Xanaxot hány dbot és mennyi ideig lehet szedni?

#10: Na itt a napi hitetlenkedő. Nem azt írtam, hogy a Xanax azonnal demenciát okoz, hanem azt, hogy hosszú távú, évekig tartó szedése okozhat demenciát. Itt egy angol nyelvű szakcikk-összefoglaló, mely szerint az alprazolam hatóanyag (ami a Xanaxban van) különösen 3 évnél tovább szedve igenis jelentős mértékben növeli a demencia kialakulásának esélyét:
De ha nem tudsz angolul, itt egy magyar nyelvű cikk is:

Én a cigit nem tudom letenni. Falmak is mennék nélküle, olyan sóvárgásom lenne.
Nyugtatót mindig el tudtam hagyni amikor jobban voltam és nem volt indokolt szedni. Sóvárgást sosem éreztem. Főleg fizikai megvonási tünete volt, ami hamar lecsengett. Átmenetileg a szorongásom fokozódott vagy előjött elhagyáskor.
Nehezebb időszakokban viszont nem volt jobb ötlete az orvosnak, mint szedni, mert nekem antidepik nem hatottak szorongásra vagy csak nagyon minimálisan. Spitomin sem hatott. Erős szorongásra pedig nem mondta, hogy éljek vele együtt.
Soha nem volt olyan, hogy egyre magasabb adagok kellettek, sosem szedtem annyival többet, hogy azt se tudjam, hogy kitől és hogy szerezzem be. Sosem kellett égig emelni.

Folyt
Más kérdés, hogy álmosság miatt sosem tudtam annyit szedni, amennyi tényleg igazán jól hatott volna. Enyhítette a szorongást. Inkább úgy fogalmaznék. Volt nem egyszer, h 2 antidepi mellé kaptam nyugtatót.
Nem tudom, h miért van az, hogy valakinek depire és/vagy szorongásra jól hat az antidepi, másnak nem.

"Nem vagyunk egyformák. "
Így van, ezért kell óvatosnak lenni vele és emiatt nem tartom fernek a tapasztalat után leírt első válaszomra adott sok lepontozást... velem úgy történt és nem egyedüli eset, van akinek évek kellenek ahhoz, hogy függővé váljanak, de a leszokás attól még ugyan olyan nehéz...

A leszokás sem ugyanolyan nehéz. Van akinek könnyen megy, másnak nehezen vagy egyáltalán nem. Utóbbi esetben felmerülhet, h az alapállapota nehezíti vagy túl gyors az elhagyás üteme.
Van akinél gyorsan elmúlnak a megvonási tünetek, másnak lassan. Van aki azonnal el tudja hagyni a szedett adagot (bizonyos határ alatt), van aki csak nagyon lassan.
Van akinél hamar kialakul tolerancia, másnál lassan.
Én arra próbálom felhívni a figyelmet, hogy nem mindenki szívja meg, ha szedi. Van akinél több a haszna, mint amennyi gondot okoz eserleg elhagyni, ha már nem szükséges.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!