Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Hogyan tudnám megszüntetni a...

Hogyan tudnám megszüntetni a gyűlöletetet magamban?

Figyelt kérdés

Most fedeztem csak föl magamban, hogy még mindig iszonyat lángon ég egy ember iránti gyűlöletem, pedig ráadásul az ember már meg is halt.

Lehet, hogy megszokásból gyűlölöm még mindig?

Tudom, hogy a számunkra sérülést okozókat nem szeretjük és nála is teljesen érthető a gyűlöletem, mivel az illető miatt váltak el a szüleim, de ez 12 éves koromban történt, hogy anyukám megcsalta apukámat ezzel az emberrel, sőt, a másik embert választotta, de lassan 40 éves leszek már, az ember meg már meg is halt, igazán elengedhetném már én is... De ha belegondolok, élvezem a forrongó haragom, gyűlöletem ez iránt az ember iránt, miközben el is ítélem magam, hogy élvezem a haragot, hiszen a harag kívül és belül is éget és nem jó tanácsadó, ugye...

Tán azért volt eddig szükségem arra, hogy haragudjak, hogy gyűlöljem, mert ez némi irányítást adott a 12 éves kezembe egy irányíthatatlan helyzetben, mint a szüleim kapcsolata egymással, de most már igazán el is engedhetném ezt a gyűlöletet, mert biztosan nem tesz jót nekem...

Érdekes felismerésem ez most, hogy még mindig mennyire gyűlölöm azt az embert, aki már nem is él, így meg aztán pláne semmi értelme gyűlölködnöm, de valahogy mintha nem tudnám elképzelni, hogy megbocsássak neki vagy anyukámnak, hogy ezt tették apukámmal és a tesómmal...

Hogyan tudnék mégis tovább lépni...?

2022. szept. 20. 00:14
1 2
 11/20 hosszúhajú ***** válasza:
10. azt írod egyáltalán nem beszélsz nekik róla... később meg azt írod, remélem megértik maguktól... de hát hogy értenék meg ha egyáltalán nem beszélsz nekik róla? egyszer csak hopp.. megértik? ilyenkor szokott az lenni hogy a gyerek azt kérdi: miért nem mondtad el, akkor megértettelek volna. pláne ha nagyon ellened nevelik, akkor a büdös életbe nem értik majd meg ha te nem mesélsz a saját oldaladról és csak egy oldallal tömik a fejüket. mitől jönne a megértés?
2022. szept. 24. 16:17
 12/20 anonim ***** válasza:
11 es, azert nem beszèlek a serelmeimről mert 2 kisgyereket nem akarok evvel terhelni, de mivel emlèkeznek rà hogy milyen szeretetben èltünk, talàn ha felnőnek megertik majd hogy mit jelent az amikor egy fèl magcsalja a màsikat ès egyik napròl a masikra kirùgja 3 ember làba alòl a talajt.
2022. szept. 26. 17:48
 13/20 hosszúhajú ***** válasza:
12 de ha közben folyamatosan ellened nevelik, minek hatására értenek majd meg? ha kisgyerekek, idővel felejthetnek, az új élményeket meg szívják magukba. csak nehogy elkéss...
2022. szept. 26. 18:14
 14/20 anonim ***** válasza:
13 as igazad van de mit csinaljak, gondolom ha felnőnek rajönnek hogy mi törtènt. Hogy mennyire szerette őket az apjuk es hogy meg lett szivatva. Egy felnőtt ha ebbe belegondol akkor àtlatja. Gondolom. Minden esetre nem fogok nekiallni szidni az anyjukat mert nekik ő az edesanyjuk.
2022. szept. 26. 18:41
 15/20 hosszúhajú ***** válasza:
14 az nagyon jó hogy nem szidod az anyjukat, mert az egy kettéhasadt gyereket csinál. csak legyél velük, mert akkor jobban látják majd hogy amit mondanak rólad az szinkronba áll-e azzal amilyen valóban vagy.
2022. szept. 26. 19:08
 16/20 A kérdező kommentje:

Szerintem, kedves apuka, talán az arányok a kérdések, hogy mennyi a saját fájdalmaid megosztása és mennyi a rájuk figyelés pozitívan és maximális befogadókészéggel.

Írom mindezt úgy, hogy elképzelhető, hogy tán én is torzul emlékszem a saját gyerekkoromból, hogy mennyit "nyalogatta sebeit" az én apukám, vagy inkább szenvedett, és mennyi szólt minden másról, mivel érthető az, hogy bárki apukája vagy bármilyen más fájdalma is rámegy minden más családtagunkra is, pláne gyerekekre, akik sokkal fogékonyabbak érzésekre, mint szavakra.

Szerintem nem érdemes várni a majdra, általában sem, de a mostani helyzetedben sem, mert most is minden értenek és éreznek a gyerekeid, és minden egyes élményük örökre nyomot hagy bennük, ami tudom, hogy félelmetes nagy felelősség, ám minden szülő ezzel találkozik szülővé válása pillanatában, sőt, nem is csak szülőként: mindenki mindenkire hatással van, hiszen mind érző lények vagyunk. Ezért igen is, hogy jó, ha megosztod sérülésed és fájdalmad velük, ám fontos mindaz, hogy milyen arányban a velük töltött időben, ne minden csak rólad szóljon és a te fájdalmaidról (amihez megint hozzáteszem, hogy tán az én apukám sem mindig csak magáról beszélt, ám amikor igen, az iszonyat hatott rám, értelemszerűen, hiszen nem akartam, hogy az apukámnak rossz legyen, ám a tabusításra különösen érzékeny vagyok, mert amit meg elnyomnak, az úgyis robban valamikor valahol és nem akkor és nem ott, ahol és amikor kéne...) és ami a legfontosabb, hogy mindenképp hangsúlyozd ki azt a mondatot, ami remélem, hogy igaz is rád is nézve, hogy attól még, hogy apu és anyu most veszekednek netán, attól még titeket végtelenül szeretünk, mert hiába csak szavak ezek, nem lehet elégszer mondani, komolyan és ez a legfontosabb, ez legyen a mantrátok.

Ezen kívül én még azt is ide merem írni, hogy én még abban is hiszek, hogy nem is a szeretet a lényeg, mármint még akár azt is lehet mondani a gyerekeknek, hogy apu és anyu szeretik egymást, de nem akarnak többet együtt lakni, mert sok mindenről mást gondolnak, ám ez nem befolyásolja azt, hogy téged, titeket mennyire szeretünk.

Született ez a gondolatom nekem egy hosszú párkapcsolatom végekor, szakításkor, akkor mondtam a másik embernek azt a képet, amely akkor született meg bennem, hogy nem a szeretet itt a lényeg, hiszen az mindig örök, ám ez még nem jelenti azt, hogy együtt is kell élnünk. A szeretet amúgy is olyan, mint egy tűz, amelyet különböző tettekkel és szavakkal etetünk, tehát csak a közös szeretettüzünk etetését fejezzük be, ne keressük többet egymást, hogy ne okozzunk egymásnak több fájdalmat, és ha eddig nem sikerült összecsiszolódnunk és többet szenvedtünk mindketten, mint jól éreztük magunkat együtt, akkor tán mindketten belefáradtunk és talán mindketten találunk még olyan másik embert, akivel könnyebb az együttélés. Ahogy van az a vicc is, hogy az elefánt is kedves állat, otthonra mégsem kéne... :)

Szerintem ez még akár óvodás korú gyerekeknek is érthető és elfogadható.

Én óvónő vagyok és az ovisaimnak is mindig azt mondom, hogy mindenki barátja mindenkinek, ám senkinek nem kötelessége játszani a másikkal, csak lehetősége. Attól még mind barátok vagyunk. Akár óvodások, akár felnőttek. Hiszen a gyerekek a felnőttek példamutatásaiból tanulnak a legjobban, a szeretet pedig úgy legyen alapértelmezett, hogy ne veszítsük el róla a figyelmünket, mert éppen az ad erőt mindenkinek, akár adjuk, akár kapjuk, ám nehéz a szeretetre gondolni, amikor épp egymást bántjuk, legyen az akár szóban, akár tettlegesen, akár csak gondolatban is, tehát próbáljunk meg szeretetben együtt élni mind ezen a bolygón, mindenkinek jobb lesz! Szeretetből lehet sérülésekből gyógyulni, a kezünk meg ölelésre való és nem verekedésre, ugye? :)

2022. szept. 29. 10:16
 17/20 anonim ***** válasza:
Amit leìrsz kedves 16 os, Jèzus Krisztus tanìtàsa.
2022. szept. 30. 14:05
 18/20 A kérdező kommentje:

Nem tudom, #17, hogy ezt fintorogva vagy térítő szándékkal írtad-e, mindenesetre lehet, de engem nem zavar. Nem véletlenül volt nagy hatású tanító az illető, volt pár jó mondása, Magyarország meg katolikus ország, a vallás értékei akkor is belemásznak mindenkibe, ha netán nem sorolja magát a vallásos katolikusok közé.

Ugyanakkor akkor már azt is idebiggyeszteném, bár jó lenne, ha nem menne más irányba ez a beszélgetés, hogy Jézus zsidó volt és a romlott zsidóságot kritizálta zsidóként a zsidóság tanításaival, amelyből a hívei új vallást alapítottak.

2022. okt. 6. 09:38
 19/20 anonim ***** válasza:

Kèrdező, ezzrevetted hogy mi a kerdèsed: hogyan tudnàd magadban megszüntetni a gyűlöletet. Majd a 16 os hozzàszòlàsodban megvàlaszolod: tehát próbáljunk meg szeretetben együtt élni mind ezen a bolygón, mindenkinek jobb lesz! Szeretetből lehet sérülésekből gyógyulni, a kezünk meg ölelésre való és nem verekedésre, ugye? :)

Tehàt sajàt magadnak csodàlatosan megadtad a vàlaszt!!

2022. okt. 6. 12:33
 20/20 A kérdező kommentje:
Köszi, #19, bölcs vagy! :)
2022. okt. 6. 20:14
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!