Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » A szorongás leküzdhető óriási...

A szorongás leküzdhető óriási akarattal?

Figyelt kérdés

Sziasztok! Az lenne a kérdésem, hogy szociális életre is kiható rendkívül nagy szorongást le lehet küzdeni önerőből egyedül? Azt hiszem kiskorom óta ilyen vagyok, mindig az a csendes visszahúzódó típus voltam. Most felnőttebb koromban is ugyan ez van, csak egy sokkal rosszabb verzióban. Sosem szólalok meg társaságokban, mert egyszerűen félek hogy ezáltal majd minden tekintet rám szegeződik. Így csak két barátnőm van, akiket már tizenkét éve ismerek, mégsem merem őket felhívni. Ha ők hívnak engem, akkor pedig hosszas felkészülés követi azt hogy megnyomjam e a kis zöld gombot vagy sem. Lassacskán idővel pedig odáig fajult, hogy képtelen vagyok kifejezni az érzéseimet. Tanulom az arcmimikákat tükör előtt, hogy mire hogyan reagáljak majd az arcommal váratlan esetekben. Kiakaszt lassan hogy rettegek mindentől ami emberekkel kapcsolatos, emiatt a pszichológus esélye is ki van zárva. Plusz az anyagi költségeket sem tudnám állni ezekben a vészterhes időkben.

Még csak tizenkilenc vagyok, és aggódom hogy idősebb koromra már a lakás elhagyásához is össze kell szorítanom a fogaimat. Megesett már hogy a saját családommal sem tudtam anélkül beszélgetni hogy ne gondolnék arra hogy mire hogyan kellene éppen reagálnom. Ha valaki jár/járt már hasonló cipőben, tudna adni egy két tanácsot?

2022. júl. 27. 19:40
 1/3 anonim ***** válasza:
74%
Szerintem le. Idővel, ha emberek közt többet forogsz "kinövöd", illetve kigyógyulhatsz belőle. Hasonlóan volt velem is, csak egy barátnőm volt általános iskolában és középiskolában is. Még a buszra felmenni is nehéz volt, hisz látnak az emberek, születésnapokon meg, ha véletlenül mégis elmentem, csak behúzódtam a sarokba és hallgattam. Meggondolatlanul tanári pályára készültem (zeneiskolában). Ne mondjam, milyen lámpalázas voltam a tanulóéveim alatt is, a vizsgaórákon, sőt azokon az órákon is, melyeket mint tanár, az igazgatók és tanfelügyelők előtt kellett tartanom. Még az is megesett velem, hogy egy ilyen óra közepén megálltam "nem bírom tovább" szavakkal.(szerencsére az igazgató nagyon megértő volt) Nem azt arcmimikát gyakoroltam a tükör előtt, hanem azt próbáltam magamnak beszugerálni (tükör előtt), hogy "sikerülni fog", "megy ez neked", "mások sem okosabbak nálad" és hasonlók... Nem vagyok benne biztos, hogy ezek a fürdőszobai gyakorlatok segítettek csak, valószínűleg az évek folyamán megerősödtem... Az utolsó években már az iskolapedagógus is elégedett az óráimmal....
2022. júl. 27. 20:01
 2/3 A kérdező kommentje:
Nahát, gratulálok hisz iszonyat nehéz ez. Ez adott most egy kis löketet, hogy talán az én álmom is megvalósulhat miközben próbálom leküzdeni ezt. Én táncos szeretnék lenni, és attól tartok hamarabb kapok egy infarktust emberek előtt, mintsem egy díjat 😄
2022. júl. 27. 20:06
 3/3 anonim ***** válasza:
100%
Drukkolok neked :-)
2022. júl. 27. 20:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!