Hogyan tehetném hatékonyabbá a pszichológushoz járást?
Van-e valakinek valamilyen bevált módszere, amit azon felül alkalmazott, hogy beszélgetett a pszichológussal. Olyasmire gondolok, hogy esetleg jegyzeteljek én is, írjam össze miről szeretnék neki legközelebb beszélni vagy hozzam magam olyan helyzetekbe, amiket egyébként nem tennék meg?
Valakinek bevált ezek közül valamelyik vagy van valami ötletetek?
Szeretnék magamon is segíteni amellett, hogy ő próbál segíteni rajtam.
Szorongás és túlzott lámpaláz miatt járok hozzá.
Először is kérdezd meg őt, mit tanácsol, mit tehetsz.
Én azt csináltam, hogy leírtam az üléseket a naplómba, átgondoltam, mit akarok megkérdezni tőle és leírtam jegyzetnek.
Alkalmazd, vagyis próbáld alkalmazni amit ő mond a napi életben.
Legyél vele őszinte.
Én nem értek egyet az 1-es válaszolóval. Legalábbis a "mit akarok kérdezni tőle" részben biztosan nem.
A pszichológus (legalábbis a jó) nem életvezetési tanácsokat ad, hanem bizonyos struktúrákat és utakat mutat neked. Nem mondja egyikre sem, hogy lépj rá, csupán megmutatja, hogy nem csak A és B út létezik, hanem mellette még X lehetőség van.
A te feladatod és érdeked, hogy minden olyan információt átadj, ami benned van, amit érzel, megélsz.
Az sem baj, ha az elején összefüggéstelenül mesélsz az életedről, mert a számodra fontos dolgokra, vagy azokra amik benned szorongást keltenek, úgyis vissza fogsz térni többször is. Egy jó pszichológus ezt látni fogja, és a terápiát is e köré fogja építeni.
A pszichológushoz nem kell sem jegyzet, sem készülés, sem tervezés. Menj, és beszélj mindenről ami nyomaszt. Bármi is legyen az. Ezért fizetsz. Ott nincs ciki meg gáz téma.
Én például számtalanszor mentem már úgy a pszichológushoz, hogy fogalmam nem volt, mit mondhatnék még. Mégis, mindig úgy jöttem el tőle, hogy csak kattogtam azokról amikről beszélgettünk. De ehhez te kellesz. Nem jegyzet. Csak te, és a gondolataid. Beszélj róluk őszintén. Ami valóban meghatározó, az úgyis vissza fog térni bizonyos időközönként, ami pedig nem, azt kár lenne leírni és időt fecsérelni rá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!