Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Mi lehet ez az egész? Érdemes...

Mi lehet ez az egész? Érdemes lenne felkeresnem egy szakembert?

Figyelt kérdés

Szélsőségesen hullámzó a hangulatom. Tegyük fel, hogy egy vagy két hétig azt érzem, hogy én vagyok a világ legboldogabb embere. Magabiztos vagyok, túlzottan sokat beszélek és nevetek (annak elkenére, hogy alapjáraton egy visszafogott, csendes személynek tartom magam). Hirtelen társaságkedvelő leszek, kevesebb alvásra van szükségem, energikussá válok. Olyan mintha nem is én lennék, vagy inkább mintha a személyiségem egy szélsőséges oldalát látnám magam előtt. Bár az utóbbi időben nem mindig fordult elő, de ilyenkor nagyon aktív is leszek. Például hajnalokig tanulok, több órákat edzem, takarítok stb.

Majd hirtelen jön egy kattanás és minden megváltozik. Abszolút minden, és ez odáig szokott fajulni, hogy az ágyból sem tudok kikelni és nehezemre esnek még az alap tevékenységek elvégzése is. Például zuhanyzás, vagy evés stb. Mindent reménytelennek és értelmetlennek látok. Gyakran vannak önsértő vagy szuicid gondolataim ilyenkor. Rettentően gyűlölöm magam és az életem, semmi sem okoz örömet, semmit sem bírok csinálni. Ingerült leszek, fáradékony, sokkal több alvásra van szükségem. Majd ez az egész kezdődik előlről újra és újra, megállíthatatlan körforgás.

Változó melyik hangulat mennyi ideig tart. 2 hónapig, 1 hétig stb.

4 évvel ezelőtt, 14 évesen diagnosztizáltak depresszióval és 2 évig terápiára kellett járnom. Lehetséges, hogy ez bipolaritás? Természetesen nem várok a kedves válaszolóktól egy kész diagnózist, hisz az egy hosszas folyamat. A gondolataitok, véleményetek érdekelne.

2023. ápr. 20. 01:25
 1/5 kék pancake ***** válasza:
26%
Mániás depresszió
2023. ápr. 20. 01:29
 2/5 kék pancake ***** válasza:
100%
Menj el szakemberhez
2023. ápr. 20. 01:30
 3/5 anonim ***** válasza:
41%
Egyertelmu bipoláris vagy borderline diagnózis
2023. ápr. 20. 09:00
 4/5 anonim ***** válasza:
Csak akkor bipoláris depresszió, ha jelen van a mánia. Definiálni és pontosítani kell azt, hogy “nagyon aktív leszel”. Elképzelhető, hogy mánia, de ezt itt nem fogjuk tudni megállapítani. Az biztos, hogy a hypomániánál ez a fokozottan aktív állapot minimum 4 napig tart. A borderline személyiségzavarhoz nagyon tipikus tünetek tartoznak, amik a mániás depresszióra nem jellemzőek. Bpd esetében mondjuk az impulzivitás konstanst, egy bipoláris viszont csak mániás állapotban lesz impulzív, egyébként nem.
2023. ápr. 20. 10:45
 5/5 anonim ***** válasza:

Igen, mindenképpen menj el pszichiáterhez (orvos). Sőt, mielőtt elmennél, érdemes lenne pár hónapig NAPI szinten vezetned a hangulatodat valamilyen applikációval. Daylio-t tudom ajánlani. Ez bazi nagy input lenne a dokinak és neked is.

A problémádon pszichológus NEM segít, sőt, csak rontani fog. Amikor az energiaszintjeid is ilyen mértékben változnak, az egyértelműen mentális betegségre jellemző. Hajnalokig tanulni, takarítani, edzeni nem normális. Bármilyen jó érzés is, de a felhangoltabb időszakok kifejezetten károsak a szervezetre. Főleg ha képtelen vagy lefárasztani magad. A depresszió része pedig egyértelműen probléma.

Nagy valószínűséggel bipoláris vagy ciklotímiás lehetsz, de ezt CSAK egy pszichiáter mondhatja meg neked. Amire nagyon figyelj: írd le minden tüneted, nehogy elfelejtsd. A jó és rossz oldalát is. Azért fontos, mert a dokinak tudnia kell, hogy ez periodikusan jelentkezik nálad. Mindenképpen említsd meg, hogy 14 évesen depresszióval diagnosztizáltak. Minden információ fontos a dokinak. Testi, érzelmi, gondolkodásbeli változásokat is mondj el neki. Fontos még az emésztésed, illetve az is, hogy a felhangoltabb időszakban mennyire érzed magad agitáltnak. Ha lennének furcsa gondolataid, azt is mondd el a dokinak. Tudnia kell, hogy vannak-e kóros tudattartalmaid, vagy sem.

Valószínűleg kapni fogsz valamilyen hangulatstabilizálót (lítium (ez a mániás részre jobb) vagy lamotrigin (ez a depresszív epizódokra jobb)) amivel csökkenteni tudjátok ezeknek a kilengéseknek a frekvenciáját és mértékét.

Hajrá!! Bármi kérdésed lenne, írj nyugodtan, szívesen válaszolok. Jómagam is mentális beteg vagyok.

2023. ápr. 20. 11:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!