Ez valami mentális betegség lehet? Le lehet küzdeni vagy ideje felkeresni egy pszichiátert?
Ha bezárom az ajtót kulccsal, akkor többször rányomok a kilincsre, hogy tényleg be van e zárva, sokszor visszafordulok és megnézem mégegyszer.
Ha leparkolok az autóval, még 2-3x visszamegyek a parkolóba megnézni, hogy behúztam-e a kéziféket, most is éjjel 1-kor nyugtalan voltam és lementem a parkolóba megnézni, pedig már 3x lementem. De már azon görcsölök, hogy biztosra kéne mennem és megnéznem mégegyszer.
A vízcsap alá tartom a kezem fél percig, hogy meggyőződjek róla, hogy tényleg el van zárva és nem csöpög.
Éjszaka is kijövök meggyőződjek róla, hogy be van zárva a hűtő, nem világít sehol sem a lámpa, nincs bedugva a vasaló stb…
Kognitív viselkedésterápiával is kezelhető, pszichológus is tudhat segíteni.
Kényszerességgel kapcsolatos a betegség.
Hohó, ez egy jó kis kényszerbetegség, OCD.
Menj el pszichiáter szakorvoshoz, mert ezen beszélgetés meg életmódváltás nem segít. A kényszeresség kezeléséhez elengedhetetlen a gyógyszeres kezelés, mert ez egy nagyon erős szorongás. Kapsz rá valószínűleg egy SSRI-t, több mint valószínű szertralint vagy paroxetint (de majd az orvos tudja) feltornásszátok a dózist a neked megfelelőre, aztán jelentősen csökkennek, akár teljesen el is múlnak ezek a kényszerek.
Én is voltam kényszeres. A gyógyszer a megoldás erre. Aztán nem is feltétlen kell életed végéig szedni. Majd megbeszélitek az orvossal. De hidd el, a gyógyszer bazi jó. Visszakapod az életed.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!