Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Egyfolytában a nyelésre...

Egyfolytában a nyelésre gondolok. Mit tegyek?

Figyelt kérdés
7 éve kezdődött, az iskolában. Egyszerűen csak eszembe jutott, hogy mi van ha nem sikerül nyelnem és megfulladok. Attól a naptól kezdve nem volt nap amikor nem gondoltam volna rá. És egy idő után, el kezdtem úgymond kontrollálni. Akkor is nyelni akarok amikor a testem alapjáraton nem nyelne. Ez miatt pedig néha, nem sikerül nyelnem, és pánikrohamom van. Hálistennek, már 2 hónapja nem volt pánikrohamom, mivel jártam pszichológushoz, de a nyelésemmel ő sem tudott mit kezdeni. Ha ki akarok menni, és távol akarok menni a szobámtól, egyszerűen csak rámtör a pánikroham, és egyből elkezdek félni, hogy mi történik ha nem tudok nyelni. Egyszerűen már nem tudom mit csináljak, nagyon kilátástalan a helyzetem. Meditálni próbáltam már, pszichológushoz is jártam már. Mit ajánlotok?

2022. márc. 24. 21:50
 1/9 anonim ***** válasza:
Mennyi ideig jártál pszichológushoz?
2022. márc. 24. 22:11
 2/9 A kérdező kommentje:
8-9 alkalommal
2022. márc. 24. 22:13
 3/9 anonim ***** válasza:
76%
Hát az kevés, rendszeres pszichoterápia kellene. Ezt hosszabb folyamat kezelni.
2022. márc. 24. 22:15
 4/9 A kérdező kommentje:
Az a baj, hogy nem nagyon hiszek benne. Lehet, hogy hülye vagyok ez miatt, de ha pedig nem segít kidobtam egy röpke millát az ablakon. A pszichológus aki kezelt, rendes volt, de valahogy, nem volt vele olyan jó. Úgy éreztem hogy túlságosan próbál úgymond távol maradni tőlem, például nem tegezhettem. Nem is tudtam benne 100%-ig megbízni. Esetleg tudnál ajánlani egy jó online pszichológust?
2022. márc. 24. 22:19
 5/9 anonim ***** válasza:
Ismerős történet. Nagyon sajnálom. Mindenképpen !!!!!! menj terápiára, mert ha jó pszichológust találsz, teljesen rendbe fogsz jönni. Nekem 23 évesen volt egy fél éves ilyen jellegű szorongásom, nem mentem terápiára, gyógyszert nem akartam szedni. 8 évvel később teljesen más formában újra kezdődött a szorongásom, lassan 20 éve tart. Jártam terápiára, de nekem addigra már szerintem túl mélyre ment a szorongás. Ha jól tippelem, te is a húszas éveid elején járhatsz, ne várj addig, amíg helyrehozhatatlanul tönkre nem megy az életed.
2022. márc. 24. 22:24
 6/9 A kérdező kommentje:
Hát az a baj hogy szerintem, ennek már annyi. Egyszerűen, nem én akarok rá gondolni, hanem az agyam állandóan feldobja. Az lenne a legjobb ha az elmúlt 7 évet teljes egészében elfelejthetném. De hát ilyen technológia még nem létezik. Mindegy azért még próbálkozok, nem vagyok az a könnyen feladós típus. Csak egyszerűen nem tudom mit csinálhatnék. Ez a szorongás alapból is velem van, tehát ha egyedül vagyok, de ha például emberek közé megyek, nagyon felerősödik. Még akkor is előjön ha a saját anyámmal vagyok egy szobában. De lehet igazad van, mindenképpen megfogok próbálni egy terápiát. Egyébként igen, 19 éves vagyok.
2022. márc. 24. 22:28
 7/9 anonim ***** válasza:
50%
Gyógyszer segíthet, nekem is segít a szorongás csökkentésben. Próbáld meg a Citalopramot (Sandoz, 20 mg), igaz pszichiáternek kell felírni először, de utána háziorvos is felírja. Nagyon komoly javulást hoz, ez a gondod később rámehet a munkaképességedre, gátolhat a normál életvitelben, tehát nem játék. Én 10 éve szedem, mert így jobb az életminőségem.
2022. márc. 25. 08:26
 8/9 anonim ***** válasza:
Nekem nagyon hasonlom van 5! Neha a szorongosabb idoszakomban ejszakankent jon elo, ugy erzem, hgoy teljesen le van benulva az a szakasz es nem tudok nyelni. Nyilvan en is panikolok, hogy akkor meg fogok fulladni alvas kozben. En ugy enyhitek ezen, hogy vizet kortyolgatok, az elohozza a reflexet.
2022. márc. 25. 15:41
 9/9 anonim ***** válasza:

Ezt csak terápiával lehet rendbehozni, és valószínűleg nem úszod meg jelentős anyagi ráfordítás nélkül. De gondolj bele, tíz év múlva a saját lakásodban szeretnél pánikrohamot kapni, mert nem mersz elindulni a saját autóddal, vagy egy albérletben lennél inkább szabad és boldog? Az jó, ha nem adod fel, de ne az ellenkező irányba rohanj ész nélkül, mert ez nem olyan dolog, ami megszűnik, ha eléggé akarod. Fel kell tárni az okokat, ami nagy valószínűséggel gyerekkorba visszavezethető, sokkal mélyebbre, mint elsőre gondolnád...

Ami a pszichológust illeti, az egyáltalán nem szokatlan, hogy nem engedik a tegezést. A terapeuta nem a haverod, ő egy szakember, ezzel biztosítja, hogy te is úgy viszonyulj hozzá, legalábbis sokan ezt vallják. Persze nem mindenki. De ettől még nem kell elutasítani elsőre, adj esélyt.

Egy ismerősömnek egyébként volt nyelési nehézsége, aminek nem volt fizikai oka. Ő Dr. Wallinger Zitához járt, aki állítólag kifejezetten erre specializálódik. 2 éves pokoljárás volt, de a probléma nagyrészt megszűnt. Ha gondolod, nézz utána.

2022. máj. 5. 13:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!