Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Szerintetek tényleg többféle...

Szerintetek tényleg többféle személyiségzavar van?

Figyelt kérdés
Mert valahogy én úgy képzelem, hogy csak borderline van.

2022. okt. 31. 19:46
1 2 3
 1/23 anonim ***** válasza:
100%
Van. Ismerek olyat, akinek más van, más tünetekkel, jellemzőkkel.
2022. okt. 31. 19:52
 2/23 anonim ***** válasza:
8%
Több száz féle.
2022. okt. 31. 19:56
 3/23 anonim ***** válasza:
36%
Kevesebb,mint 10 féle van.
2022. okt. 31. 19:57
 4/23 anonim ***** válasza:
94%
Képzelet helyett nem célravezetőbb inkább azoktól olvasni, akik értenek is hozzá? [link]
2022. okt. 31. 19:58
 5/23 anonim ***** válasza:
11 van...
2022. okt. 31. 19:59
 6/23 anonim ***** válasza:
32%

Csak pár pl

BPD

Avoidant

Bipoláris

Skizotíp

Dependens

Nárcisztikus

Antiszociális

Paranoid

Skizoid

2022. okt. 31. 20:01
 7/23 anonim ***** válasza:
46%
Sokáig nem tudtam, nekem is van sajnos. Csak nemrég jöttem rá. Már 36 évesen. Azt hittem h normális vagyok..de sajnos nem. Személyiség zavarom van, igaz hogy nem súlyos!
2022. okt. 31. 20:11
 8/23 anonim ***** válasza:
100%

6: a bipoláris zavar nem személyiségzavar!

3 klaszterbe soroljuk a személyiségzavarokat.

A cluster (a különcök):

- paranoid: nem bízik meg az emberekben, azt hiszi, hogy összeesküdtek ellene, és folyamatosan veszélyben érzi magát. Nem oszt meg információkat magáról.

- skizotíp: más realitásban él, fura beszédstílusa van, de az öltözködése is bizarr. Magában beszél vagy a szellemekhez. Túl sokat foglalkozik az ufókkal, szellemekkel, és összeesküvéselmélet-hívő.

-skizoid: közömbös az emberi kapcsolatok iránt, egyedül él, a csaladján kívül nincs más kapcsolata, de nem is érdeklik a kapcsolatok.

B cluster (a dramatikusak):

- antiszociális: nem veszi figyelembe a másik ember jogait, érzelmeit. Bűntudat nélkül átgázol másokon, érdekorientált. Karizmatikus, impulzív és patológiás hazudozó. Súlyos esetekben veszélyeztetheti mások biztonságát.

- nárcisztikus: nincs önbizalma, de óriási az egója. A környezetét lenézi és bántalmazza, ha nem úgy ugranak, ahogyan ő fütyül. Kritikus mindenkivel szemben, fontosabb neki a státusz és a materiális dolgok, mint az érzelmeken alapuló kapcsolatok.

- borderline: hangulatemberek, egyik percben jól vannak, utána már meg akarnak halni. Meggyőződésük, hogy senki sem szereti őket. Egyszerre szeretik és egyszerre utálják a másik embert. Gyakran bántalmazzák magukat, és félnek az egyedülléttől, ezért bármit megtesznek, hogy a másik embert magukhoz láncolják.

- hisztrionikus: mindig a figyelem középpontjában akarnának lenni. Általában többet költenek a külsejükre, mint az átlag. A nők gyakran látogatják a plasztikai sebészt, a férfiak pedig túlzásba vihetik a testépítést. Ha nem kapják meg a figyelmet, akkor hisztit csapnak, és nagyon dramatikusan élik meg az érzelmeket, túlzásba viszik, felnagyítják őket.

C cluster (a szorongók):

- dependens: nem képes az önállóságra, egészségtelen mértékben függ mások véleményétől, és nagyon könnyen megvezethető. Általában soha nincs egyedül, mindig egy domináns emberrel él, aki ellátja, és törődik vele. Nehezére esik döntéseket hozni, a másik véleménye többet számít, mint a sajátja.

- kényszeres-rögeszmés: igazi perfekcionisták és munkamániásak. Az első mindig a munka és a feladatok tökéletes elvégzése, utána jöhet csak szóba a pihenés. Magas elvárásaik vannak a környezetükkel, munkatársaikkal szemben. Kontrollálják a többieket, hogy az ő akaratuk érvényesüljön és meggyőződésük, hogy jobb munkát csinálnának, mint mások, mert ami szerintük nem tökéletes, az egyből rossz is. Gyakori a tisztaságmánia, de míg az OCD-s beteg nem élvezi a takarítást, a kényszeres rögeszmést élvezettel tölti el.

- elkerülő: fél a kritikától, megalázástól, elutasítástól. Nincs önbizalma, és inkább elkerüli a kapcsolatokat, minthogy kitegye magát annak, hogy rossz visszajelzést kapjon másoktól. Többnyire behódol a másiknak és a saját véleményét elnyomja.

2022. nov. 1. 01:24
 9/23 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen mindenkinek!

8-as, neked is. De azért nekem olyan belemagyarázásnak is tűnik némelyik. A borderline-t egyértelműen elfogadom (nekem is az van), meg a nárcisztikust is (mert elképesztően illik az egyik családtagomra), de a többit... a skizotíp és a skizoid pl. miért nem simán a skizofréniához tartozik? És a teljes C cluster? Sok mindent meg lehetne magyarázni azzal, hogy van vmi pszichés betegsége és egyszerűen így viselkedik, ez a működésmódja.

2022. nov. 1. 08:22
 10/23 anonim ***** válasza:
100%

Nem túl bölcs hozzáállás az, hogy elfogadod azt, amit látsz... Azért, mert nincs a környezetedben, nem azt jelenti, hogy nem létezik.

Ezzel a logikával, ha neked és ismerőseid egyikének sem lenne Borderline-ja, akkor azt sem fogadnád el?

Azt elfogadom, hogy a pszichológia a gyakorlatban olykor túlkap, de azért a személyiségzavarok leírását belemagyarázásnak tekinteni...

2022. nov. 1. 08:36
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!