Egy depressziós emberen mennyire segítene ha lenne pàrkapcsolata?
Az illető szeretné,megoldàst làtna abban.Meglàtàsaim szerint az nem tud tartós megoldàst hozni szàmàra ameddig ilyen àllapotban van.A realitàs is afelé mutat,hogy egy férfi nem egy depressziós nővel kezd kapcsolatba.Vagyis amint az kiderül,elkezd ragaszkodni, követelőzni a màsik menekülőre fognà a dolgot.
Làttam rà példàt közelről ez miért nem segít.Az egyik baràtnőm kb.tíz évig küzdött depresszióval,kezelésekre jàrt.Megismerkedett a férjével akkor egy ideig minden jó volt.Az volt a gond ő megmaradt volna abban az àllapotban a kezdeti ismeretség àllapotàban,hogy ők ketten vannak,mert akkor ràirànyult a teljes figyelem.Jöttek a gyerekek,és jöttek a problémàk is...nem szeretett egyedül maradni a gyerekkel később màr gyerekekkel.Neki sűrűn igénye volt több óràra egyedül elvonulni,aludni.Kellett fizetett segítség.Így ő màr se a hàzimunkàba,se a gyerekekkel való foglalkozàsba nem úgy volt jelen.A segítség se tudott mindent ellàtni.A férjétől kérte volna adja ki a gazdasàg munkàjàt màsoknak és legyen csak velük.Màra màr addig jutott a helyzet hogy olyan mintha cigàny putriba élnének...felszedve a szőnyegek,tiszta retek nàluk minden,szét van minden dobàlva,szétrongàlva a bútorzat a gyerekek mindent csinàlhatnak...és jó anyagi helyzetben lévő emberekről van szó.A férjével előjöttek gondolkozàsbeli különbségek.Elvannak ők de nincs nagy boldogsàg.Ő eljàrogat pszichológushoz,pszichiàterhez orvossàgot is szed újból.
Igen, az önelhanyagolás, higénia, étkezés kimaradása tipikus depresszió tünet.
Vannak emberek, akik egy mélypont után pl csomóba tapadt hajjal fodrász segístégére szorulnak.
Nekem a karantén tett be a mentális egészségemnek, nem bírtam a bezártságot, bizonytalanságot, és teljesen katatón állapotba kerültem.
2021ben a fogász jól letolt mert 3 lukas fogam lett ez alatt, de igazából örültem hogy túléltem, és aztán a korlátozások feloldásával a depresszióm is enyhült, fizikai aktivitással, gyógyszerrel és szakmai segítséggel menedzselhető lett.
Van akinél a depresszió alkati dolog, a test nem termel elég sztertonint, kb mint egy vitamin hiány.
Ezt bizony gyógyszerezni kell, mert nem élethelyzet függő, lehet minden rendben az életében, de az agy egy része nem úgy üzemel, mint kéne.
Van, akinek a probléma élethelyeztből fakad, pl kilátástalan a családi vagy szociális helyzete, krónikus beteg vagy maradandó fogyatékkal él azt már komplexebb megoldani.
Ezt vagy meg lehet oldani, vagy nem, ha pl egy profi atléta lesérül és kerekesszékbe kerül, az környezeti de nem megoldható probléma.
Praktikusan amit tudok ajánlani, hogy egy profi takarító szolgálatot kéne esetleg hívni, hogy a környezetet tegyék rendbe.
Ha az önelhangyaholás csinált maradandó problémát, akkor lehet fodrász, fogász segítsége se árt.
Ezek nem fogják megoldani a bajt, de legalább a közérzetén javítanak.
De igazából szakember kéne neki, aki tud terápiát és gyógyszert adni.
Abban esetleg tud segiteni, hogy van melletted valaki, aki tamogat. De ha teljesen ki van burjanzva a klinikai depresszio es a tunetek se nagyon enyhulnek, akkor csak a masikat is lehuzza az illeto, lelki terhet pakol ra, meg plusz dolgokat.Mentalisan nagyon megterhelo egy komoly depresszioval kuzdo emberrel egyutt elni. Nincs az a barati vagy csaladi tamogatas, ami enyhiteni tudna a tuneteket, kigyogyitani az illetot.
De ugy gondolom, hogy ha kordaban van tartva, megfelelo kezelest kap valaki, akkor amellett fent lehet tartani egy normalis parkapcsolatot. De ha odaig fajul, hogy a higenia is ramegy annak sztem kizarolag magara kene energiat szanni, nek pedig meg egy parkapcsolattal is veszodni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!