Csak belőlem vált ki ellenérzéseket az utóbbi 5 évben elharapódzó ADHD hype?
Tudom, nem vagyok 2022 kompatibilis a gondolkodásommal és komoly szakemberek munkáit és diagnóziasi kérdőjelezem meg az elmaradott, kisstílű gondolkodásommal, de akaratom ellenére jön szembe havonta YouTube ajánlásban 1-1 ilyen "coming out", ahol mosolyogva meséli el 1-1 influencer, hogy - az én interpretációmban értve - végre megtudta, hogy miért lusta, miért dekoncentrált és nem halad az élete semerre: mert ADHD-s! Nem, ő nem lusta, nem akaratgyenge. Nem vele van a baj, hanem a világgal.
Disclaimer: nincs bajom az influencerekkel. A szórakoztatóiparban dolgozom és ők szerves részei az átalakult marketing gépezetnek. Rajtuk keresztül remekül lehet targetálni bizonyos korosztályt és ők egyszemélyes kreatív, PR csapat (ideális esetben) gazdasági ismeretekkel, stb. Részemről riszpekt nekik, tehát ez nem az influencerek iránt vélt vagy valós triggerem manifesztációja.
Egész egyszerűen nekem visszás ez az egész. Persze jó látni, hogy szegény YouTuber végre boldog és felszabadult - és egyébként a placebo elv alapján lehet, hogy innentől kezdve már nem is fogja az "ADHD" tüneteit produkálni, hogy végre egy szakember levette ezt a terhet a válláról, hogy nem vele van a baj, így pedig önbeteljesítő jóslat lesz a dolog.
Épp úgy, mint a csoda-diéta kapszulák, amik mellé egyébként olyan étrendet írnak, amit ha a kapszula nélkül követnél, akkor is remekül tudnál testzsír leadni. :)
Ti mit gondoltok erről? Létező dolog ez, vagy csak adtuk egy X. dolognak egy X+1. nevet?
Mizu kerdezo? Uncsi lett a tema hirtelen? En vagyok a sz@r ember. Azert elmeselem. Megtortent a kivizsgalas. Nem pis@ltam be az ultramagos pelenkamba. De legalabb penzembe sem kerult es hat ez is valami. A doki kikerdezett es megallapitotta, hogy valoban van nekem ez a problema. Mondani semmi olyat nem tudott, amit mar a magam erejebol ne tudtam volna meg. Megkerdezte, hogy kerek e gyogyszert ra. Mondtam, hogy nem erzem a szukseget. Megerositett benne, hogy szerinte sem szukseges feltetlenul. Ennyiben is maradtunk.
Hogy is lehetne osszegezni ezt az egeszet? Mindenkeppen jo, hogy kiderult ez szamomra. Sok tekintetben ertettem meg, hogy miert is viselkedek igy, vagy ugy. Es itt jon a lenyeg. Sok otletet es megkuzdesi strategiat gyujtok be, amivel kezelni tudom ezt. Sajnos nalam toxikus elethelyzetek sulyositottak ezt igazan. Kettot ebbol sikerult is eliminalni. Az egyik egy rossz parkapcsolat, a masik a munkam. Nagyon nagyon fontos! A munka. Egy ADHD-s embernek nagyon nem mindegy az, hogy milyen tipusu munkat vegez. A szervezetleneseg osszevisszasag nem a baratunk. A monotonia sem az. Az olyan munkat, ahol tobb fele kellene figyelni es gyakori az un. "context switching" vagy tobb dologra kell koncentralni egyazon idoben, jobb elkerulni. Sajnos engem olyan helyre vettek fel dolgozni, ahol teljesen mast kellett csinalni, mint amit elozetesen mondtak. A betanulashoz sem kaptam semmi erdemi irany mutatast. Igy pedig nem konnyu, hogy az ember megfelelokepp fokuszalt legyen. Foleg nem mi. Az is jo, ha a kornyezetunk tud rola, hogy milyenek vagyunk. Igy azert jobban kezelni tudjak ok is. Szoval nem kell ezt annyira soteten latni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!