Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Miért olyan nehéz elindulnom...

Miért olyan nehéz elindulnom néha?

Figyelt kérdés
Oké, tél van, meg hideg kint, bent meg meleg, de úgy érzem, hogy beleragadok helyzetekbe, meg mintha kifejezetten kötelességvégzés-undorom lenne... Ez mi? Közönséges semmirekellés? Én vagyok a semmirekellő a magyar népmesékből? Lehet mindez a bújkáló és fel-felbukkanó depresszióm miatt? Oké, persze, buta kérdés, tudom. Akkor inkább úgy kérdezem, hogy hogyan tudnék segíteni magamon, amikor nehezemre esik megtenni valamit, amiről tudom, hogy szükséges?

2023. jan. 9. 14:45
 1/8 A kérdező kommentje:

Tudom, hogy ez egy nagy téma és nem egy ilyen oldalra való, illetve azt is fontosnak tartom még hozzátenni, hogy tényleg csak az elindulás a nehéz, de annyira, hogy sokszor nem megyek el megbeszélt találkozókra, helyekre, vagy elintézendő dolgokra, de akár baráti találkozókra, mert valahogy minden más fontosabb, pedig nagyon szeretnék menni, de mintha valami otthon tartana. Miután elindultam már, utána már könnyen megy minden, kifejezetten szeretek kint lenni, gyalogolni, szeretem a friss levegőt, minden időjárást, a mozgást, de mintha nehéz lenne felállnom a képernyő elől, most is inkább ezt írom ahelyett, hogy mennék a dolgomat végezni... Talán sikerül is úgy, hogy most ezt kiírtam magamból!

Van más is így?

2023. jan. 9. 14:48
 2/8 A kérdező kommentje:
Oj, és elírtam a depressziót a kulcsszavaknál... Sebaj...
2023. jan. 9. 14:48
 3/8 anonim ***** válasza:
Én is hasonlóab vagyok, de olyan nincs hogy ne mennék el megbeszélt dolgokra. Viszont folyton halogatok mert nincs kedvem kimenni, hozzáfogni dolgokhoz. Persze dolgozom meg minden de sokkal jobban járnék ha nem halogatnék folyton.
2023. jan. 9. 14:59
 4/8 A kérdező kommentje:
Igen, a halogatás egy elég klasszikus fogalom, és jól ideillik, pont azért is néztem ide, hogy ezt is még hozzátegyem, hej, ráérünk arra még. És amúgy ez nem is csak magyar módi, könyvtárnyi irodalma van a halogatásnak minden nyelven, valószínűleg átlag emberi tulajdonság a motiválatlanság. De hogyan győzhető le vajon...?
2023. jan. 9. 15:22
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

Kezdd el megfigyelni magad: milyen gondolataid, érzéseid jönnek elő elindulás előtt?

Miért nem szeretnél elindulni? (pl. kényelmesebb otthon/szorongás a kinti környezettől,...)

Illetve célszerű lehet kideríteni a mögöttes, kiváltó okokat, ami kapcsolódhat az időnkénti depresszív érzéshez is. Mitől alakult ki ez a reakciód?

Gyerekkorban érdemes keresgélni, szokásaink, tulajdonságaink nagy része onnan ered.

Például egy elinduláshoz köthető, rossz emlék.

2023. jan. 9. 16:49
 6/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, pláne utolsóét!!! Megrágom! :)
2023. jan. 9. 17:19
 7/8 anonim ***** válasza:
3as vagyok, én azt vettem észre hogy bizonyos feladatoktól nem tudatosan de félek. Pl felek hogy elrontom vagy dönteni kell és rosszul döntök vagy ha ezt csinálom és ez jön közbe akkor mi van, stb. Vagy nincs kedvem emberekkel beszélni és ők lennének a kulcs a feladathoz stb.
2023. jan. 9. 17:31
 8/8 A kérdező kommentje:
Ú, köszi, 17:31-es válaszoló, nagyon hasznos számomra az, amit írtál, mert eszembe juttatott egy régi mondást, amit el is felejtettem már, hogy ne a félelmeink vezessenek, meg az is eszembe jutott, hogy a sikeres embert nem az érzelmei vezetik, hanem ő vezeti az érzelmeit. Én is sikeres szeretnék lenni!
2023. jan. 9. 20:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!