Csak belőlem vált ki ellenérzéseket az utóbbi 5 évben elharapódzó ADHD hype?
Tudom, nem vagyok 2022 kompatibilis a gondolkodásommal és komoly szakemberek munkáit és diagnóziasi kérdőjelezem meg az elmaradott, kisstílű gondolkodásommal, de akaratom ellenére jön szembe havonta YouTube ajánlásban 1-1 ilyen "coming out", ahol mosolyogva meséli el 1-1 influencer, hogy - az én interpretációmban értve - végre megtudta, hogy miért lusta, miért dekoncentrált és nem halad az élete semerre: mert ADHD-s! Nem, ő nem lusta, nem akaratgyenge. Nem vele van a baj, hanem a világgal.
Disclaimer: nincs bajom az influencerekkel. A szórakoztatóiparban dolgozom és ők szerves részei az átalakult marketing gépezetnek. Rajtuk keresztül remekül lehet targetálni bizonyos korosztályt és ők egyszemélyes kreatív, PR csapat (ideális esetben) gazdasági ismeretekkel, stb. Részemről riszpekt nekik, tehát ez nem az influencerek iránt vélt vagy valós triggerem manifesztációja.
Egész egyszerűen nekem visszás ez az egész. Persze jó látni, hogy szegény YouTuber végre boldog és felszabadult - és egyébként a placebo elv alapján lehet, hogy innentől kezdve már nem is fogja az "ADHD" tüneteit produkálni, hogy végre egy szakember levette ezt a terhet a válláról, hogy nem vele van a baj, így pedig önbeteljesítő jóslat lesz a dolog.
Épp úgy, mint a csoda-diéta kapszulák, amik mellé egyébként olyan étrendet írnak, amit ha a kapszula nélkül követnél, akkor is remekül tudnál testzsír leadni. :)
Ti mit gondoltok erről? Létező dolog ez, vagy csak adtuk egy X. dolognak egy X+1. nevet?
"Légy boldog a karmáddal".
Vajon milyen ember az ilyen?
Komolyan kérdezem.
Mert az, hogy buddhista vagy krisnás vagy bármi miatt hisz valaki ilyenben, az nem jelenti azt, hogy ismeri egy számára teljesen idegen ember karmáját!
Ehhez tisztánlátónak kell lenni - amit bocs, de a kérdezőről nem feltételezhetek. :)
Én is azt gondolom, hogy létezik a karma, gyerekkorom óta, de ettől még nem hiszem azt, hogy látom a másik ember karmáját. Így nem is fenyegetek másokat a karmával.
Magyarul arra akarok kilyukadni, hogy a kérdezőnek (a témaindító "kérdésével" és a többi megnyilvánulásával együtt) valami súlyos pszichés problémája van. Sok hozzá hasonló hozzászóló meg adja alá a lovat.
Én itt többször is reagáltam - egyrészt mert ingerelt a kötekedés, másrészt mert gondoltam azokra is, akik valódi ADHD-s kérdéseikre valódi választ remélnek ezen az oldalon keresve, beírva a keresőmezőbe hogy ADHD.
Szerintem meg sokan úgy reagálnak csipőből tüzelve, indulatból, hogy el sem olvassák rendesen a korábbi válaszokat, illetve megnyilvánulásokat.
Úgyhogy csak emlékeztetőül a kérdező kommentje:
"ADHD-s vagy, vagy sem, emberileg egy kalap szar vagy, ha ilyeneket kívánsz bárkinek. Légy boldog a karmáddal."
Aki látatlanban karmával vagy akár Isten haragjával fenyeget, miközben nyilván egyiket sem ismeri, az csak itt akarja kiélni a frusztrációját.
Ez nem vallási vagy hitbeli téma, hanem ez nyilvánvaló kötekedés, fölényeskedés, rosszindulat. És ennek a kiélése ezen az oldalon.
És tényleg büszke arra, hogy marketinges, vagyis az a "munkája" hogy másokat manipuláljon.
A "kérdésből" idézve:
"Rajtuk keresztül remekül lehet targetálni bizonyos korosztályt és ők egyszemélyes kreatív, PR csapat (ideális esetben) gazdasági ismeretekkel, stb. Részemről riszpekt nekik, tehát ez nem az influencerek iránt vélt vagy valós triggerem manifesztációja."
Riszpekt az ilyeneknek?! - Gratula!
És a kacifántos, álintelligens megfogalmazás sem semmi...
Szóval influencerek youtube videói alapján fogalmazódott meg benne, hogy "elharapódzott az ADHD hype". Jézusom.
Bill Hicks - RIP - egyik előadása jut eszembe róla, amikor azt mondta a közönségnek:
- Vannak itt köztetek marketingesek?
...
Inkább nem idézem, itt az eredeti:
https://www.youtube.com/watch?v=tHEOGrkhDp0
És hogy jön egy marketinges ahhoz, hogy influencereket nézve (!) arról ossza az észt, ami az orvostudomány kategóriájába tartozik?!
Valódi szakmai körökben is megoszlanak a vélemények, egyrészt arról, hogy létezik-e egyáltalán ADHD, másrészt arról, hogy az Egyesült Államokban valóban divatba jött gyerekeket mindenfélével diagnosztizálni. Nem most, már évtizedek óta.
De ez Magyarország, itt a pszichiáter mindenféle gondra egyből felír egy SSRI-t, meg Xanax-ot, oszt kész. Te meg fizetsz, mint a katonatiszt.
Az egész téma sokkal-sokkal komolyabb annál, mint hogy egy marketinges/influencer egyáltalán felfogja!
Egyébként nem is dolga, mert ő ebben az esetben maximum a páciens lehet egy pszichiáternél! :)
De nem, ő kérdésbe burkolt véleményt fogalmazott meg, mintha csak a facebook-on lenne.
És "safeplace", "2022 kompatibilis" vagy esetleg 'mikroagresszió' - mind, mind beteg emberek által kitalált és terjesztett fogalmak.
Láttam ADHD-s agyról készült MRI felvételt, de mi, egyszerű halandók természetesen nem jutunk el ilyen kivizsgálásra, nekünk a pszichiáter jut, aki vagy "hisz" hogy ez van, vagy gúnyolódik.
Olvassátok végig "kérdést" és az összes hozzászólást ennek a fényében, ahogy én is.
Szóval azért vagyok dühös, mert a valóban ADHD-sok nem kapják meg a diagnózist és a megfelelő kezelést, mert bizonyos idióták terjesztik, hogy ez egy hype.
Én már 2008-ban gondoltam arra sok pszichiáter (és antidepresszáns) után, sokat olvasva, hogy esetleg a dopamin szintem túl alacsony. Lehet, hogy tévedek - igen, és elismerem! - de hogy valaki azért utasítsa el magát az ötletet, hogy ADHD-s vagyok, mert ez most hype-olva van az influencerek meg a többi sötét barom által, ez felb.sz agyilag.
És itt meg tudatlanul osztják az észt (álkérdés formájában is akár). Ez itt nem a Facebook, nem vélemények, like-ok, meg véleményvezérek uralják.
Legalábbis így kéne lennie.
Ez nem marketing!
És ha marketinges vagy, fogadd meg Bill Hicks tanácsát, bölcs ember volt! :)
De unom már ezt a sok barmot!
- Egyrészt persze én vagyok a barom, hogy hagyom magam ezzel szivatni.
- Másrészt vannak a gyakorikerdesek.hu-n értelmes kérdések és válaszok is ADHD-vel kapcsolatban is, meg egyéb témákban.
De az ilyenek, mint a kérdező - most már ki merem mondani, hogy gondja van - miért nem meg a facebook-ra, miért rontja itt a levegőt. Úgy szólva hozzá egy témához agresszíven és kötekedőn, aminek nyilvánvalóan utána nem sem nézett. De még ezt sem fogja fel.
Én aztán nem védem az ADHD-t, meg az ADHD-sokat (vagy magukat annak gondolókat sem). Sőt, szerintem a youtube influencerek többsége csak beképzeli magának az ADHD-t - bár nem láttam egyet sem, de a kérdező írása alapján gondolom hogy sok ilyen van.
Szóval azok valami divatmajmok, (marketingesek) akik tényleg hype-olják a témát. Így nem is lehet csodálkozni azon, hogy egy marketinges ilyen véleményt fogalmaz meg kérdésnek álcázva, mint amihez most is írom a válaszom.
És: "Légy boldog a karmáddal." - ezen külön lehidaltam! :)
Mi az a TLDR?
Bocs, de az úgymond 2022 kompatibilis" meg egyéb marketing jelzők mellett, amiket csak ti értetek, én tényleg, valóban nem tudom hogy mi ez a szöveg.
TLDR. Get a life. - érzem a második felét, hogy beszólás. De tényleg ennyit bírtál kinyögni, egy beszólást?!
Tudnom kéne, hogy mit jelent a TLDR? Ez trendi, ugye? Mint a 2022 kompatibilis, meg a többi szarság. :)
És a 24. válaszoló is érdekes és intelligens volt. Nem azért, hogy benyaljak, de már az szörnyű, hogy ezen a kérdésfolyamon már ezért magyarázkodni kell.
Borzalmas!
"Persze jó látni, hogy szegény YouTuber végre boldog és felszabadult - és egyébként a placebo elv alapján lehet, hogy innentől kezdve már nem is fogja az "ADHD" tüneteit produkálni, hogy végre egy szakember levette ezt a terhet a válláról, hogy nem vele van a baj, így pedig önbeteljesítő jóslat lesz a dolog."
Te tényleg ennyire hülye és/vagy beteg vagy, hogy youtubereket nézel és beszólsz, hogy "szegény youtuberek" - és erre alapozol egy orvostudományi kérdést?
Tudom, hogy hiába koptatom itt a számat, nem is a kérdező miatt teszem.
Csak ne higgyék ADHD-sok vagy esetleg ADHD-sok, hogy csak ez a hang szól.
Ezért is nem győzöm hangsúlyozni, hogy rühellem a Politikailag Korrekteket, meg a többi agymosott barmot.
De a 24. válaszoló jól beszólt - és nem is beszólásból.
Annyira átlátszó, amikor egy emberkedő egyén beszól, hogy
"TLDR. Get a life."
Ez tipikusan a lúzerekre vonatkozik. Miközben egyetlen észérvvel sem tudott válaszolni. Nyilván nem tudott.
Én hülye vagyok, hivatalosan fogyatékos, tényleg, papírom van róla, de nem csak erről van szó.
Eltűrök minden lealázást, ami jogos, de ez tényleg micsoda?
Újra fel kell tennem a kérdést?
Mert ez a "kérdező"
ilyen fogalmakat használt:
"2022 kompatibilis" - hiába kérdeztem, hogy ez mit jelent, mert tényleg nem tudom, csak beszólogatott.
És tudnom kéne, hogy mi a TLDR?
Hashtag? :)
Ennyi volt a válasz a kérdést író kommentelőtől.
Nem tudom, hogy tőlem kérdezted-e, lehet, hogy kicsit félreérthető volt a válaszom.
Én mindenesetre nem az arrogáns kérdésfeltevő vagyok.
És nem vagy sz@r ember - vagy lehet, hogy az vagy, nem ismerlek. De nem gondolom, az ADHD, amiről az eredeti kérdés szól, nem ezt jelenti!
És nem is a marketinges beszólásokról szól, - bár ezzel úgy tűnik, küzdeni kell. Vagy nem. Nem tudom, de ez elszomorítóan unintelligens hozzászólásokhoz vezetett.
A marketinges kérdésfeltevő még mindig nem tudott válaszolni az értelmes kérdésemre.
Mi az hogy 2022 kompatibilis? Mi az hogy TLDR?
Mi az a normális válasz helyett, hogy TLDR. Get a life.
Tudok angolul középfokon, C szinten. Annyira nem vagyok jó, de sokat olvastam.
Mit agyaskodik itt egy marketinges, tényleg miért nincs jobb dolga?
Ami azt illeti, ez az egész kérdés-hozzászólás-beszólok-neked dolog már teljesen értelmetlen.
Itt zárjuk le.
Ahogy már korábban kértem a kérdésfeltevőt:
Ne válaszolj, ne írj!
Nem tudsz értelmesen írni!
Ostoba marketinges.
Nem a 27. válaszolónak írtam, mármint nem szóltam be. Valójában nem is értem, de ez szerintem nem is baj.
És valóban be lehet szólni, nem vagyok cukorból - ezt nem neked írom, 27. válaszoló, hanem ennek az arrogáns "kérdésfeltevőnek".
Tényleg a megoldást kell keresni.
A gond az, hogy én sem találtam meg.
Lehet mondani, hogy sz@r ember vagyok, rám is - vagy csak rám. De nem erről van szó.
Hanem a tudományról, és hogy valóban van-e ADHD.
És erről nem egy ostoba marketinges fog beszámolni.
És ez nem safeplace, meg 2022 kompatibilis - amire a kérdésfeltevő a sok beszólása mellett még mindig nem válaszolt. (TLDR. Get a a Life - én is tudok angolul, te hüje!)
És olvastam P. G. Wodehouse-t.
"Biztos nem tőlem hallod először ezt az életedben. Boldog Karácsonyt!"
De ilyen jó "szándékból", ahogy tőled, miközben hányásnak minősíted a válaszom, miközben nem válaszolsz semmire, ez nem semmi!
"ADHD-s vagy, vagy sem, emberileg egy kalap szar vagy, ha ilyeneket kívánsz bárkinek. Légy boldog a karmáddal."
Az előbb a karmával szóltál be normális válasz helyett, most meg a Boldog Karácsonyt - miközben nyilvánvalóan nem jó szándékból mondod! De ez önmagában nem is baj, nem kell érzékenykedni! De a józan ész az hol van???
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!