A pszichológus ismeri az emberi természetet?
8
“De ha neked jobb a GYK-n dühöngeni és más keserű emberektől igazolást várni a beidegződéseidre, miszerint akiket a többség rossznak tartanak, azok valójában meg nem értett angyalok, a pszichológusok pedig csak be akarnak törni téged, felőlem nyomathatod ezt is, nekem tényleg mindegy.“
De nem megfigyelhető ez már az iskolában? A jó gyerek a lúzer, a gyenge, a kiközösített.
A rossz gyerek a csibész, az életerős, a népszerű.
Szerintem az a kor villantja meg legjobban az ember valós természetét.
A kérdésem meg pont ehhez kötődik.
Mivel nem tudom miket tanítanak pszichológus képzésen, ezért azt szeretném tudni, hogy a pszichológia foglalkozik az emberi természettel vagy sem. Illetve azt gondolja, hogy ennek ismerete nélkül érdemben segíthet egy mentális problémával küzdő embernek?
A lélek 100% pontossággal nem ismerhető mert túl bonyolult (és ahány ember annyi féle).
Aki jó szakember, az nem fog áldozatot hibáztatni, a jó szakember utat mutat, megoldási javaslatokat kínál, vagy terápiát végez.
12
De egy jó embert is meg kell “gyógyítania”?
"De nem megfigyelhető ez már az iskolában? A jó gyerek a lúzer, a gyenge, a kiközösített.
A rossz gyerek a csibész, az életerős, a népszerű."
Nem, nem figyelhető meg. A kiközösített gyerekek nagy átlagban nem különösebben jobb vagy rosszabb szándékúak, mint a közösségbe sikeresen beilleszkedő társaik.
“Nem, nem figyelhető meg. A kiközösített gyerekek nagy átlagban nem különösebben jobb vagy rosszabb szándékúak, mint a közösségbe sikeresen beilleszkedő társaik.“
Ekkora baromságot. A jófiúság épp hogy kiközösítéshez vezet.
Akárcsak a csendesség vagy előnytelen külső.
Ezek meg mind az ösztönök miatt vannak.
16
Persze, elmegyek.
De ez nem általás. Csak valahogy meg kell tanulnom elfogadni az embereket olyannak amilyenek, és nem sztrókot kapni amikor valakit épp kibeszélnek vagy hazugságon kapok valakit, esetleg más kárára viccelődnek.
Felmerult a kivulallosag a valaszok kozott, es ezzel megszolitva ereztem magam :)
3 evig jartam pszichologushoz, ebbol az elejen egy krizist dolgoztunk fel, kesobb meg onismeret miatt maradtam nala. Nagyon jo dontesnek gondolom ezt, en nagyon sok mindennel jottem ki az egeszbol, es nagyon szerettem az egeszet, meg ha neha nagyon nehez is volt.
Mar az onismereti ut vege fele jartunk, amikor elokerult a kivulallosag. Mondtam neki, hogy en szinte mindig mindehol kivulallo voltam, sok dologrol maskepp gondolkodom (vagyis kepes vagyok kritikusabban szemlelni, mint sokan), es peldaul nem kovetem azt a sztenderdet, hogy parkapcsolatban kell elni. Nem probalt engem meggyozni semmirol, es azt oszinten kertem tole, hogy ne menjunk at abba, hogy kell nekem egy ferfi. Egyreszt probalt jobban megerteni, es ezaltal en is sajat magam, masreszt meg mondott egy-ket dolgot, ahol jobban tudnek kapcsolodni. Orulok, hogy errol beszelgettunk, mert igy jobban ertem sajat magam, es pl mar nem akarok gorcsosen tartozni valahova, es felismertem a kivulallosagomban levo elonyoket.
Amugy meg ezen az oldalon eleg sok rosszat olvasok pszichologusokrol. Nekem szerencsere jo tapasztalatom volt. Es en azt ereztem, hogy hozzam igazodik, es nem a kliseket nyomja. Szimbolumokkal, rajzokkal dolgoztunk, es ez mindenkinel mas. Az almaimrol is beszelgettunk: mit uzennek nekem? Vagy neki, mert volt olyan is :D Egy stresszes idoszakomban nagyon fajt a nyakam. Igazabol egy eve folyamatosan fajt. Egyik alkalommal folyton dorzsolgettem nala, probaltam a gorcsot oldani. Eszre is vette, meg en is mondtam. Utana csinaltunk egy gyakorlatot, es a gyakorlatot ugy kanyaritotta, hogy mutatott egy technikat a nyakfajas (es egyeb fajdalom) enyhitesere. Ezt azota is hasznalom :)
O maximalisan hozzam igazodott, es ereztem, hogy rugalmasan alakitja a terveit, amit aznapra kigondolt. Ha valamirol hosszabban akartam beszelni, arrol beszltunk. Ha valamikor faradt voltam, vagy nem volt semmi tema, azt is tudta kezelni. Volt egy konfliktusunk is, azt is mintaszeruen kezelte, es nem mondott olyat, hogy en vagyok tulerzekeny. Kereste a sajat felelosseget is, es innen tudtam, hogy feszegeti a hataraimat, de kozben vigyaz is ram.
En csak szuperlativuszokban tudok arrol beszelni, akihez jartam. Rugalmas volt, a harom ev alatt talan csak 3-4-szer kellett attenni idopontot, mindig ott volt idoben, mindig keszult ram, megerto volt, es szerintem rendkivul intelligens es muvelt is. A szimbolumokat ugy kotni egy emberhez es az eletehez, ahogy o kototte, szerintem kulon tehetseg kerdese :)
Bocs a hosszu litaniaert, csak szeretnem, ha lenne jo pelda is pszichologusra. :)
18-as vagyok
Meg az aldozathibaztatasrol is irnek. Egy narcisztikus, erzelmi zsarolassal, manipulacioval teli kapcsolatbol kerultem ki, es ennek feldolgozasa miatt mentem hozza. Nagyon padlon voltam akkor.
Nagyon feltem, hogy majd azt mondja, magamnak koszonhetem, csak felreertem a dolgokat, es ugyan, ne csinaljak bolhabol elefantot.
Semmi ilyen nem volt. Segitett megerteni, hogy mi zajlott. O biztatott, hogy beszeljek masokkal, es igy nagyon sok hazugsagra feny derult, es ennek feldolgozasaban is segitett. Ehhez az egeszhez persze hozzatartozott az, hogy nekem mi volt a szerepem. De ezt nem ugy beszeltuk meg, hogy ‘na, mondja csak, hogyan valtotta ezt ki’, hanem olyan kerdeseket tett fel, amikkel magamba neztem. Pl nagyon vagytam az elismeresre, hagytam, hogy kihasznaljanak, meg ilyesmik :)
Ja, es amikor mondtam neki, hogy szeretnek megbizonyosodni arrol, hogy nem bolondultam meg es nem en fujom fel a dolgokat, hanem tenyleg manipulacio, erzelmi zsarolas zajlik, akkor o erre ennyit mondott: mindegy, hogy o mit gondol, az a lenyeg, hogy en hogyan elem meg, milyen erzeseket valt ki, mert erzesekkel nem vitatkozunk.
Meg egy: barmilyen kesobbi konfliktusomrol szamoltam be, o mindig partatlan maradt. Nem allt sem mellem, sem a masik fel melle. Igy mutatta meg, hogy en hogyan viselkedtem es reagaltam, es hogy a masik reakcioja hogyan hat ram.
Nincs aldozathibaztatas :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!