Sztetek ez Borderline? Kérem ha valaki pszichologiát tanul akkor olvassa el, vagy aki hasonloban szenved, vagy igazábol mindegy h ki, csak irja le a véleményét.
pár napja feltettem egy kérdést a tüneteimről, h mibajom.
http://www.gyakorikerdesek.hu/egeszseg__mentalis-egeszseg__1..
miután a tüneteimet beirtam googleba az jött ki h borderline.
Ebből ki lehet gyógyulni?
a legfőbb érzésem csak az h idegen vagyok mások számára, hiába vannak barátaim ők is idegenek, a szüleim is, és ha bepánikolok még saját magamat is annak észlelem. olyankor olyan mintha egy más én lennék, és most h tudom lehet h ez borderline eléggé parázok. Az is igaz h a mindennapjaim szó szerint üresek, mintha a lelkem halt volna meg, hozzáteszem nemértem miért.. vannak barátaim, tervezgettem is a jövöre nézve, de péntek ota egyszerűen nemlátom értelmét. akkor kezdödött egy pánikrohammal és azota csak szorongok, meg nem érztem magam önmagamnak. a barátaimat is ugy érzem mintha másik világba tartoznának, plusz egésznap megvan az az érzésem h ez nem a valoság. Voltam körzetinél, ő átirányitott engem a helyi családsegitőbe, ahova be jelentkeztem de csak jövöhéten tudnak időpontot adni. szteek ez borderline? Kilehet ezt kezelni? A valoság elvesztése érzést? Meg h vkit csak utálni vagy szeretni lehet? mert régeben is igy éreztem de nem tudtam h ez a borderline tünete.
Egy tünet még nem jelent zavart. Az erre utaló szöveget a wikipedián nem emelték ki rendesen :)
A deperszonalizáció/derealizáció sok mindennek a tünete, beleértve a pánikrohamot, a deperszonalizációs zavart vagy az MNO disszociatív zavarokat. Csak utálni vagy csak szeretni érzés? Az is tünete a borderline-nak. De ez a kettő még mindig nem elég egy diagnózishoz. Csigavér.
Várd ki a családsegítőt. Ha ott nem kapsz tisztes választ a kérdéseidre, keress fel egy pszichiátriát. Esetleg megemlítheted, hogy ettől és ettől tartasz. Ha nem végeznek veled egy kb. 50 perces interjút, és egyből valami gyógyszert adnak, az baj. Akkor keress fel egy pszichoterapeutát, szaknévsort találsz a neten.
Addig pedig csigavér. Utánaolvasni a dolgoknak ráérsz akkor is, miután felkerested a szakembereket, és tőlük tudsz meg dolgokat. Ők majd ajánlanak HITELES olvasnivalót is, ha kell. ami a neten van, az gyakran nem szentírás. Addig ki tudod húzni pl. azokkal a tanácsokkal, amiket az előző kérdésedre kaptál válaszként.
17 évesen gondolom, még gimnazista vagy első éves vagy. Totál felesleges még belemélyedned a betegségekbe, ha az alapokkal (pl. mit jelent a személyiség vagy annak fejlődése) nem vagy tisztában.
Főleg felesleges hergelni az aggodalmad. :)
ui.: Az előttem szólónak, nem kioktatásképp, csak hogy árnyaljam kicsit a képet: lehet, hogy nem diagnosztizálják 18 alatt, de a kezdetük serdülőkorra vagy fiatal felnőtt korra vezethető vissza, legalább. Vagyis, a korhatár nem jelenti azt, hogy ne kezdődne 18 alatt (nézd csak meg az antiszoc. szem. zavart + a kérdező 17 éves; egyetlen). Arról nem is beszélve, hogy a különböző irányzatok mást-mást tartanak a személyiség fejlődéséről, lásd akár csak a jungi és freudi analízis különbségeit e téren.
A diagnosztika olyan gondolkodást kíván, mely távol áll a hétköznapi gondolkodásmódtól, ehhez jön még némi módszertan is. Nem kell korholni valakit csak azért, mert olyasmit nem tud, amit még/egyáltalán nem nem kell tudnia.
14:04 ha gondolod irj privit, és ott beszélgethetünk:)
Köszi a válaszokat, némileg megnyugtatott, az is lehet h a pánikroham miatt érzem magam más embernek, mert ha az iskolába beérek, és a barátaimmal vagyok, elszállnak a problémák. Mikor aztán egyedül vagyok, kezdem magam ugy érezni h nem létezek, meghaltam, nemlátom a kiutat ebből az idegen világbol. Este pedig jönnek az ilyesztő pánikrohamok. Nem tudom mi válthatja ki, csütörtökön össze vesztem a legjobb bnömmel, akit tényleg nagyon szerettem, és szeretek is, de sajnos olyat tettem amit nehéz megbocsájtani, és ezt tudtomra is adta. Azt mondta, nem haragszik, nem utál, de nemtud ezen tuljutni, és barátkozni sem tud velem. Azota csak köszönünk egymásnak. Csütörtök este végig bőgtem, arra is gondoltam öngyilkos leszek, de csak pilre fordult meg a fejemben. De tuljutottam rajta, másnap ugy keltem h nemérdekel, tanultam a hibámbol, megbirkozok vele, nem halt meg, csak most nemlétezek a számára. Péntek este meg jött a pánikroham, azota meg csak szorongok, félek, nemtudom ki vagyok,egyáltalán valos vagyok-e. RÖVIDEN ennyi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!