Egy ember mentális állapota jelentősen kihat az egészségére?
Most hogy meghalt Erzsébet királynő, úgy elgondolkoztam rajta. Tavaly halt meg a férje akivel közel álltak egymáshoz, a királyné azóta betegeskedett, a férje halála nagyon megviselte. És visszagondolva, korábban megannyi politikus is így járt, hogy ha eltávolították a hatalomból - valószínű nagyon megviselte őket lelkileg - és éveken belül meghaltak, Kádár, Honecker és még több másik politikus is.
Ennyire a mentális egészségen múlhat a fizikális egészség?
Ha jobban belegondolunk, mi emberek szeretjük ennyire erősen a kategorizációt. A fizikai és mentális egészség közt sokszor jóval homláyosabb a határvonal, mint azt elsőre gondolnánk.
Másfelől bizonyított orvosi tény, hogy a stressz gyengíti az immunrendszert (a kortizol stresszhormon immun-szupresszáns hatású). Egyetemi hallgatók körében végzett kutatás kimutatta, a felső-légúti megbetegedések előfordulása jóval gyakoribb vizsgaidőszakban (bármelyik szemeszter végén).
Persze az, hogy a királynő (Isten nyugosztalja) esetében van-e ok-okozati összefüggés, azt így külső szemmel mi sosem fogjuk megmondani. Például nemrég, ha jól tudom, a Covidon is átesett, márpedig annak is lehet egy csomó fránya szövődménye.
Egy biztos, a mentálisan megterhelő események tuti, hogy nem segítenek a fizikális állapotunkon.
Hogy a nyavalyába ne...
2 éve van, hogy amikor rosszabbul vagyok pszichésen, akkor idegi alapon kiütéseim jönnek elő. (Komolyabb pszichés, inkább pszichiátriai betegségeim vannak.)
Teljesen biztos, hogy idegi alapon jönnek elő, ti. máshol (más testtájakon) jöttek elő 2 éve, 1 éve és idén ill. idén azzal szórakoztattak (a kiütések), hogy hol csak a jobb, hol csak a bal oldalamon jöttek elő. Viszont ugyanúgy néznek ki, amikor előjönnek (és teljesen máshogy néznek ki, mint egy csípés vagy a paraben allergiám miatti kiütéseim) és elvakarva is ugyanolyan a külsejük. Nagyon rossz helyzetben nem csak viszketnek, hanem égnek és fájnak is.
Dokik semmit nem tudnak csinálni velük.
szerintem ilyen esetben inkább egymást éltetik a pár tagjai, ha van kötődés, vagy egymásban látják életük értelmét.
Hasonlóan járt nagyanyósom, 1-2 évvel élte túl nagyapósomat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!