Mi a véleményetek,tapasztalatotok az antidepresszánsokról? Stresszoldókról?
Amit az első időkben kapni fogsz, az valószínüeg valami gyengébb és alacsony dózisú lesz.
Nehogy azt képzeld el, hogy beszeded az első reggeli adagodat és be leszel állva vagy előnt az eufória és kacagsz össze-vissza veg vigyorogsz mint a tejbetök 🤭 Na ilyen nem lesz.
Inkább csak letompítja a negatív érzéseket, nem enged kilengeni annyira.
(Ez alatt értem pl azok a napokat, heteket amikor annyira magad alatt vagy, hogy ugyanabban a koszos pizsamában, mosdatlanul fésületlenül meredsz a szürke semmibe, és elfelejtessz enni, és fizikailag fáj a szomorúság.)
Ehelyett szinten tart, nem nagy ennyire összecsuklani, de pl erőt venni magadon és kitakarítani, felhívni a barátaidat egy beszélgetésre vagy elmenni sètálni neked kell.
Általában 2 hét mire beáll a dózis és szép lassan elkezd hatni. Aztán az orvossal konzultálni kell, hogy mi a helyzet,mi változott, mi nem, és ha ez nem elég, akkor kb egy hónap múlva emelik a dózist.
Ha pl pár hónap után nem az igazi, akkor átbeszélitek az alternatívákat, hogy mi az ami jobb lenne, milyen szert tud ajánlani a te tüneteidre, kórképedre és mi az ami nem balhézik össze a többi gyógyszereddel (már ha van más is amit szedsz).
Teljesen normális az is, hogy pár gyógyszert végig kell próbálni mire megvan az, ami neked működik.
Nagyon fontos, hogy ha elkezded szedni, és pár hónap múlva úgy érzed, hogy áhh, jól vagyok én, nem kell ez, ne hagyd abban csak úgy. Egyrészt lehetnek szervi komplikációk a hirtelen sokktól, másrészt ilyenkor jönnek rá, hogy hú basszus, a probléma ott van, csak eddig el volt nyomva és nem vagy még jobban.
Szóval ja, lassú, finom változásokra készülj, nem lesz hirtelen drasztikusan más.
Határozottan hatott nekem szorongásra (SSRI típus). Pszichoszomatikus tünetet is elmulasztott. 10 évig szedtem. Elkezdtek fájni a térdeim, ekkor utánaolvastam, hogy hosszú távú szedés csontritkulást okozhat, ezért abbahagytam. Helyette most étrendkiegészítőt szedek (vitaminok, ásv. anyagok).
Tompává tett, mármint közönyössé. Nélküle jobban kiborulok dolgokon, nem tompítja le semmi a valóságot. Így hogy letettem lehet depresszióm lett, ami abban nyilvánul meg pl. hogy nem vagyok éhes, nem élvezem a kaját. Nem tudom mit programozott át az agyamban.
Nagyon fáradékonnyá is tett, mikor szedtem. 15 órát is simán aludtam.
Akkor hat a legjobban, ha fejben is változtatsz a hozzáállásodon, tehát nemcsak a gyógyszertől kell várni az egyensúlyba hozást. Ezt főként arra értem, akinek depressziója van, értelmetlenség érzése. Ezen mentálisan is dolgozni kell.
Egy film az SSRI-kről, kissé ijesztő:
Letters from generation RX
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!