Rettenetesen félek a ráktól?
Sziasztok, 21 éves férfi/fiú vagyok.
Kb 2hónapja történt, hogy magas vérnyomást mértem magamnál és nem tudtam éjszaka aludni, rosszul éreztem magam. Rá pár napra elmentem vérvételre ott mindent rendben találtak így pár napra megnyugodtam. Majd később újra jöttek a szorongások. Folyamatosan tüneteket észlelek magamon, folyton a webbeteget böngészem ha valami rendelleneset találok magamon. Jelenleg most is hasi nyomó diszkomfort érzetem van.Állandóan be-be szurkáló érzéseket érzek a beleimnél és folyton a nyirokcsomóimat taperászom. A székletemet se érzem normálisnak mivel egy ideje nem az a rendes szilárd állagú, ezek mellett étvágyam is alig van. Rendszeresen sportolok és szerintem jól teljesítek benne, ezzel is nyugtatom magam, ha valami nem lenne okés akkor valószínűleg ez nem lenne így. Ez a félelem iszonyatosan megkeseríti a hétköznapjaimat, hiába próbálom élvezni az életet nem megy. Ilyenek is megfordulnak a fejembe, hogy mi van ha ez egy megérzés, hogy daganatos vagyok. Szeretnék olyan boldog lenni mint régen. Hogyan küzdhetném le ezt a félelmet?

2: kivéve, ha a családban öröklődik, egyébként tényleg minimális az esélye a rák kialakulásának ennyi idősen. Én valami OCD-re tippelnék, és azt nem jó kezeletlenül hagyni.
Van egy egyszerű megoldás: menj el a háziorvoshoz, akivel átbeszélitek, hogy a családban milyen örökletes betegségek fordultak elő, és hogy milyen lenne az előfordulási valószínűségük. Ha nagy, akkor gondolom beutal egy kardiológiai és gasztroenterológiai kivizsgálásra, hogy megnyugodj. Ha ennek ellenére is szorongsz, akkor marad a pszichiáter. Amúgy a vérképből egy csomó minden kiderül, akik betegek, azoknak olyan is a vérképük. A rákos megbetegedések nagy részét ki lehet szűrni a vérképből, mert olyankor azért megnő/csökken egyes anyagoknak a mennyisége a vérben, az aszimptomatikus rákfajtákat pedig prevenciós vizsgálattal lehet a leghamarabb kiszűrni, mellkas RTG, nőknél nőgyógyászati vizsgálat évente egyszer.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!