Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Ez milyen szorongás? Hogyan...

Ez milyen szorongás? Hogyan tudnám legyőzni?

Figyelt kérdés

19 éves srác vagyok, és van egy szorongás az életemben, ami nagyon megkeseríti a mindennapjaimat.

A jelenség a következő. Ha emberek előtt kell beszélnem, vagy felolvasnom valamit, egyszerűen mintha nem kapnék levegőt, a hangom elkezd remegni, a fejem meg elvörösödik.

Ugyanakkor könnyen barátkozom, vannak barátaim, jó tanuló is vagyok, járok edzőterembe heti 5 alkalommal, jól alszom, dolgozom tanulás mellett, van kitűzött célom és haladok is felé. Mégis, itt van ez a nagyon furcsa szorongás, és emiatt már 2 nagyon fontos vizsgámra nem mentem el, mert egyszerűen ha beszélnem kell a vizsgabizottság előtt, elvörösödök, remegek, izzadok, nem kapok levegőt. Ez a tünetegyüttes kegyetlen érzés.

Hogyan győzzem le ezt a furcsa szorongást? És mi ez egyáltalán?

Előre is nagyon köszönöm a válaszokat!

2023. jún. 29. 10:59
 1/7 anonim válasza:
100%
Nem lehet hogy túl nagy elvárások voltak mindig előtted? Hogy mindent tökéletesen csinálj és túl vagy hajtva? Vagy túl nagy a megfelelési kényszered… de akár szerintem gyerekkori trauma is lehet amitől nem tudsz de oldani kéne. Keress fel esetleg egy Kineziológust… nekem segített anno a pánikbetegségemen pedig buszra se tudtam szállni mert pánikoltam még attól is.
2023. jún. 29. 11:18
 2/7 A kérdező kommentje:
Azt jól látod, hogy nagy rajtam a nyomás és tényleg nagyon nagy bennem a bizonyítási vágy, és az ebből adódó megfelelési kényszer. 6 éves koromban a szüleim elváltak, illetve kiskoromban volt egy állandó bántalmazóm, de ennek már vége, már meg tudom magam védeni, mert erős lettem fizikailag, csak épp az önbizalmamon kell még faragnom.
2023. jún. 29. 11:42
 3/7 anonim válasza:
100%

Ezek sajnos mind mind okozhatnak problémát akár később is. Hiába hiszed azt hogy te már jól vagy a lelked, a tudat alattid nem biztos hogy így gondolja. Nekem pl azt mondta anno a Kineziológus hogy a pánikok szorongások nagy része nem akkor jelenik meg amikor éppen benne vagy abban a helyzetben ami ezt kiváltja hanem amikor már “elmúlt” a veszély és minden oké na után beköszönt a pánik és a szorongás. Próbálj meg ezekkel a régi dolgokkal szembe nézni, mert igenis fel kell őket dolgozni és ez elég kombinált dolog, segítség nélkül nem is biztos hogy megy. Mert csak el nyomod esetleg falakat emelsz magad köre vagy komplexusaid lesznek.

Nekem az is sokat segített hogy fejlesztettem önmagam. Elemeztem a viselkedésem, hogy mit miért csinálok, hogy érzem magam. Instán is van sok jó oldal ahol többet “tanulhatsz” magadról de tiktokon is van sok videó amik jók nagyon.

2023. jún. 29. 11:50
 4/7 A kérdező kommentje:
Körülnézek, mik a lehetőségek, köszönöm. Valamit muszáj kezdenem magammal, mert fontos vizsgám lesz egy hónap múlva, azon nagyon sok fog múlni.
2023. jún. 29. 11:58
 5/7 anonim válasza:
0%
Sok sikert kívánok neked! Légy magadhoz türelmes és megértő! legyél Te az a felnőtt a belső gyermekednek, akire gyerekként is szükséged lett volna. Pl ezt is sokat gyakoroltam. Képzeld el a gyerekszobád menj be és képzeld oda magad gyerekként akikor ezek a rossz dolgok történtek veled és beszelgess el vele mire lett volna akkor szüksége annak a kisgyereknek … és add meg neki most Te magad. Hidd el működik!
2023. jún. 29. 13:22
 6/7 A kérdező kommentje:
Megpróbálom, bízom benne, hogy működni fog. Köszönöm szépen a segítséget, szép napot! :-)
2023. jún. 30. 08:53
 7/7 anonim ***** válasza:
Szociális szorongás. Ha szükségesnek érzed és megengedheted magadnak, kaphatsz rá gyógyszert és terápiát is.
2023. jún. 30. 09:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!