Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Pszichológushoz járok 2 éve,...

Pszichológushoz járok 2 éve, de úgy érzem érdemi változást nem értem el. Valaki van hasonló helyzetben? Önértékelési gondok

Figyelt kérdés

Azzal a céllal kerestem fel a szakembert, akit egy pszichológus ismerősünk ajánlott, hogy segítsen azon, hogy rettegek a változástól. Legfőbb célom a munkahelyváltás, mert ésszel felfogom, hogy sokkal többet is elérhetnék, mint ahol most tartok (2 gazdasági diploma, felsőfokú angol és német nyelvismeret), de képtelen vagyok váltani. Már a jelenlegi munkahelyemre kerülve is sokat sírtam úgy, hogy a többiek ne lássák (igazából minden új helyen amire csak emlékszem: óvoda, iskola, egyetem), de ahogy megszoktam elmúlt. De pl. voltam interjún 3 éve és sírva hívtam a családot, hogy felvettek és másnap visszamondtam az állást. Ezután nem sokkal kerestem fel a pszichológust, mert szerintem ez nem normális. Most is elmentem egy interjúra és előtte 1 hétig ezzel stresszeltem magam, és hazafelé végig sírtam és reménykedem, hogy nem mellettem döntenek. Mindemellett vágyom a változásra, de szó szerint rettegek és ehhez párosul az, hogy komoly önértékelési gondjaim vannak, pedig nagy dolgokra vágyom.

Nagyon letört, hogy 2 év alatt semmit nem változtam ezen a téren, hiszen pontosan ugyanúgy éreztem magam most is az interjú után.

Alapjaraton teljesen normális vagyok, kedvelnek mások, van párom, kulsommel sincs probléma, csak ez a mérhetetlen szorongás a fejemben. Mi tevő lehetnék?

2023. márc. 13. 18:03
 1/7 anonim ***** válasza:
2023. márc. 13. 19:29
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

Kedves Kérdező,

Igazság szerint elég súlyos maga a kérdés, így innen, ismeretlenként elég nehéz olyan választ adni, ami érdemben is segítene. Én alapvetően annyit tudok mondani, hogy a terápia ugye egyén függő, kinél milyen folyamatok indulnak be és mennyi idő után, azt viszont mindenképpen tudom javasolni, hogy ezeket a problémákat bátran vitasd meg a terapeutáddal. Mesélj neki az érzéseidről ami a terápiát illeti, és hogy mit szeretnél. Mivel 2 éve veled dolgozik, elviekben jobban ismer, mint mi téged, így szerintem a válasz a terapeutánál és benned rejlik. Azt viszont bátran tudom mondani, hogy a terápia során olyan emberrel kell együtt dolgozz, aki megért, bármit mondasz neki, elfogadó/befogadó és kellő segítséget tud neked nyújtani és emberként is jól együtt tudtok működni.

Sok sikert neked!

2023. márc. 13. 20:33
 3/7 anonim ***** válasza:
0%
Mit csináltatok 2 évig? Eltette a pénzt és írkálgatott a noteszébe?
2023. márc. 13. 20:35
 4/7 anonim ***** válasza:
100%
Kár, hogy nem tudtad már az elején, hogy jó terapot az ember nem ajánlások, hanem próbálgatás útján talál. Már a 4., 5. terapnál tarthatnál, sőt valszeg már meg is lenne az, akivel gyümölcsözőnek érzed az önismereti utat. Persze új teraphoz menni is változás. Nyilván nem mondok újat, hogy valószínűleg van egy kora gyerekkori, veszteséggel kapcsolatos traumád, amire nem emlékszel. Erre van egy másik jó módszer is, ami hatékonyan kiegészíthetné az egyéni terápiád. Ez a családállítás. Ez jó kinyomozni rejtegetett dolgokat, meg rálátni a családod valós működésére (mert gondolom az sem új, hogy a problémáink zöme innen ered), de arra nem annyira jó, hogy ezeket feldolgozd, arra viszont a pszichológus jó. Szerencsére ez a módszer nem olyan szakemberfüggő, mint a pszichoterápia, minden szakinál ugyanaz fog kijönni a problémádra, esetleg csak egy tapasztaltabb szaki jobban tudja, mit keressen. De itt nem kell a terapeutával harmóniában lenni, nem számít.
2023. márc. 13. 22:31
 5/7 anonim ***** válasza:
100%

Egyetértek a többi hozzászólóval.

Én is legalább 4 terapeutát jártam meg, mire megtaláltam azt, aki a legjobban passzolt hozzám. Ez egy teljesen átlagos procedúra, nagyon ritka az olyan ember, aki elsőre megtalálja az igazit.

A leírásodból pedig én rögtön az imposztor szindrómára asszociáltam, ami nem betegség, hanem tünet. És többféle problémának lehet a tünete, ezt kell kibogozni a terapeutával.

2023. márc. 13. 22:44
 6/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat. Egyik ülésen megkérdeztem, hogy szerinte mi a konkrét bajom, mi a neve, de azt mondta, hogy attól nem lesz jobb, ha jelzőket aggatunk és visszakedezett, hogy én mire gondolok. Pl tiktokon látom, hogy másoknak konkrétan megmondja a terapeuta, ez bevett gyakorlat?

A szorongás, a túlzott biztonság igény és annak a látszata hogy én iranyitok, valamint a masoknak való megfelelés amire én rajottem, illetve rengeteg helyzetben katasztrofizalom a lehetséges kimeneteleket.

2023. márc. 14. 07:45
 7/7 anonim ***** válasza:
100%

A pszichológus általában azzal foglalkozik, amit te odaviszel hozzá. Ha elkezded mesélni neki, hogy aznap mik bosszantanak, akkor ezekről fog veled beszélgetni. Ez is sokat tud akár észrevétlenül is segíteni, hogy a napi aktualitásokat könnyebben tudd feldolgozni.

Viszont napi problémák kitárgyalása mellett nem biztos, hogy marad annyi idő és figyelem arra, hogy az általános problémákon komolyabban tudjatok dolgozni. Érdemes neked (is) figyelni rá, hogy a központi problémákkal foglalkozzatok, főleg ehhez kapcsolódó aktuális helyzeteket vitassatok meg.

Érdemes azt is megbeszélni vele, hogy te úgy érzed, nem haladtok, nem változik a helyzet. Ami egyrészt akár így is lehet, másrészt viszont nagyon szubjektív dolog. Lehet, hogy egy csomó mindennel már jobban boldogulsz, mint korábban, tehát fejlődés van, csak áttörő változás nem következett még be, ezért a kisebb javulást még mindig nem érzed akkorának, hogy érdemben tudjon változtatni a helyzeten. Ezt érdemes átgondolnod, hogy tényleg nincs semmi változás, vagy csak nem átütő erejű, de azért van valamennyi fejlődés.

Az is nagyon könnyen előfordulhat, hogy a pszichológus személye, stílusa, vagy módszerei nem megfelelőek számodra. Minden ember más és a pszichológiai munka nagyon személyes. Lehet, hogy jól kijöttök, mégsem képes megfelelően hatni rád.

Az ajánlás nem feltétlenül probléma, hogy elkezdjen valaki pszichológushoz járni, de ismerek olyan pszichológust, aki kimondottan kérni szokta, hogy őt ne ajánlják, mert aki ajánlás útján jön és nem magának választja ki, azzal általában nem szokott olyan jól működni a terápia. Szóval lehet, hogy tényleg keresgélned kéne és más pszichológussal is érdemes volna megpróbálkozni.

Azzal viszont egyetértek a dokiddal, hogy nem jó címkézni. Az emberi elme működése és azok rendellenességei, problémái is legalább ennyire összetettek. A címkék, diagnózisok viszont jellemzően egyszerűsítenek. Ráadásul nagyon sok a bizonytalanság is ezekben a diagnózisokban. Általában ezek tünet együttesek, ha bizonyos tulajdonságok listája illik rád, akkor nagy valószínűséggel X vagy, ha 1-2 eltér belőlük, akkor Y is lehetsz, meg Z is. Ha kapsz egy diagnózist, hajlamos vagy sokkal inkább azonosulni vele, elfogadod, beletörődsz, megpecsételve érzed magad. Sőt az is előfordulhat, hogy valaki utána olvas, megismeri a diagnózisának olyan jellemzőit is, amik nála nem, vagy alig fordultak elő, de mivel olvasott róla, elkezdi belelátni olyasmikbe, amiknél nem is biztos, hogy indokoltak.

Arról nem is beszélve, hogy nagyon könnyű valakit félre diagnosztizálni. Nem véletlen, hogy erre nincs is minden pszichológusnak joga (és képzettsége sem). De még akiknek van joga, az sem mindig ad helyes diagnózist.

Címkézés, vagyis a dolgok megnevezése helyett érdemesebb arra koncentrálni, hogy a felmerülő problémákat hogyan lehet megoldani. Ezen dolgozz az eddigi pszichológusoddal is, meg ha mást keresel helyette, akkor vele is.

2023. márc. 14. 12:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!