Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Miért tör rám alvás közben a...

Miért tör rám alvás közben a szorongás?

Figyelt kérdés
Sziasztok! 19 éves lány vagyok! Nap közben néha teljesen jól vagyok, jó kedvem van (inkább társaságban) esténként viszont többször arra kapom magam napok óta, hogy megébredek éjjel 4-kor és nem bírok visszaaludni. Ha délután alszom mint pl ma is úgy ébredek fel, hogy erősen ver a szívem és érzem, hogy nyugtalan vagyok, de nem vagyok rosszul csak szorongok. Legrosszabb mikor még teljesen nem ébredtem fel, félálomban vagyok és úgy érzem ezt az egészet. Ha felkelek, iszok egy pohár vizet, elkezdek tevékenykedni picit jobban leszek. Mit tudok tenni ez ellen? Nagyon köszönöm a válaszokat előre is!
2022. okt. 28. 15:14
 1/2 anonim ***** válasza:
40%
Elalvás előtt 1 órával próbálj meg relaxálni. Csinálj könnyű légzésgyakorlatokat. Lehet, hogy most ez olyan időszak amikor egy kicsit stresszes vagy. Próbálj meg minél jobban ellazulni. Ha ez nem válik be akkor beszélj egy orvossal.
2022. okt. 28. 15:32
 2/2 anonim ***** válasza:
0%

Nem értem, miért húzták le olyan sokan az első válaszolót, teljesen igaza van, sőt, amint észre veszed, hogy szorongsz, akkor is figyelj a légzésedre és próbálj ellazulni. Persze ezek olyan technikák, amelyeket meg kell tanulnod, elsajátítanod, mert ha soha senki nem magyarázta még el neked a hogyanját, akkor persze, hogy nem tudod, de nem bonyolult egyáltalán.

Érdemes a mindfulness meditációt is megismerned és naponta alkalmaznod, arról már rengeteg kutatás van, hogy a tudatos lazítással, légzésfigyeléssel, összpontosítással a tudattalan légzőrendszered is megtanulja, hogy hogyan maradjon nyugodt, tehát mindenképp megéri. A jóga is hasznos, pláne rendszeresen, meg mert pl. tanulhatsz különböző légzésmódokat, amelyekkel "játszhatsz" is szorongós esetekben, vagy más eszközöket szorongás ellen. Pl. nekem is az elmúlt napokban többször is volt hasonló élményem, hogy felébredtem és szorongtam, tudom is, hogy miért, nem sikerült visszaaludnom sokáig és akkor eszembe jutott az, amit jógán csináltunk párszor, hogy háton fekve és ellazulva veszel egy mély levegőt és kifújáskor megfeszíted minden izmodat, a tested összes izmát tiszta erőből, és ezt háromszor vagy ötször is megismételheted - nekem ez mindig segít, ha nem tudok elaludni, mert mintegy kierőlködöm magamból a szorongást és bele is fáradok. Persze mindezek mellett érdemes meg is értened, hogy mi lehet az oka a szorongásodnak, akár egyedül, akár szakember segítségével, pszichológus, aki csak beszélget vagy pszichiáter, aki gyógyszert is írhat fel, amit én csak végső megoldásként ajánlanék, mert nem lehet tudni, hogy milyen gyógyszer hogy hat és hogy mennyire függsz rá valamire, de

A relaxációs tréning is szerintem elsajátítható neten utánaolvasva és némi gyakorlással, hogy megint csak háton fekve ellazítod minden porcikád, miközben a légzésedre figyelsz, hogy mindig hosszú légzésed legyen, hiszen a hosszú légzés a hosszú élet titka, és a fejed tetejétől a talpadig végignézed lelki szemeiddel az összes porcikádat, hogy minden egyes hosszú légzésedre hogyan lazul el - én általában nem szoktam eljutni a talpamig, mert mindig belealszom...

Amúgy azért tör rád nem is alvás közben, hanem ébredés után, mert ébredés után mindig az aggodalmakért felelős hormonok ébrednek fel elsőnek, amelynek szerepe a te védelmed, de általában kicsit túlzásba viszik a munkájukat, ezért fontos minden ébredés után mind a hálára fókuszálni a hosszú légzések mellett, hogy friss oxigént vigyünk az agyunkba, mind mozogni is, hogy a vérkeringésünk felpezsdüljön és ezzel kedvesebb érzéseket hozó hormonok is felébredjenek, ha már aludni nem sikerül, legalább ne szorongjunk vagy depizzünk...

Szerintem ezek az információk segítenek, nekem legalább is mindig, ajánlom, mozogj te is sokat, igyál sok vizet nap közben és közben azon gondolkozz, hogy mi frusztrál téged ennyire, van-e konkrét oka vagy csak édesanyád is szorongott veled a hasában is, ami miatt már pár hetes magzatként megtanultad, hogy így reagálj az élet nehézségeire - erre is vannak kutatások már. Még ha így is lett volna, az nem jelenti azt, hogy nem lehet felülírni, a lánc megszakítható, vagy inkább kitágítható, hogy nyugalom is beleférjen, ne csak a fullasztó szorongás.

Ó, és még egy tipp: szerezz vagy készíts szappanbuborék fújót és fújjál is szappanbuborékokat! :) A szappanbuborékról szinte mindenkinek a gondtalan gyerekkora jut eszébe, és miközben fújod, máris hosszúakat lélegzel, de jó! :)

Légy tudatos és figyelj a légzésedre! A hosszú légzés hosszú életet és nyugalmat hoz, a rövid légzések meg szorongást, ahogy egy pánikoló is sűrűn veszi a levegőt, ugye, ezért kap papírzacskót, hogy lássa, hogy mekkorát kell lélegeznie, hogy a papírzacskó mozogjon. Akár ilyen nyugtalanságod idején is kipróbálhatod a papírzacskóba lélegezést, de hátha megy anélkül is! :)

2022. okt. 31. 06:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!