Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Jellemzően kiket szoktak...

Jellemzően kiket szoktak gondnokság alá helyezni?

Figyelt kérdés
Vannak itt olyanok, akik ismernek gondnokság alá helyezett személyt, esetleg ők maguk állnak gondnokság alatt? Miért helyezték/helyeztek gondnokság alá? Kiket szoktak gondnokság alá helyezni? Csak fogyatékos embereknek lehet gondnoka? Akit gondnokság alá helyeztek, annak nincsenek jogai, gyerekként kezelik őt mindenhol? Aki egyszer gondnokság alá került, mennyi az esélye, hogy egyszer megszüntetik nála ezt?

2023. jan. 29. 17:46
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:

„Amúgy az egész összeg gyűlik a számláján. Mert ezek szerint a pénzzel sem tud bánni, lehet, hogy egy nap alatt elköltene mindent. Így meg mindig van rendelkezésre álló pénze.”

És a számláról a gondnokolt soha nem vehet le pénzt, csak a gondnok? A gondnokolt nagyobb összegű szerződéseket (mint például egy laptop megvásárlása) nem köthet? Néhány ezer forintnál nem lehet nála több? Mert ha így van, az elég rossz, hisz gyakorlatilag nem vehet meg semmit, aminek kicsit nagyobb az értéke, a gondnoknak kell könyörögni (ami felnőtt emberként elég megalázó lehet). És a pénzügyek tekintetében úgy tudom, hogy mindig korlátozva vannak a gondnokoltak, akkor is, ha részlegesen korlátozó gondnokság alatt állnak.

2023. jan. 29. 23:52
 12/17 anonim ***** válasza:
Az úgy van, hogy a gondnok megveszi névre szóló számlával, és beírja a nyilvántartásba. Ugyanígy pl. egy ágy, egy hűtő, ha nem veszi meg más, akkor mehet a gondnokolt pénzéből. Rólad van szó? Ne írd le ha nem akarod, csak csodálkoznék ha nálad állna fenn ennek az esélye.
2023. jan. 29. 23:59
 13/17 A kérdező kommentje:
Mi a helyzet akkor, ha a gondnokolt azt mondja a gondnoknak, hogy például szeretne egy új telefont, mert a régi elromlott, a gondnok pedig meg is veszi a számlán lévő pénzből? Felelősségre vonhatja ezért a gondnokot a gyámhatóság? Ha a gondnokolt szeretne egy nagyobb összegű dolgot magának, azt a gondnoka megveheti neki vagy sem?
2023. jan. 30. 00:01
 14/17 anonim ***** válasza:
A számlához a gondnok is csak a gyámhatóság engedélyével nyúlhat, vinnie kell az engedélyt, a bank csak akkor adja ki az összeget. Tehát a gondnokot is felügyelik.
2023. jan. 30. 00:01
 15/17 A kérdező kommentje:

És ha a gondnokolt meghalt, mi lesz a számlán lévő pénzzel?

(Azért érdekel ennyire a téma, mert lehet, hogy én is gondnokság alá fogok kerülni.)

2023. jan. 30. 00:08
 16/17 anonim ***** válasza:
100%

Hagyatékba kerül, öröklik utána a törvényes öröklés rendje szerint. Levonják belőle a temetés költségét, ami marad, az lesz a hagyaték.

Ha pedig otthonba kerül, annak a költségeit fedezik belőle.

Nekem anyósom volt gondnokság alatt, a veled való "beszélgetés" alapján szinte kizártnak tartom, hogy te cselekvőképességet kizáró gondnokság alá kerülj. Teljesen képben vagy, mivel indokolnák? Tényleg ne válaszolj, ha túlléptem a határaidat. Csak nem tudom elképzelni sem, hogy ilyen ügyben legyél érintett.

2023. jan. 30. 00:27
 17/17 anonim ***** válasza:
100%
Bocs, hogy ide válaszolok, nem szoktam privizni. Teljesen biztos vagyok benn, hogy nem történik meg amitől tartasz. Ott bizottság vizsgálna, nagyon szigorú feltételei vannak annak, hogy valakit a jogaiban korlátozzanak. Semmi olyan nincs az életedben ami ezt indokolná. Hajrá, indulj meg a céljaid felé, építs olyan életet amiről eddig csak álmodtál. Esetleg járj közben pszichológushoz, ő segít megismerni önmagad, feltárni az elakadásaidat, megkönnyíti ezzel az utadat. Csak ijesztgetnek téged, ilyen esetben hivatalosan semmit nem tudnak elérni.
2023. jan. 30. 01:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!