Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Mennyire befolyásolja a...

Mennyire befolyásolja a kistestvérem fejlődését, alvásminőségét a hang és fény?

Figyelt kérdés

A 14 éves kistesóm a szüleimmel alszik egy szobában. A tévé mellett van az ágya közvetlenül. A tévé hangosan szól, a maximum hangerejének felén, és hajnali 2-3-ig be van kapcsolva, nem engedik kikapcsolni. Mennyire befolyásolja a kistestvérem fejlődését, alvásminőségét a hang és fény?

Hogyan vehetném rá, hogy a szobámba költözzön át, ahol viszonylag csend lenne, de fény az biztos nem vagy csak minimális lenne? Amikor megemlítem neki, mindig azt mondja nem akar, hagyjam már békén. De én csak segíteni akarok neki...

2023. febr. 24. 22:06
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Egyébként is miért alszik ennyi idősen a szüleivel? Ki nézi olyan hangosan és olyan sokáig a TV-t? A testvéredet nem zavarja ez az egész egybevéve?

Rengeteg kérdés van még, de először ezeket kellene tisztázni, hogy érdembeli választ adjak!

2023. febr. 24. 22:13
 2/7 anonim ***** válasza:
Ha ő nem akarja, akkor hagyd békén.
2023. febr. 25. 08:04
 3/7 anonim ***** válasza:
A 14 éves az kistesó? Meg szülőkkel alszik? A tévé, zaj, fény is nagy gond az idegrendszeri fejlődését tekintve, de az hogy kisgyerekként van kezelve backi egy 14 éves, már korlátozottan cselekvőképes, jogilag büntethető személy, az még nagyobb gond.
2023. febr. 25. 09:17
 4/7 A kérdező kommentje:

"Egyébként is miért alszik ennyi idősen a szüleivel?"

Nem tudom. Többször kérdeztem, de csak egyszer válaszolta az alábbit: nekem itt jó.

"Ki nézi olyan hangosan és olyan sokáig a TV-t?"

A szüleim.

"A testvéredet nem zavarja ez az egész egybevéve?"

Úgy tűnik nem. De feltételezem az idegrendszerére káros hatással van, mert rettentő idegbeteg, fáradt mindig.

2023. febr. 25. 15:01
 5/7 anonim ***** válasza:

Köszönöm, hogy válaszoltál a kérdéseimre.

Érdekes, hogy a szülei nincsenek tekintettel a gyerekükre, hogy lehet zavarja. Nem tudom, mennyire vannak benne az internet használatban, de ha van okostelefonjuk, Wi-Fi meg egy füles, akkor interneten nagy valószínűséggel elérhető a csatorna online változata, és így mindenki jól jár.

Vagy a testvéred használjon füldugót. Bár ha őt nem zavarja, akkor nem nagyon fog tenni ellene, mert ezt szokta meg. Esetleg próbálj meg beszélni a szüleiddel.

A korra meg alvásra csak annyir tudok mondani, hogy kb 5-6 évesen már külön kellene aludni, persze ha van annyi hely a házatokban/lakásotokban. Az unokatestvéremék 3-an laktak egy szobában, nem volt valami kellemes nekik, főleg amikor már vittek volna haza barátokat. Jó ha mindenkinek külön szobája van, ennyi magánszféra kell, egy hosszú nap után jól esik egyedül lenni a szobában, és nyugodtan pihenni.

2023. febr. 25. 15:24
 6/7 A kérdező kommentje:

"Köszönöm, hogy válaszoltál a kérdéseimre."

Kedves vagy, én is nagyon köszönöm. :)

A legtöbbet már mondtam a szüleimnek.

"Érdekes, hogy a szülei nincsenek tekintettel a gyerekükre, hogy lehet zavarja."

Mi is tudunk aludni a tévétől.

"Nem tudom, mennyire vannak benne az internet használatban(...)"

Nem szeretik a fül,- és fejhallgatót. :(

"Bár ha őt nem zavarja, akkor nem nagyon fog tenni ellene, mert ezt szokta meg."

Sokszor fent marad hajnalig is, de ez lehet nem a tévé miatt van. Nem tudom. :(

"A korra meg alvásra csak annyir tudok mondani, hogy kb 5-6 évesen már külön kellene aludni, persze ha van annyi hely a házatokban/lakásotokban."

A szobámban lenne annyi hely, hogy elválasszuk valamivel.

"Jó ha mindenkinek külön szobája van, ennyi magánszféra kell, egy hosszú nap után jól esik egyedül lenni a szobában, és nyugodtan pihenni."

Ezt már sokszor mondtam neki.

Nem tudom miért ellenkezik, de zavaró, mert csak segíteni szeretnék neki. :(

2023. febr. 25. 15:55
 7/7 anonim ***** válasza:
Nem tudsz mit tenni, ha ő nem akarja. Infantilizálva van, és ő is ragaszkodik a kisgyerek státuszhoz. Legalább te próbáld meg a korának megfelelően kezelni.
2023. febr. 26. 08:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!