Hogyan növeljem az önbizalmamat, ha olyanok vesznek körül, akiknek megadatott az, ami nekem nem?
Egy jelentéktelen, vidéki gimibe jártam, már gyerekként érdekeltek a reál tantárgyak, konkrétan a fizika, biológia és a kémia. Viszont kémiából alig vagy sohasem csináltunk kísérleteket, számolni például nem is kellett nagyon, biológiából nem néztünk csak 1x-2x preparátumokat. A tanár nagyon felszínesen adta le a tananyagot, és elég volt feleletnél az ötösért egy összefoglalót mondani. Nekem ez nem volt elég, mindig is orvos szerettem volna lenni ezért elhatároztam, hogy Budapestre jelentkezem egy emelt szintű érettségi felkészítőre. Elsőre megcsináltam a 90%os bioszt, mert élveztem, hogy mennyi minden újat tanulhattam. A kémiát idén fogom, viszont megismertem pár sorstársamat, akik fényévekkel többet tudnak nálam, emiatt az önbizalmam gyakorlatilag összeomlott. Nagyon gyors tanuló vagyok, és jók a problémamegoldó képességeim, de amikor a többségnek egyértelmű volt egy képlet, én viszont csak akkor hallottam róla először, akkor elszégyelltem magam. Felemészt az az érzés, hogy mennyire kibontakozhattam volna, ha én is egy jó, erős gimiben tanultam volna. Az én volt gimis osztálytársaim között én voltam a feketebárány, mindig kinevettek, csúfoltak, mert a könyveket bújtam. Olyan érzésem van, mintha megfosztottak volna valamitől, ami már pótolhatatlan. Igaz, hogy nagyon jól megírtam az emelt bioszt, de soha nem boncoltam, soha nem mondott a tanár érdekességeket, nem voltunk üvegházban, csak egy összefirkált tankönyvből kellett tanulni, és úgy érzem, hogy emiatt kevesebb vagyok. A felkészítő kémiatanárom azt mondta, hogy próbalgassam a versenyszintű kémiafeladatokat, mert azt látja, hogy megy nekem. De hiába írok meg szintén egy jó eredményű kémiát, ha nagyjából az egész gyerekkoromból kimaradt? Nem akarom magamból az okosat tenni, de elég rosszul érzem magam amiatt, hogy nem voltak lehetőségeim. Hogyha egy rendes gimibe jártam volna, akkor mostanra már lehet valami érdekeset kotyvasztanék egy laborban.
A szüleim nem nagyon buzdítottak a tanulásra, sőt anyám szerint túl okoskodó voltam, ezért mindig kinevetett, meg kozmetikus szakközépbe akart íratni. Egyszer meg is kérdezte tőlem, hogy mire jó ez a sok tanulás, okoskodás.
Lehet, hogy valakinek hisztinek tűnhet, amit írok, de annyira irigylem azokat (féltékeny is vagyok), akik nem elsőgenerációs értelmiségiek, akiknek sosem kellett szégyenkezniük, akik természetesnek vették, hogy az Apáczaiban vagy a Fazekasban tanulhatnak.
Hiába érek el néha jobb eredményeket, hiába van logikám és jó eszem, ha azok a diákok többet tapasztaltak és több lehetősegük volt.
Teljesen felesleges másokkal foglalkoznod! Az adjon önbizalmat, hogy képes vagy rá, anélkül, hogy plusz lehetőségeid lettek volna. Nehogy azt hidd, hogy általános, hogy preparátumot vizsgálnak, boncolnak stb., még jobb gimnáziumokban sem, ilyesmire inkább fakultáció keretében kerül sor.
Előre nézz, sosem hátra, az életed nem telhet el a mi lett volna ha miatti kesergéssel!
"Hogyan növeljem az önbizalmamat, ha olyanok vesznek körül, akiknek megadatott az, ami nekem nem?"
Úgy, hogy nem hisztikézel. Ezzel a hozzáállással bármelyik szakon ugyanúgy kileszel közösítve, mert sehol nem bírják az ilyen embereket.
Mindig mindenkinél van jobb, ügyesebb, semmiről nem vagy lemaradva. Senkit nem kell okolnod sem miatta, azt írod önbizalomhiányod van, de közben meg felsőbbrendűségi érzésed is van, a környezetedre fogsz mindent, minden xar volt, csak te nem.
Megírod az emeltet, amit sokan fakultáció ÉS magántanár, vagy felkészítés nélkül is megtudnak írni, felvesznek orvosira, aztán addig tanulhatsz, amíg ki nem égsz. Hajrá.
2: egy dolog a genetika, a másik a környezet/lehetőségek, úgyhogy igenis számít az utóbbi.
Nem akartam nagyképűnek tűnni, de úgy látom nem jött át a lényeg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!