Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Az introvertáltságot mi okozza?

Az introvertáltságot mi okozza?

Figyelt kérdés
Szociális fóbia? Adhd? Asperger? Kényszeresség? Magas önérzet?
2022. szept. 9. 05:17
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
Azzal születünk, hogy van, aki introvertált és van, aki extrovertált. Ez nem betegség-tünet, hanem egy elég stabil személyiségvonás. Teljesen más dolog az, ha korábban társasági ember voltál, aztán pedig elzárkózol az emberek elől, máshogy is hívják. Okozhatja depresszió pl.
2022. szept. 9. 06:00
 2/10 anonim ***** válasza:
100%
Egy elmélet szerint alapvetően az idegrendszerünk veleszületett érzékenységéből fakad: az introvertáltaknál alacsony az ingerküszöb, ezért kevesebb stimulust keresnek, az a kellemes. A extrovertáltaknál viszont magas, ezért nekik szükségük van több stimulusra.
2022. szept. 9. 06:26
 3/10 anonim ***** válasza:
65%
Én introvertált vagyok inkább, de persze vannak extrovertált jegyeim is, ez senkinél sem fekete vagy fehér. Mindenesetre azt jó ha tudod, hogy attól, hogy valaki introvertált, még nem lesz kapásból depressziós vagy mit tudom én szociális fóbiás, ez nem így működik :D de ha már itt tartunk, az adhd az nem valami hiperaktivitással összefüggő betegség? A te logikád alapján akkor azok inkább az extrovertáltak :) de persze ez sem igaz, a mentális betegségek nem egyenlőek a személyiségtípusokkal.
2022. szept. 9. 06:29
 4/10 anonim ***** válasza:
92%

A jelenlegi tudásunk szerint az arousal, vagyis az éberségi szinthez van köze. Az extravertáltaké alacsony, ezért keresik az ingert, hogy normál szintre hozzák, az introvertáltaké pedig magas, ezért kerülik az ingert, hogy csökkentsék az arousalt a normál közelébe.

Ez nem betegség, személyiségvonás.

2022. szept. 9. 07:12
 5/10 anonim ***** válasza:
100%
Ez kiskortól, születéstől kezdve igy van és attól, hogy valaki introvertált, nem lesz kapásból szociális fóbiás (persze lehet az, de ez külön dolog). És valamilyen mértékben ez is változhat az élet során, lehet valaki gyerekként tök introvertált volt, felnőttként meg kezd kicsit átmenni inkább extrovertáltba.
2022. szept. 9. 08:11
 6/10 anonim ***** válasza:
#2 én introvertált vagyok inkább (kerülöm a társaságot, összejöveteleket stb., tudok beszélgetni, de csak ha van közös téma, ilyenek), mégis szeretem és keresem az új ingereket, de pl. zajra elég érzékeny vagyok, ha ez beleszámít az alacsony ingerküszöbbe.
2022. szept. 9. 10:42
 7/10 A kérdező kommentje:
6os akkor te aspergeres vagy
2022. szept. 9. 10:53
 8/10 anonim ***** válasza:

[link]

Itt fel vannak sorolva a tünetek.

Ezek közül egyedül ezek jellemzőek, a többi csak enyhén vagy egyáltalán nem.

"Nagyon nehezen tudnak csoportban dolgozni, az önálló munkavégzés azonban rendkívül jól megy nekik."

Nem az hogy nehezemre esik, csak nem szeretek alkalmazkodni a többi ember hülyeségéhez, lassúságához, meg ötleteihez.

"Rettentő érzékenyek az érintésre, a hangokra és a szagokra"

Valamilyen szinten igaz, persze egy tömény, finom illatot szeretek.

2022. szept. 9. 10:59
 9/10 Psycho ***** válasza:
100%

Az extroverzió/introverzió egy személyiségvonás, ahogy azt fent is írják. NEM személyiségTÍPUS, hanem vonás. Hasonlíthatjuk a testsúlyhoz. Van genetikai meghatározottsága, relatíve lassan, de tud változni. Lehetsz sovány, lehetsz kövér, lehetsz átlagos.

Az extro/introverzió is ilyen. Van genetikai alapja, de környezeti hatások is befolyásolják. Hosszú évek alatt változhat. Én jóval extroverltabb voltam 18-20 éves koromig, most inkább középre tenném magam a skálán.

NEM áll ok-okzati összefüggésben az általad felsorolt mentális betegségek egyikével sem. Érhető, ha erre gondolsz, hisz pl. egy introvertált tűnhet szociális fóbiásnak, mert mindkettő kerüli a tömeget, de a kettő messze nem ugyanaz.

#4 jól írta a magyarázó elméletet. Egy Eysenck nevű kutató teóriája volt ez, agytörzsi folyamatokhoz, és a felszáló retikuláris aktiváló rendszer működéséhez köti, de nem akarok túl flancosnak hangzó részletekbe belemenni. Lényeg, hogy ennek a következménye, hogy ingerkereső, szociálisan aktív személyiség valaki, vagy sem.

2022. szept. 9. 11:06
 10/10 anonim ***** válasza:
Egyik sem.
2023. aug. 15. 14:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!