Szorongás a volán mögött. Mit lehet tenni ellene?
Nekem akkor oldódott fel a szorongásom, mikor eleinte hozzám közel álló személlyel, később már egyedül vezettem fokozatosan többet és többet.
Persze, ehhez is idő kell! Ám, ha még fél év múlva is azon izgul a kezdő vezető, hogy mikor üt el valakit vagy okoz balesetet, akkor el kell gondolkodnia, hogy bírja e a vezetéssel járó terhelést.
7 éve vezetek (igaz ritkán), és szorongásos zavarom van, ami idővel kiterjedt a vezetésre is. Járok terápiára, elmesélem mire jutottunk:
Szóval külön kértem a pszichológust, hogy térjünk ki a vezetésre, mert egyre inkább rányomja a bélyegét a szorongás.
Megbeszéltük az egész folyamatot a Kresz vizsgától kezdve, elmondtam a félelmeimet, az eddigi tapasztalataimat, majd házi feladat gyanánt azt kaptam, hogy mérjem fel a saját képességeimet.
Ami az erősségem, hogy nagyon rutinosan, minden probléma nélkül kezelem az az autót, illetve az, hogy betartom a közlekedési szabályokat, az autó is teljesen rendben van műszakilag.
A gyengesègem az, hogy félek a tájékozódástól, a váratlan szituációktól.
Balesetem még sosem volt, illetve a szorongás miatt kiéleződik a figyelmem, tehát a javamra tudom fordítani.
Mivel az a módszert alkalmazzuk, hogy gyakorolnom kell a szorongást okozó szituációkat, ezért a pszichológusom szerint úgymond erőltetni kéne, többet kéne vezetnem, eleinte akár úgy, hogy van mellettek valaki.
Remélem lesz eredménye, mrt mindig úgy érzem, hogy mindig előről kell kezdenem. Tavaly egyedül elmentem autóval Szarajevóba, 7-8 óra volt az út, néhol megfeszültek az izmaim, de sima ügy volt. Azóta alig vezettem, és már a kisboltig is félek autoval menni.
Sok sikert, ha te is ilyen helyzetben vagy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!