Csak belőlem vált ki ellenérzéseket az utóbbi 5 évben elharapódzó ADHD hype?
Tudom, nem vagyok 2022 kompatibilis a gondolkodásommal és komoly szakemberek munkáit és diagnóziasi kérdőjelezem meg az elmaradott, kisstílű gondolkodásommal, de akaratom ellenére jön szembe havonta YouTube ajánlásban 1-1 ilyen "coming out", ahol mosolyogva meséli el 1-1 influencer, hogy - az én interpretációmban értve - végre megtudta, hogy miért lusta, miért dekoncentrált és nem halad az élete semerre: mert ADHD-s! Nem, ő nem lusta, nem akaratgyenge. Nem vele van a baj, hanem a világgal.
Disclaimer: nincs bajom az influencerekkel. A szórakoztatóiparban dolgozom és ők szerves részei az átalakult marketing gépezetnek. Rajtuk keresztül remekül lehet targetálni bizonyos korosztályt és ők egyszemélyes kreatív, PR csapat (ideális esetben) gazdasági ismeretekkel, stb. Részemről riszpekt nekik, tehát ez nem az influencerek iránt vélt vagy valós triggerem manifesztációja.
Egész egyszerűen nekem visszás ez az egész. Persze jó látni, hogy szegény YouTuber végre boldog és felszabadult - és egyébként a placebo elv alapján lehet, hogy innentől kezdve már nem is fogja az "ADHD" tüneteit produkálni, hogy végre egy szakember levette ezt a terhet a válláról, hogy nem vele van a baj, így pedig önbeteljesítő jóslat lesz a dolog.
Épp úgy, mint a csoda-diéta kapszulák, amik mellé egyébként olyan étrendet írnak, amit ha a kapszula nélkül követnél, akkor is remekül tudnál testzsír leadni. :)
Ti mit gondoltok erről? Létező dolog ez, vagy csak adtuk egy X. dolognak egy X+1. nevet?
Eleve rosszul tetted fel a kérdést.
Ennél sokkal rosszabb a helyzet.
Egyrészt valóban van a hype, amiről sokan azt hiszik, hogy ez jó, mert felhívja a figyelmet, meg vannak akik kihasználják, stb.
Aztán meg visszaüt ránk, ADHD-sokra például egy ilyen kérdés megfogalmazásában, meg a hozzászólásokban.
Ugye ha vannak ostoba youtuber influencerek - jól írtam? mert egyébként én egyet sem ismerek, egyet sem nézek. És ADHD diagnózisom van. (Meg Asperger, mindkettő hivatalosan.)
Én eleve ezt az influencer jelenséget nem értem. Nem szó szerint nem értem, hanem, hogy ennyire hülyék az emberek, hogy ezeket nézik?
Arról már nem is beszélve, ha nem nézel utána az ADHD témának, hanem youtube influencereket nézve eldöntesz egy kérdést.
Ez olyan, mintha egy Hollywood-i film, mondjuk a Függetlenség napja alapján döntenéd el, hogy hitelesek-e az UFO-észlelésekről szóló beszámolók.
Még rengeteg ADHD-s nincs diagnosztizálva, ugyanakkor az is igaz, hogy ha egy gyerek "rosszalkodik" az osztályban (magyarul: a pedagógus nem ért a hivatásához és nem tudja kezelni) akkor is hívja a szülőt, és könnyen ráfogják, hogy ADHD-s és tolják bele a gyógyszert. Egy még fejlődő agyba.
De nem ilyen egyszerű, hogy akkor fúj gyógyszer, meg tagadjuk az ADHD-t, mert a pszichiátriai gyógyszerek sokszor többet ártanak, mint használnak, de van amikor jó a hatás, ADHD meg létezik.
Sajnos muszáj magát a kérdezőt is értékelnem ebben az esetben, mert amikor ezt írta:
"nincs bajom az influencerekkel. A szórakoztatóiparban dolgozom és ők szerves részei az átalakult marketing gépezetnek"
Nekem van bajom az influencerekkel. De akkor sem nézem őket, így rám nincsenek is hatással, akárhány követőjük van.
Ha a jövőben esetleg valódi kérdést szeretnél feltenni ADHD témában, előbb néhány héten át olvasd az additudemag.com-ot. Valódi szakmai oldal.
(Ha marketinges vagy influencer vagy, akkor néhány hónapon át.)
Mit jelent ez a gúnyos kezdés, hogy:
"Tudom, nem vagyok 2022 kompatibilis a gondolkodásommal és komoly szakemberek munkáit és diagnóziasi kérdőjelezem meg az elmaradott, kisstílű gondolkodásommal"
Te mondtad, nem én.
Mi az, hogy "2022 kompatibilis"????
Nem kell válaszolni. Sőt, kérlek ne!
Az azért kemény, hogy idehánysz egy eposzt, kontextusból kiragadott félmondatokkal amiket nem értesz, mert nyilván magukban nincs is értelmük, majd kérsz, hogy ne válaszoljak.
Te gondolom 2022 kompatibilis vagy és imádnád, ha lenne egy safe space-ed, ahova odaböfögsz bármit következmények nélkül úgy, hogy utána a másik nem válaszolhat neked, ugye?!
"Nem kell válaszolni"
...és folytatódik:
https://www.youtube.com/watch?v=qr7hALfWI5U
Remek kifogást ad minden neveletlen, lusta, figyelemzavaros embernek, hogy "huh, jaj de jó, hogy nem vagyok szar ember, csak ADHD-s vagyok".
11. válaszoló vagyok, és teljes mértékben elítélem a családon belüli erőszakot. De te teljesen félreértetted. Az autista vagy ADHD-s vagy akármilyen nem jelenti azt, hogy az rendes ember vagy jó ember. De a gyakorikerdesek.hu-n ezzel érveljen bárki, aki menjen a francba. De aki egy nőt bántott - akár neurotipikus, akár ADHD-s - az szégyellje magát! De a gyakorikerdesek.hu nem az az oldal, ahol ezen a negatív érzelmeit kiélje. És nem, nem vagyok safe place párti, sőt, rühellem őket. Csak miheztartás végett.
Ja, és volt pszichopata főnököm, pszichopata barátnőm is. De nem őket hibáztatom őket, bár nagyon fájt, amit csináltak.
És tudom, hogy mi a különbség a pszichopata és a szocipata között...
16. válaszoló: Nem cseszegetésből mondom, hanem fordulj orvosi segítséghez. Én is ezt teszem, bár nem vagyok pszichopata. De ismerem őket.
Az adhd-ét a világon másodszor Alexander Chrichton diagnosztizálta és írta le a diagnosztikai kritériumait is egyben, 1798-ban. A könyve egy amcsi egyetemen ki van téve. Orvosi EEG-vel eltérő agyhullámokat lehet kimutatni.
A sok ADHD-és: ami miatt van sok autista is manapság:
Sok vegyszer, a magzati élet alatt tapasztolt sok idegrendszer károsító dolog, a gyerekkorban nem tud kifejlődni a személyiség és a koordinációs készség, a sok kütyü és az elbaszott életvitel miatt.
Tehát civilizációs betegésg. --> Miért van ennyi élhízott ember és cukorbeteg. Hype az egész, kitaláció!!! :-D
A valódi ADHD-éssk sokat szenvednek minden nap. Egy átlagember felétől is meghalna...
Remélem, jól alakulnak majd végül a dolgok.
De tudod... Nagyon csodálom benned, hogy te láthatóan nem takarózni akarsz ezzel, hanem tényleg megoldást akarsz rá keresni.
Remélem, hogy minden rendben lesz majd ❤️
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!