Jellemzően kiket szoktak gondnokság alá helyezni?
„Amúgy az egész összeg gyűlik a számláján. Mert ezek szerint a pénzzel sem tud bánni, lehet, hogy egy nap alatt elköltene mindent. Így meg mindig van rendelkezésre álló pénze.”
És a számláról a gondnokolt soha nem vehet le pénzt, csak a gondnok? A gondnokolt nagyobb összegű szerződéseket (mint például egy laptop megvásárlása) nem köthet? Néhány ezer forintnál nem lehet nála több? Mert ha így van, az elég rossz, hisz gyakorlatilag nem vehet meg semmit, aminek kicsit nagyobb az értéke, a gondnoknak kell könyörögni (ami felnőtt emberként elég megalázó lehet). És a pénzügyek tekintetében úgy tudom, hogy mindig korlátozva vannak a gondnokoltak, akkor is, ha részlegesen korlátozó gondnokság alatt állnak.
És ha a gondnokolt meghalt, mi lesz a számlán lévő pénzzel?
(Azért érdekel ennyire a téma, mert lehet, hogy én is gondnokság alá fogok kerülni.)
Hagyatékba kerül, öröklik utána a törvényes öröklés rendje szerint. Levonják belőle a temetés költségét, ami marad, az lesz a hagyaték.
Ha pedig otthonba kerül, annak a költségeit fedezik belőle.
Nekem anyósom volt gondnokság alatt, a veled való "beszélgetés" alapján szinte kizártnak tartom, hogy te cselekvőképességet kizáró gondnokság alá kerülj. Teljesen képben vagy, mivel indokolnák? Tényleg ne válaszolj, ha túlléptem a határaidat. Csak nem tudom elképzelni sem, hogy ilyen ügyben legyél érintett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!