Frontint milyen orvos tud felírni?
Az a helyzet, hogy pár évvel ezelőtt egy ismerősöm adott pár db Frontint és nagyon sokat segített a szorongásomon, hangulatomon. Mivel nem szedtem minden nap csak szükség szerint és nagyon stresszes esemélyeknél így nem szoktam rá.
Viszont már régóta elviselhetetlen a szorongás, a házból is félek kimenni. Gondoltam hátha a gyógyszer segítene már nem jut eszembe más megoldás.
Esetleg háziorvos felírhatja szorongásra vagy őt nem érdekli és mindenképpen pszichiáterhez kell menni? Nem akarom, hogy azt higyék vissza akarok élni a gyógyszerrel de már végső elkeseredésemben vagyok.
Jézusom, a Frontint hagyd a fenébe, az semmire se jó. A benzodiazepin nyugtatók a nesze semmi fogd meg jól gyógyszerek. Kis időre jók, de többet ártanak mint használnak.
Szorongásra antidepresszáns (főleg SSRI, pl: paroxetin, szertralin, fluoxetin, citalopram, escitalopram, stb.) való. Ezek lassan hatnak (hetek kellenek neki) és eleinte még picit szarabbul is érzed magad tőlük, de hosszútávon ezekkel lehet kezelni a szorongásos zavarokat.
Menj el pszichiáterhez, sokkal jobban fogsz járni. Ők nem szeretnek nyugtatókat felírni, mert tudják, hogy semmi értelme nincs. Kapsz egy jó SSRI-t, és jobban leszel. Ezeket sok ideig, naponta kell szedni, de nem addiktívak. Nem lehet velük visszaélni, mert nem úgy működnek. Nem véletlen van az, hogy a nyugtatók kiváltásához személyi is kell, míg antidepresszánshoz nem.
Évekig szorongtam, és sosem lett jobb. Elfogadtam, hogy nekem az idegrendszeremmel van a baj, és azt kénytelen vagyok gyógyszerrel kezelni. Szedem a tablettát, teljesen jól érzem magam, funkcionális ember lettem.
Kedves #4-es!
Az addikció és az antidepresszáns megvonás az totál más téma. A nyugtatóra idő után rászokik az ember, és függő lesz. Bepattint egy tabletta benzót és elvan. Csak aztán egyre több kell belőle, mert hozzászokik a szervezet. A nyugtatóknak van feketepiaca, az antidepresszánsoknak nem.
Az antidepresszánst le lehet tenni probléma nélkül. Ez nem azt jelenti, hogy nincsenek megvonási tünetek, de NEM addiktív.
Azért kell lassan elvenni az antidepresszánst, mert időt kell hagyni az agynak, hogy fent tudja tartani a megfelelő kémiai egyensúlyt, amit kialakított a gyógyszer. Ha azonnal elveszed, az ront rajta.
Voltam drogfüggő (opioid szedatívum, Kratom) és szedtek már le orbitális mennyiségű paroxetinről pszichózis miatt egyik napról a másikra (a kettő totál külön történt, 5 év volt közte). És akkor ez a drog amit szedtem itthon totál legális, meg sem közelíti a heroin meg egyebek szintjét.
A drogot letenni nem volt könnyű. A gyógyszert igen. Volt megvonási tünet mindkettőnél, csak az antidepresszáns után nem sóvárogtam..
Tehát az, hogy valami okoz elvonási tüneteket, az nem jelenti azt, hogy addiktív. De ami addiktív, az okoz elvonási tüneteket, különben nem lennél függő tőle..
Plusz ami addiktív, az pszichésen is függővé tesz. Az antidepresszáns nem ilyen.
Persze értem én, fúj gyógyszer, de az a helyzet, hogy ha nem oké az idegrendszer működése, akkor inkább gyógyszer mint szesz vagy nyugtató..
Kedves kérdező: oké, van csomó mellékhatása, de a nyugtatóknak is van. Minden gyógyszernek, akár vényköteles, akár nem, vannak mellékhatásaik. Viszont ha az orvos írja fel, az azt jelenti, hogy több a pozitívum mint a negatívum azzal, ha szeded.
Szedtem már mindenféle pszichiátriai gyógyszert. Ezeket a mellékhatásokat nem úgy kell elképzelni, hogy mindenkinél mindig jelentkeznek. Ha jelentkeznek, akkor meg kérni kell másik gyógyszert. Mindenkinek mást tolerál a szervezete.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!