Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Belátják a nárcisztikus...

Belátják a nárcisztikus bántalmazót foggal körömmel védő áldozatok, hogy megalázzák magukat?

Figyelt kérdés

Az eset a következő: A nárcisztikus mindenben irányítja az áldozatot, és ha egy külső valaki ezt szóva teszi, akkor az áldozat elkezdi védeni a nárcisztikust és a külső személyt tekinti támadónak, pontosabban őt kezdi el visszatámadni ahelyett, hogy belátná, hogy a nárcisztikus a hunyó.

Miért alakul ki ez a mechanizmus? Stockholm-szindrómának is nevezhetjük, bár az egy picit más, de mi az oka, hogy kialakul?

2022. dec. 20. 17:26
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
37%
És miért van az hogy mindenkire lazán ráfogjak a nárcisztikus jelzőt? Tudom, nagy divat, de kb senki nem tudja igazából mit takar a nárcisztikus...
2022. dec. 20. 17:33
 2/14 anonim ***** válasza:

Egy párkapcsolatban például van hogy "hiába bántalmazzák az illetőt", ha éppen "emiatt nincs padlón", akkor védi a bántalmazót...

Szereti és "fáj neki hogy szóban támadják"... Én is fel tudom magam húzni, amikor például olyat olvasok: az illető ecseteli, hogyan bántalmazza a "párja", majd közli: "ő ugyan el nem hagyja", mert "nagyon szereti"...

2022. dec. 20. 17:34
 3/14 anonim ***** válasza:
68%
Egyébként szerintem sincs ennyi nárcisztikus, az is bánthatja a másikat, akinek traumatizált gyerekkkora volt, amit nem dolgozott fel, elnyomta az érzéseit stb és nem rendelkezik ezzel a személyiségzavarral.
2022. dec. 20. 17:35
 4/14 A kérdező kommentje:
Nem mindenkire, egy konkrétan nárcisztikus emberről van szó.
2022. dec. 20. 17:39
 5/14 A kérdező kommentje:
De ha úgy tetszik beszélhetünk nárcisztikus dinamikáról nem kell konkrét embert képzelni mögé
2022. dec. 20. 17:40
 6/14 anonim ***** válasza:
34%
"Nem mindenkire, egy konkrétan nárcisztikus emberről van szó" És hogy diagnosztizálják az ilyet? Pszichiátrián?
2022. dec. 20. 17:44
 7/14 anonim ***** válasza:
77%
Manapság a laikusok "rámondás" alapján diagnosztizálják, egyébként klinikai szakpszichológusok vagy hasonló végzettségűek tesztekkel diagnosztizálják, hivatalosan.
2022. dec. 20. 17:48
 8/14 A kérdező kommentje:
Válaszolnál a kérdésre vagy csak ugatod a magadét? A nárcisztikus egyébként egy jelző vagy magatartás is, mint a “büszke”, “dühös”. De mint írtam, elég ha csak a dinamikáról beszélünk.
2022. dec. 20. 17:50
 9/14 anonim ***** válasza:
32%
Tehát nem valósan nárcisztikus, csak gyakoris módon, értem.
2022. dec. 20. 17:51
 10/14 A kérdező kommentje:
Tehát azért is köteledni akarsz, értem. Felejtsd már el a személyt, és a jelenségre válaszolj, mondjuk inkább ne te.
2022. dec. 20. 17:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!