Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Hogyan juthatnék el pszichiáte...

Hogyan juthatnék el pszichiáterhez? Szüleim nem engedik

Figyelt kérdés

Szóval 17 éves vagyok és úgy érzem, hogy depressziós.

A szüleim ebből nem sokat vettek észre, de mostanában annyira rosszabbodott a helyzet, hogy mondtam anyának, hogy szeretnék elmenni pszichológushoz. 1 hónapig jártam, de igazándiból csak rontott a helyzeten. Nem értett meg, és úgy érzem, nem érzékelte a helyzetem súlyosságát.

Szóval mostanában még rosszabbul vagyok, vagdosom magam és öngyilkossági gondolataim vannak és a sportot amit eddig csináltam azt is abbahagytam. Konkrétan csak ülök a szobámban és semmit sem csinálok. Ráadásul jövőhéttől iskola is van, azt is gyűlölöm.

A vagdosásról persze semmit sem tud senki.

Nem látok ebből kiutat. Még utolsó lehetőségként egy pszichiáternek adnék lehetőséget úgymond, hátha ő ért is a munkájához, nem úgy mint a pszichológus xd.

De a szüleim hallani sem akarnak róla, mert gyógyszert írna fel.

De én már nem bírom így ezt tovább, nagyon fos így élni.

Légyszi segítsetek

2023. ápr. 16. 17:01
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
84%
Ha olyan nagyon féltenének, akkor állampolgári kötelességük részeként gondoskodnának a testi egészséged biztosításáról. Pont hogy nem féltenek, le se sz*ják, hogy hogy vagy, legyél csak nyugodtan rosszul, csak őket ne zavard!
2023. ápr. 17. 20:24
 12/14 anonim ***** válasza:
83%

A gyógyszertől nem kell félni. Mintha fájna a fejed és vennél be rá algoflexet. Itt most a "lelked fáj" és lehet, hogy kelleni fog egy plusz mankó, hogy helyrehozd. Pszichiáter egyébként - főleg kiskorúaknál - csak végső esetben ír fel gyógyszsert. Ezt nyugodtam mondd el szüleidnek is, hátha jobban megértik.

Aztán a gyógyszer még mindig jobb, mint a pszichiátria, tiniként megjártam, tudom miről beszélek.

A pszichológusi kezelést se engedném el a helyedben teljesen. Van, hogy páciens és terapeuta szimplán nem passzol, ilyenkor keresni kell másikat. Pszichiáterhez meg magadtól is elmehetsz. A háziorvosod biztosan tud segíteni.

2023. ápr. 17. 21:06
 13/14 anonim ***** válasza:
91%

Ha önkárosítasz és szuicid gondolataid vannak, AZONNAL menj el pszichiáterhez. Nincs de így de úgy, menj el.

A gyógyszerek nagyon is jó dolgok. Az idióta társadalom semmibe veszi a mentális betegségeket, meg nagyon gyógyszerellenesek. Aki nem szenvedett ilyenben, annak gőze sincs milyen pokoli egy depresszió, szorongás, pszichózis.

Valahogy a cukorbetegnek elfogadják, hogy inzulinozik, a vérnyomásosnak elfogadják, hogy gyógyszert szed. Az asztmásoknak se szólnak be, hogy inhalátora van. Akkor a mentális zavarokban szenvedőknek miért is probléma a gyógyszer??

Ezek valós betegségek. Kezelhető mindegyik.

2023. ápr. 17. 21:34
 14/14 Krande ***** válasza:
68%

Kedves 13!

A cukorbetegek folyamatosan mérik a saját vércukorszintjüket és az orvosuknak megmutatják a naplójukat (vagy most már elég ha okoseszközön keresztül mérik és a doki automatikusan hozzáfér) és így kapnak inzulint. Vérnyomás-problémások szintén. Tök jó példák, mert mindkét esetben számokkal le lehet írni, hogy épp hol tart a betegség.

A mentális bajok meg egyrészt kevésbé számszerűsíthetőek így a hétköznapokra, másrészt nagyon sok ember akinek van, nem jut el megfelelő (odafigyelő!) orvoshoz és megpróbálja jobb híján saját magának kitalálni az adagját. Az inhalátor sem olyan, hogy valaki azért kezdené használni, mert a szomszédnak is asztmája van és neki ezt javasolta az orvos... Ez a nagyon nagy különbség.

De igen, mindegyik valós betegség és örülünk, hogy már rájuk is van gyógyszer.

Kedves Kérdező!

Azt írod, a szüleid nem tudnak arról, hogy mennyire szükséged lenne szakemberre, a vagdosásról meg "nem tud senki." Így sajnos nagyon érthető, hogy azt hiszik, hogy nincs szükséged rá.

Hogy miért féltenek a gyógyszerezéstől? Valószínűleg a saját rossz tapasztalatuk alapján. Gondolom, ők is bementek a saját orvosukhoz aki nem eléggé alaposan vizsgálta meg őket, és rutinból írt fel valami olyan szert ami aztán vagy használt, vagy nem. Sajnos ez a TB rendszer létező árnyoldala. Ha ilyet tapasztalsz, vagyis hogy egy maréknyi recepttel el vagy zavarva, akkor mindenképp keress egy másik szakembert!

2023. júl. 29. 05:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!