Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Ez vajon személyiségzavar...

Ez vajon személyiségzavar vagy teljesen normális?

Figyelt kérdés

Nagyon komoly személy, mindig felkészült, nem érdeklik a drámák, poker face arccal nézi végig a másik érzelmi vergődését. Szerinte minden emberi érzelmi megnyilvánulás felesleges cirkusz és hisztéria. Meggyőződése, hogy az ember saját magának alakítja a sorsát, ezért aki épp nem a háborúból menekül, az csak rinyál. Mindent eltűr, vészhelyzetben azonnal és pontosan reagál, nem érinti meg úgy a stressz, mint egy átlagos embert. Sose láttam még félni, gyerekként a sötét utcában nem mertem egyedül végigmenni, ő néha kiment sétálni hajnali 3kor a koromsötétben, ha nem tudott aludni. Annyi volt a válasza, hogy a mozgástól elfáradt és sikerült elaludnia. A horrorfilmeket szintén poker face-el nézi végig, amikor mi megijedünk, akkor ő nyugiban eszi a popcornt, mintha semmi sem történt volna. Mindentől függetlenül nagyon lojális és megbízható ember, ő az első akihez tanácsért fordulok, mert mindig reálisan látja a problémámat, nem színészkedik és dicsér feleslegesen, hanem őszinte.

A lényeg, hogy szerintem nagyon eltér az átlagtól, senkivel sem találkoztam még, aki így viselkedne, mint ő. Van ötletek, hogy ez vajon valamilyen személyiségzavar vagy szimplán létezik ilyen?

2022. márc. 10. 22:12
 1/9 anonim ***** válasza:
Ennyiből nem lehet személyiségzavart megállapítani... (Amúgy is csak pszichiáter vagy klinikai szakpszichológus állíthat fel diagnózist.) Egyáltalán nem biztos, hogy személyiségzavara van, léteznek ilyen emberek. Mint írod, őszinte, megbízható, realista és nem játsza meg magát. Szerintem nincs ezzel gond.
2022. márc. 10. 22:20
 2/9 A kérdező kommentje:
Igen, de lehet hogy itt valaki jobban ért ehhez, mint én. Nekem csak nagyon fura, hogy szinte semmitől sem fél, mindenre van racionális magyarázata. Amikor kitört a háború, akkor azt mondta, hogy ez várható volt, és ha meghalunk, akkor meghalunk, mi nem tudunk mit tenni ellene, mert a politikusok irányítják a bolygót és az ő kezükben van az életünk.
2022. márc. 10. 22:29
 3/9 anonim ***** válasza:

A leírtak alapján jómagam is hasonló személyiségű vagyok. Én is sok emberről úgy gondolom, hogy fölöslegesen panaszkodik. A horrorfilmektől azért nem félek, mert simán csak tudom, hogy film és kész. Megvolt/megvan a magam szar helyzete, emiatt hagy hidegen ha valaki előttem próbálja megmagyarázni miért egy rakás szerencsétlenség. És időnként elég megnyugtató az, ha a sötétben, a síri csendben csak úgy ellehetek, olyankor kicsit más a világ, én így fogom fel szimplán.

Nem tekintem magam személyiségzavarosnak. Ritka számba megyek az tény, nincs senki ismerősöm, aki hozzám hasonló lenne, de ez nem amiatt van, mert valami nincs bennem oké, egyszerűen van egy adott személyiségem, ami így tükröződik a mindennapokban.

2022. márc. 10. 22:40
 4/9 Dzsoki ***** válasza:
49%
Nem személyiségzavar. Valamennyire,én is ilyen racionális vagyok. Bár a komoly személy esetében azért van némi ellentmondás. Nevezetesen,ha meghalunk,meghalunk. Nem tudunk ellene tenni. Holott,onnan indultunk,hogy az ember,maga alakítja a sorsát. Szerintem,ellentmondás.
2022. márc. 11. 00:44
 5/9 anonim ***** válasza:

A "szakember" sem tud elméket olvasni. Ők is csak következtetni tudnak jelekből. Ők sem tudnak valakivel egész nap ott lenni és végignézni egy napját. Lehet, hogy egy "szakemberrel" teljesen másképpen viselkedik valaki.

Ennyiből még valóban nem lehet megállapítani semmit, ugyanakkor kíváncsi lennék az életének többi részletére is, egy 1 órás beszélgetésből is sok derülne már ki.

2022. márc. 11. 03:16
 6/9 A kérdező kommentje:

Teljesen közömbös, soha nem sírt szakítás után, nem is annyira érdekelte a párkeresés, szerinte az patetikus, szánalmas. Ha egy másik ember rosszul van, akkor szerinte nyafog. Amúgy jó hallgatótárs, csak nem mutat érzelmeket, támogatni viszont támogat, ha szükséges.

Sokat dolgozik, és tényleg nem fél semmitől, legalábbis én még nem láttam félni, az embereknek mindig odamondja a magáét, ha idegesítik vagy bántják a gyengébbet.

2022. márc. 11. 11:30
 7/9 anonim ***** válasza:
A higgadtság mióta személyiségzavar?
2022. márc. 12. 19:46
 8/9 A kérdező kommentje:
Nehéz ezt elképzelni, de ő mindig ilyen volt. Sosem láttam őt sírni, vagy érzelmesnek lenni. Évtizedekről van szó. El tudsz képzelni egy olyan embert, aki SOHA nem félt még életében és gond nélkül mindig elmondta a véleményét (még akkor is, ha épp nem volt megfelelő, mert a másik ember érzelmileg a padlón volt)? A higgadt ember is fél.
2022. márc. 12. 19:50
 9/9 anonim ***** válasza:
Ha munkában, emberi kapcsolataiban nem hátráltatja a személyisége, akkor nem tekinthető zavarnak. Freud mondta, hogy az a normális ember, aki képes dolgozni és szeretni. elképzelhető, hogy ő csak nagyon erős mentálisan. Ha ezzel nem kínozza a másik emert, azaz nem használja ki, nem bántalmazó érzelmileg, akkor nem személyiségzavaros. Másik lehetőség, hogy fél, csak nagy az önkontrollja és valami miatt elfojtja, nem mutatja ki.
2022. márc. 17. 10:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!