Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Az OCD-m okozza, hogy semmilye...

Az OCD-m okozza, hogy semmilyen hasznát nem látom az életemnek (és tulajdonképpen más életének sem)?

Figyelt kérdés

Már több mint egy évtizede élek OCD-vel, és eddig nem tudtam rászánni magam, hogy elmenjek pszichiáterhez. Ugyanakkor jelen pillanatban már nem is az OCD-n vagyok leginkább elkeseredve, hanem hogy semmi értelmét nem látom az életemnek. Az OCD miatti rituáléim közt van kettő, amellyel úgy teszek, mintha haszna lenne az életemnek. Egyik az, hogy minden hónap elején a bankszámlámról átutalok annyi összeget egy szervezetnek, hogy a megmaradt összeg 4 nullásra végződjön. A màsik, hogy néha körbemegyek a házunk környezetében, és összeszedem a szemetet. Egyik se olyan egyszerű, mint ti gondoljátok, de ez most irreleváns. Igazából azt se tudom milyen lennék egèszségesen. Segítenék a rászorulókon akkora összeggel, mint most, vagy engem se érdekelne a sorsuk?

Ezek után mire számíthatok egy kezeléstől? Az àtlagemberek vilàgát élhetném, amelyet most ugyanúgy lenézek, mint a saját életemet? Az ő életûk se hasznosabb az enyémnél, csak őket ez kicsit sem zavarja. Megszülik a 2-3 gyereket, esetleg mindháromnak lesz fizető állása, de nem fognak hozzátenni semmit a világhoz.

2022. ápr. 19. 14:40
 1/8 anonim ***** válasza:
0%
Oké
2022. ápr. 19. 14:48
 2/8 A kérdező kommentje:

Neked ez a hepped, hogy idejössz az egészség témakörbe a beteg embereket lenézni? Az egészségesekkel nem mered magad összeméretni, mert olyan egy szánalmas életed van?

2022. ápr. 19. 14:53
 3/8 anonim ***** válasza:
Valószínű depressziós is vagy, menj el ezzel dokihoz! Terápiával viszonylag kordában lehet tartani a rituálékat, emellett ha elmész jobban is fogod érezni magad a bőrödben!
2022. ápr. 19. 16:00
 4/8 A kérdező kommentje:
Igen, depressziós vagyok, és úgy gondolom, hogy a mostani érzéseim azok, amelyek racionálisan beleillenek a világ folyásába. A gyógyszeres kezelés hatására boldog leszek, ámde az érzéseim műviek és irracionálisak lesznek.
2022. ápr. 19. 16:18
 5/8 anonim ***** válasza:
0%
Akkor ne menj, szenvedj tovább
2022. ápr. 19. 17:40
 6/8 anonim ***** válasza:

Igen, nem egyszerű az élet értelmének megtalálása. Szerintem zseniális helyzetelemzést ad a világról a Prédikátor könyve. Depressziós, realista.

Annyira komor, hogy be se akarták venni a zsidók a kánonba. De végül bevették, mert a végére van biggyesztve egy rövid summa.

Ajánlom elolvasásra.

Viszont Istenről nem fest teljes képet, mert úgy mutatja be, mint aki egyáltalán nem avatkozik be a világba, mintha csak az lenne a "funkciója", hogy az életük végén megítéli az embereket cselekedeteik szerint.

Kontrasztként a Zsoltárok könyve megmutatja, hogy Isten gondviselő, belép az életünkbe, ha keressük. Ezt a speciális gondviselést csak azok tapasztalják, akik kapcsolatot tartanak vele.

Nekem szimpatikus a rituáléd, hogy segítesz szervezetet meg összeszeded a szemetet. Én komolyan hívő vagyok, de én is elkeseredek néha azon, hogy nem túl sok hasznom van. Én is szoktam havonta adakozni, egy indiai alapítványnak, az emberkereskedelem áldozatainak gyerekei javára.

Engem nagyon fel tud üdíteni egy egy igazán érdekes olvasmány. Például Szókratész. Ő fedezte fel a lelkiismeretet és hogy arra hallgassunk. Szerencsétlent halálra ítélték. Két legjobb írás róla a Szókratész védőbeszéde és a Phaidón. Utóbbi a lélek halhatatlanságáról. Szerintem vígasztaló ilyesmikről olvasni.

Hogy tudsz megélni a négy nullás megmaradó pénzből?

2022. ápr. 19. 18:16
 7/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm, hogy végre valaki valamibe vesz engem.

Hogy ne tudnék megélni? Nem tudod, hogy milyen számjegyek szerepelnek előtte.

2022. ápr. 20. 09:05
 8/8 anonim ***** válasza:

6 vagyok, utánaolvastam az OCD-nek itt

[link]

Ezek szerint SSRI gyógyszerrel javítható az állapot, mert szerotonin egyensúly felborultsága okozza. Az SSRI-k nem is a legdurvább gyógyszerek, magam is szedek egyet szorongásra (Citalopram), 10 éve. Például a nyílt tereken, utcán nehezen bírtam közlekedni, gyengének éreztem magam. A munkahelyen ebéd után mindig felfújódtam, elgázosodtam, így elég nehéz dolgozni. Ezeket nullára csökkentette a gyógyszer. Mellékhatása, hogy fáradékonyabb vagyok. Nem hittem a gyógyszerekben, de segítettek, sokévi szenvedést spóroltam volna meg, ha hamarabb tudom.

A betegségedről, neurobiológia felborulásáról nem tehetsz, de azért tehetsz és tenni is kell, hogy, javuljon az állapotod, munkaképessé válj például.

2022. ápr. 20. 12:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!