A Csernus milyen technikával dolgozik?
#18 #20 gondolom ugyanaz a hozzászóló vagy
Aláírom, hogy bizonyos pácienseknek a határozott útmutatás és tükörtartás való. Egyesek éppen azért hagyják ott a pszichológusukat, mert nem elég erőteljes.
De a többség szupportív terápiát igényel, amit a Csernus hírből sem ismer.
Szerintem egy pszichológus attól jó, hogy tud sebességet váltani.
Ha lökni kell, akkor lök.
Ha finoman támogatni kell, akkor abban segít.
Azért nincs igazad szerintem, mert egy beteg sérülékeny állapotban megy be oda. Traumatizált állapotban még tovább terhelni a pácienst.... Komoly sérülést és kiábrándulást lehet ott szerezni, ha valakinek nem való a Csernus.
23# Valóban az anyuka is jót akar a gyermekének, ha lenyomja a torkán a spenótot..? Vagy a saját igazát és akaratát szeretné érvényesíteni.
Hogy jót akar nem kétlem, magának.
"Nem titok a stílusa"
Miután ismert lett, utána a többség már tudta, hogy milyen stílust képvisel. De előtte? Igenis is zsákbamacska ("titok") volt.
Valószínűség alapon szerinted a páciensek hány százaléka magabiztos, öntudatos, kitartó, amikor elindult terápiára?
Tartom azt, hogy mondjuk 10-ből 2 embernek ez való és megtalálja élete terapeutáját. De 10-ből 8-nál tovább mélyíti a traumát vagy legjobb esetben csak szinten tart és nem segít.
Jelek, hogy a terapeuta nem megfelelő számodra (Angolról fordítva):
Türelmetlennek és/vagy távolságtartónak tűnik
Csak felületesen hallgat meg
Gyors megoldásokat kínál
Általánosságban beszél a helyzetedről/zavarodról
Előzetes elképzelései vannak a kezelésről
Gondoskodik arról, hogy ismerd az ő (terapeuta) fontosságát és szakértelmét
Aláássa az önbizalmad
Szerintem Eric Berne tranzakcionális analízise áll hozzá a legközelebb. Ennek hátrányaként sorolják fel ezeket (amik szerintem inkább előnyök):
A TA hátránya, hogy megköveteli, hogy valaki magas szintű öntudattal rendelkezzen, és képes legyen szemlélni és észrevenni saját viselkedési-, érzelmei- és gondolati mintáit; egyes páciensek nem rendelkeznek ezzel a kapacitással.
A TA megköveteli, hogy a páciens hajlandó és motivált legyen, hogy felelősséget vállaljon problémáiért és viselkedéséért, ezért előfordulhat, hogy a TA nem mindenki számára megfelelő.
Berne módszere ki akarja szűrni a páciens játszmáit (pl. "lássuk, meg tudsz-e gyógyítani" -na, ugye, hogy te sem, "rúgj belém" -egy ilyen alak, mint én megérdemli, "faláb" -ilyen betegséggel, mint az enyém, mit lehet elvárni tőlem?, és el akarja kerülni, hogy a terapeuta is belemenjen a játszmázásba, amire szerinte bőven van példa.
Csoportterápiákon a csoport régebbi tagjai nyiltan szembesítik az új pácienst a játszmáival, és igen, mint ahogy valaki fentebb írta, hogy ő így tenne, annak egy bevágott ajtó is lehet a következménye, és a máshol próbálkozás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!