Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Pánikroham kezelése?

Pánikroham kezelése?

Figyelt kérdés
Fél éve nem volt rohamom. Akkor is szorongtam ez-az miatt, de szerencsére ilyen erős rohamom nem volt mint most. Bankban voltam ügyet intézni semmi nagy dolog, de ott volt egy személy aki gyerekkoromban sokat piszkált és teljesen kiváltotta a pánikomat. Alig kaptam levegőt, remegtem, szédültem és közben azon voltam, hogy ez kívülről senki ne láthassa. Mikor haza értem is rosszul voltam, sírtam. Nem tudom mit csinálhattam volna másképp, h ne legyen rohamom. Heti 2x járok edzeni is ez miatt, h levezessem a feszültségemet.
2022. márc. 21. 13:19
 1/4 anonim ***** válasza:
0%

Annyira aggasztó, hogy tényleg ennyire alapbetegség lett ma már ez a pánikbetegség... Annyi embert érint, hogy ez már biztos hogy nem véletlen... A korszak problémája ez.

Erről egy idézet jut eszembe.

"A nehéz idők erős embereket formálnak.

Az erős emberek jó időket hoznak el.

A jó idők gyenge embereket formálnak.

A gyenge emberek nehéz időket hoznak el."

Abból ítélve, hogy tényleg ennyire borzasztóan gyakori tünet ez manapság az embereknél, én azt hiszem hogy most valahol a 3. és 4. sor között lehet a korszakunk.

Gondolj csak bele. A probléma, amit leírtál. Ez nem is egy igazi probléma. A menekült emberek, akiknek a rokonait a szemük előtt erőszakolták meg és lőtték fejbe, lenne okuk pánikrohamra, de egy viszonylag jólétben élő, egyenrangú és biztonságban élő állampolgárnak nincsen ilyenre racionális oka.

Erről tudnék neked mondani még egy dolgot. Mostanában a neten láttam ezt, és tényleg így van. Azt mutatja be, hogy a különböző korokban az emberek hogy reagáltak a gondokra, a problémákra. Mindezt úgy teszi, hogy egy srác neki megy az ajtófélfának.

- 70-es évek: Nekimegy az ajtófélfának, és észre se veszi, megy tovább.

- 80-as évek: Nekimegy az ajtófélfának, majd felé fordul hogy "Mivan?? Mivan ???!!"

- 90-es évek: Nekimegy az ajtófélfának, majd néz egy nagyot, hogy mi a franc volt ez.. Jézusom.

- 2000-es évek: Nekimegy az ajtófélfának, majd a földre zuhan, sírni kezd, és könyörög hogy büntessék meg az ajtófélfát, vagy tüntessék el a föld színéről.

Mindez alapján ne értsd félre, nem téged hibáztatlak, a betegség az betegség.

De a korszak, amiben élünk, egyre inkább termeli ki magából az ilyen beteg embereket...

Ahhoz, hogy megpróbáljunk valódi gyógyírt találni rá, először ezt kell felismernünk. Mi az oka mindennek.

Mert végső soron - veled is ez az egész TÖRTÉNIK.

Én arra jutottam - mivel ebbe a betegségbe én magam is belekóstolhattam sajnos- hogy a jólét az, ami ezt okozza.

Gondolj bele. Mátrix filmekben hangzott el - Az első Mátrixot mennyországnak tervezték. Tökéletes hely volt, mindenkinek minden jó megvolt. Katasztrófa lett belőle.

Én úgy gondolom, hogy a viszonylagos "jólét" teszi tehát, hogy az ember ingerküszöbe ilyen vékony lett.

De mi által éri ezt el?

Kevesebb a gondod => Több a szabad időd, az olyan idő, amit szabadon tölthetsz el => Többet gondolkodhatsz => Gyártod magadnak a problémákat.

Én még magamon figyeltem meg régen, hogy a nagy pánikok és a legnagyobb istenverte depresszió is csak olyankor tört rám, amikor éppen nem volt úgy semmi komolyabb dolgom. Volt ideje az agyamnak legyártani ezt az egészet. Amikor valami hatalmas elfoglaltságom volt, nagy projekteken dolgoztam, az agyamat lekötötte, és a legdurvább problémáim sem jutottak az eszembe.

Az, hogy edzel, az egy egészen jó dolog. Szoktam is ajánlani.

De azoknak akiknek így működik az agyuk, azoknak több kell. Kösd le magadat hobbikkal.

Kertészkedj, tarts háziállatot, olvass könyveket, fess, szobrászkodj, de bármit is teszel, kösd le a gondolataidat jó alaposan.

A munkás ember a boldog ember, ez a legfontosabb. Nem hiába van az úgy, hogy az irodai munkások körében sokkal több az ilyen megbetegedés - és ezt pszichiáterek is állítják.

Mindezen felül tudok neked egy BORZASZTÓAN hasznos megoldást nyújtani. Ezt több helyre is linkelem mert átfogó problémamegoldást jelenthet. Ez NAGYON JÓL illeszkedik a te magad problémájához is, hidd el.

https://www.gyakorikerdesek.hu/egeszseg__mentalis-egeszseg__..

8. válaszadó. Hatalmas igazára legyen nyomva bélyegként Kepes András "A boldog hülye és az okos depressziós" könyve.

Gondolj bele, mit írtál le a kérdésedben!

Ezt a problémát 100%-ban te, saját magadnak generáltad. A gyógyírt ebből kiindulva kell keresni!

Egyébként végszóként még amolyan "ajándékként" ajánlok egy nagyon jó pszichológiai módszert arra, hogyan kerüld el a jövőben az ilyesmit, ez alvásnál is segít: Ha van olyan gondolat, amitől sehogyan sem tudsz már megszabadulni, írd le egy papírra, és dobd ki a kukába. Ez működik. Az agyadban kapcsol az a rész ami rendre megfeledkezik a kukába kidobott dolgokról, és segít a problémáról való megfeledkezésben.

2022. márc. 21. 13:49
 2/4 anonim ***** válasza:
0%

Biztos, hogy ez pánikroham volt? Nem csak ideges lettél attól a személytől?

Nálam a pánikroham ájulással jár, ha azonnal nem tudok lefeküdni valami vízszintes helyzetbe.

2022. márc. 21. 14:57
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

Léteznek különböző relaxációs technikák pánikroham kezelésére.

Ezek között sok a légzőtechnika.

1) Ilyen például, ha a pánikroham során "hiperventilláció" kezelése, tehát gyorsan kapkodod a levegőt => a szervezeted "túl gyorsan" jut új és új oxigén adagokhoz, és elvész a szén-dioxid => úgy érzed hogy fulladsz, tehát még gyorsabban kapkodod a levegőt. Ez egy ilyen önmagát gerjesztő dolog.

A légzés során oxigént lélegzünk be és szén-dioxidot ki. Ha valaki hiperventillál, felborul a légzési gázok egyensúlya és túl sok szén-dioxid jut ki a tüdőből. Ha a szén-dioxid-szint túl alacsony, a vér pH-ja megváltozik, növekszik, amely szédüléshez, eszméletvesztéshez vezethet.

Ezért látod sokszor a filmekben, hogy zacskóba lélegeznek. Ezáltal vissza szívod a kifújt szén-dioxidot, és visszaállítod a szervezetedben a légzési gázok egyensúlyát.

2) Ilyen például a hadseregekben is használt légzés technika, amiket a katonáknak tanítanak. Ez is csatlakozik a fenti példához, alapelv szintjén. Nem hiába tanítják a katonáknak, ha érted mire gondolok.

Ezt úgy lehetne jellemezni mint a "négyzet" technika.

Tehát képzeletben rajzolsz egy négyzetet magad elé. Húzod az ujjadat felfelé a négyzet jobb oldalán - belégzés (lassan, kb 4 másodperc) húzod visszafele a négyzet tetején az ujjadat (benntartod a levegőt 4 másodperc) aztán a négyzet bal oldalán húzod le az ujjadat (kilégzés 4 másodperc) majd alulról húzod jobbra az ujjadat (nem veszel még levegőt - 4 másodperc)

Igazából ennek is az a célja, hogy tudatosan lassítsa a légzésedet, ezzel elérve a fent leírt hatást.

Sajnos gyakori a pánikrohamok során, hogy a szapora lélegzetvétel következtében felborulnak a légzési gázok arányai. Ez még nagyobb pánikhoz vezet, és ez így rosszabbodik. Ezért érdemes ezeket a technikákat alkalmazni ha észreveszed hogy kapkodod a levegőt.

2022. márc. 21. 15:23
 4/4 anonim ***** válasza:
Mindennapi pánikroham.. . Olvass utána.
2022. márc. 21. 16:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!