Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Van aki kijött úgy a depresszi...

Van aki kijött úgy a depresszióból,hogy nem szedett gyógyszert?

Figyelt kérdés
Érdekelne hogy, komolyan!
2022. máj. 7. 15:54
1 2 3
 21/27 anonim ***** válasza:

Javítás

Vettem be újból 1 mg Rivót.

Kiegészítés: a magas valeriana tartalmú szerekbek drzem nagyon minimális hatását. Nekem nem sokat érnek.

Citromfű teának semmi hatását nem érzem.

2022. máj. 8. 04:26
 22/27 anonim ***** válasza:
0%

Sajnálom. Valószínűleg az életmódoddal lesz a gond.

Nem túl stresszes a munkahelyed? Anyagi gondok nyomaszthatnak? Családi problémák? Élettárs/házastárs? Gyerek?

Hány éves vagy és milyen nemű? Talán ezeknek a kérdéseknek a megválaszolása mentén tudok még újabb információval szolgálni.

Ui: én sem alszom most kivételesen, de ettől még nem esek pánikba. Néha kimaradhat egy-egy éjszaka. Így hétvégén meg nem a világ, ha néha ébren marad az ember...

2022. máj. 8. 04:30
 23/27 anonim ***** válasza:

39. Nimcs semmi komoly gondom. A depressziót leszámítva. Nincs mit megoldani. Nincs olyan komoly gondom, ami ha megoldódna, akkor elmúlna a depresszióm.

Nincs párom és nem is szeretnék. Vannak barátaim. Velük főleg online tartok kapcsolatot. Zokognék, ha még hétvégén is ki kellene mozdulnom, randira menni. Dolgozni is zokogva jarok mert súlyos a depresszióm, alig nevezhető munkaképesnek az állapotom. Nem tudnék programokon részt venni a depresszió miatt.

A depresszió nekem nem csak hangulati, hanem súlyos energetikai gond is. Pl munkahelyen alig van erőm ülni a széken. Le tudnék esni a gyengeségtől. Pedig mem az izomzatom gyenge. Hipomán fázisban kilómétereket futok. Ebből látszik, h nem izomgyengeség a gondom. Most alig tudom vonszolni magam.

Az igazi depressziónak, ami nekem van, nincs oka. Ez biokémiai zűrzavar, amit jó esetben antidepresszánssal lehet enyhíteni.

2022. máj. 8. 04:39
 24/27 anonim ***** válasza:
Semmi nem nyomaszt. Csak a depresszió.
2022. máj. 8. 04:44
 25/27 anonim ***** válasza:
39%

Kedves vagy, h próbálsz segíteni.

Tényleg semmi nem jut eszembe, amin ha tudnék változtatni, jobb lenne.

Szerintem nekem biokemiai oka van a depressziónak, nem gond okozza.

Az alvászavar lehet, h amiatt van mert csökkenteni kellett a nappali gyszereim, h ne tűnjek szedáltnak.

Itthon nézek természetfilmet, netezek mobilról. Utazás közben zenét hallgatok. Szeretek fürdeni, forró kád vízben ülni. Az kicsit ellazít.

Szakmaibb dolgokat is szívesen olvasok C-PTSD-,ről. Az a fő d8agnózisom. A terápiám is azt célozza meg főként.

Amúgy új munkahelyem van. 1 hete dolgozok ott és nagyon nehéz a betanulás így, hogy rossz a memóriám és figyelmetlen vagyok a kialvatlanság miatt.

2022. máj. 8. 05:00
 26/27 anonim ***** válasza:
Sajnos a ter illetékes helyen zárt és nyílt osztály helyett most zárt és covid osztály van. Bementem beutalóval. Zártra tettek. Onnan 3 nap után a bírói meghallgatás után kiengedtek. Nyíltra nem tudtak áthelyezni, mert nincs...hazajöttem.
2022. máj. 8. 05:09
 27/27 anonim ***** válasza:
39%

Dr Ratkóczi Éva pszichiáter, pszichoterapeuta, kiképző pszichoterapeuta válasza a Búra oldalon.

Témába vág.

"

A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának kutatói résztvevőket keresnek online vizsgálatukba, mely a hangulat és a stresszhelyzetekre adott reakciók összefüggéseit vizsgálja kérdőív és reakcióteszt segítségével. Kitöltéséhez laptop vagy notebook, illetve asztali jellegű számítógép szükséges, a reakcióteszthez ugyanis billentyűzet kell. A teszt teljes kitöltése nagyjából 20 percet vesz igénybe. A kezdéshez kattints bátran!

Pszichoterápia vagy gyógyszer?

2010, december 17 - 09:37 - babarczyeszter

antidepresszáns | terápia | pszichoterápia | nyugtató | antipszichotikum

A gyógyszereknek is és a "beszélgetős terápiának is" megvan a maguk helye.

A gyógyszerek bizonyos esetekben, így a súlyos depresszióban, elengedhetetlenek és életmentőek lehetnek. Ítéltek már el (nem nálunk, Amerikában) orvost, mert nem adott depresszióban antidepresszívumot és a betege meghalt. Ez tehát műhibának számít. Súlyos depresszióban u.n. "kognitív blokád" alakul ki, ami azt jelenti, hogy a lelki élmények teljes mértékben a depresszió által meghatározott negatív gondolatok foglyává válnak, és ezen a blokádon semmilyen pozitív hatás nem tud áthatolni, mert a pozitív információk vagy teljesen kirekesztődnek, vagy negítív jelentést kapva torzulnak. Mivel ez a pszichoterápiás hatásokra is érvényes, ilyenkor a megfelelő gyógyszeres segítség ahhoz is elengedhetetlen, hogy a pszichoterápiás hatások iránt befogadóvá váljék az agy.

Bízhat tehát továbbra is a gyógyszerekben, illetve hallgasson szerintem a saját tapasztalataira. Ha nem találja elég hatékonynak, vagy mellékhatásokat tgapasztal, beszélje meg a kezelőorvosával. Nagyon sok féle antidepresszívum van, lehet válogatni és legtöbb esetben sikerül megtalálni személyre szólóan a legmegfelelőbb hatóanyagot és dózist. Persze, nem csodaszerek, sokszor csak enyhítik, nem szűntetik meg a depressziót - de ez azért nem mindegy. Többnyire tényleg érdemes kiegészíteni beszélgetős terápiával, főleg akkor, ha lelki okok is szerepelnek a depresszió kialakulásában. Van olyan kognitív terápia, amely magát a depressziós gondolkodásmódot célozza meg, ami a kiváltó okoktól függetlenül is segíthet bármely eredetű depresszióban - persze még a kognitív blokád előtt, vagy amikor már az elmúlt.

Vannak ugyanakkor olyan állapotok, amelyekben a pszichoterápiát kellene elsőként választani, és csak az esetek kis részében van szükség egy jó pszichoterápia mellett, esetleg csak átmenetileg gyógyszerre is. Ilyenek a régebben neurózisnak mondott szorongásos tünetcsoportok, aggodalmaskodás, fóbiák, pánikrosszullétek, és a kényszeres tüneti képek egy része, valamint a nem elsősorban biológiailag meghatározott enyhe, esetleg közepes depressziók, és a nem túl súlyos személyiségzavarok.

Sajnos igaz, hogy a mai hazai egészségügy káros mértékben gyógyszercentrikus, amiről már valahol bővebben írtam. Tényleg előfordul, hogy pszichoterápia híján kizárólag a gyógyszereket nyomatják, emelik, halmozzák és elfelejtik közölni a mellékhatásokat vagy nem ügyelnek kellőképpen illetve nem hívják fel a figyelmet a függőségi veszélyre az arra hajlamosító gyógyszereknél.

Tehát a gyógyszerártalmakról szóló adatok igazak lehetnek, de ezek nem csorbítják a megfelelő esetben és módon adagolt gyógyszerek - adott esetben életmentő, de mindenkképp lényeges szenvedéscsökkentő - hasznát-

üDV, éVA

"

2022. máj. 8. 12:41
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!