Mit tehetünk a skizofrén lányunkért?
Jár orvoshoz, pszichiátrián is volt többször, gyógyszereit nem szedi. Ennek a vége az, hogy behúzott az apjának, random levetkőzik mások előtt, a fétiseiről beszél és bogarakról hallucinál.
A rendőrség sokszor járt már nálunk, bevitték, leszedálták, de utána újra nem szedi a gyógyszereit és újra ott vagyunk, ahogy most. Már félünk tőle, nem tudjuk mit tegyünk. Egyszerűen... elfáradtunk lelkileg, mindenhogyan, megtámadta egyszer a macskánkat, azt mondta, bekattanva, hogy megfogja ölni. 22 éves a lányunk, nincs kapcsolata, se barátai, céljai sincsenek már. Mi se tudunk mit tenni... úgy érzem benne ragadtunk egy reménytelen ördögi körbe.
Szóval, mit tehetnénk érte? Elnézést, ha nem
vagyok érthető, de most is sírok. Az is megnehezíti a dolgot, hogy autizmusban is szenved. Sehogy se tudunk vele kommunikálni...
Megköszönném a segítséget
A tudomány nem ott tart hogy 2022-ben önmagában a skizofrénia diagnózisa miatt gondnokság kelljen.
Nyilvan ez egy spektrum a vegen álloknal biztos szükséges. De önmagában a skizofrénia diagnózisa nem indokolja ezt. Magyarországon a gyakorlatban itt tartunk. Én meg egy egész csoport amerikai skizofrén aktivistát követek vmelyik egy 3 gyerekes anya. Vállakozók több diplomás emberek. De elméletileg az itthoni pszichiáterek is azt mondják hogy skizofréniaval megfelelő terápiás módszerekkel teljesen normális életet lehet élni.
Én egy egesz nagy csoport amerikai skizofrén aktivistát követek és több módszer van van ennek a kezelésére. És ott egyébként ki van adva hogy senkit semmire nem szabad rábeszélni nem kötelező gyógyszert szedni nem lehet szégyent kelteni sem ha szed vki sem ha nem. Megfelelően kell edukalni a klienst és ő választ a lehetosegek közül.
Nyilván nem tudom ennyiből kerdzonsk a gyereke a spektrumon hol helyezgedik el. De az gáz hogy ebben az országban önmagában ha vki meghallja azt hogy skizofrénia vagy megfelelő támogatás hiányában nyilván a teljesen érthető tüneteket akkor rögtön leszazalekolas gondnokság. Undorító ez a diszkrimináció ebben a témában is. Hogy azt ne is említsem aki átéli a tünetet szenved ettől igazából..
Kérdezőnek pedig nyilván én is azt tudom javasolni hogy pszichiáterek beszélje ezt meg. Esetleg vmi modernebb meg erre a szakterületre specializálódott pszichiáter esetleg Ébredések Alapítványban meg lehet próbálni
12 on-es közveszélyesen nincs ilyen hogy nem akar kezelést
Ha meg megut valakit az rendőrségi ügy is lehet.
Én a gondnoksagon és az otthonon akadtam ki. Mert itthon minden skizofrénnek ezeket mondják akkor is ha enyhébb önmagában a diagnózis miatt. Vagy ha vki épp egy akut fázisban van akkor sem kéne az egész életét feltétlen leírni. Nyilvan van akiknél szükséges lehet kérdező gyerekénel is.
Undorító hogy rengeteg pszichiáter és a szülők lehetetlenitik el leginkább a skizofrének eletet hogy a leggyakoribb előítéleteket hangoztatjak rendszeresen amik ellen pont nekik kéne küzdeni! Hogy a skizofrének veszélyesek miközben gyakrabban áldozatai bűncselekményéneknek mint elkövetői. És a bűncselekményeket elkövetők jóval nagyobb százaléka nem skizofrén. Még hogy reménytelenek és soha nem fognak tudni dolgozni
Oké, de van személyes tapasztalatod a témában, vagy csak követsz embereket, akiknek skizofréniájuk van? Vagy elolvastad egyáltalán mit írt a kérdező? A lány nem szedi a gyógyszereit, következményképpen erőszakos a szüleivel, hallucinál, levetkőzik mások előtt, stb. Ezek alapján valószínűleg nem képes önálló életre és a szülőktől se várható el, hogy feláldozzák az életüket és a saját mentális egészségüket arra, hogy gondoskodjanak a lányukról.
Amúgy meg én pontosan tudom, hogy lehet ilyen agyi elváltozások mellet normális életet élni és tudom mennyi előítélet van. De sajnos van, amikor ez lehetetlen a normális élet és ezt el kell fogadni. És nem bűntudatot kelteni másokban, amiért a leírt helyzetben a gondnokságot és az otthont látták a legjobbnak.
Szerintem a kérdező saját tapasztalatból beszél. Azért mondja, hogy veszélyes, mert az. Lehet, hogy egyelőre csak a macskára, és azt is csak néha, de attól még veszélyes. Senki sem lenne állatot indulatból megölő mellett, skizofréniától függetlenül az ilyen ember veszélyes. Gondolom ezt te is belátod. Aki állatok megölésével fenyegetőzik, illetve bántja is, az nem alkalmas munkavégzésre tartósan. Illetve a beszámíthatóság is fontos a munkavégzésnél, akár csak egy napon, hogy ne legyen olyan gondolata, ami a cselekvést hátráltatja.
Amúgy teljesen igazad van, a bűncselekményeket nem skizofrének követik el nagyrészt, nevetséges is lenne, mert skizofrénekből van kb egy pocsolyányi, mindenki másból meg óceánnyi. Ha az összes skizofrén gyilkolna, akkor is kisebbségben lennének a bűnelkövetők közt.
Amúgy a legtöbb bűnöző pszichésen beteg, csak sokukról nem állapították meg gyerekkorukban, felnőttként meg senkit nem érdekel, hogy épp milyen baja van pszichésen az embernek, csak a szélsőséges eseteket diagnosztizálják. Tele van ADHDs, diszes(amiatt kudarc miatt torzult személyiségek), szorongó, egyéb pszichés zavaros, PTSDs, autista, OCDs, ilyen olyan zaklatás áldozataival a börtön. Szinte mind segítségre szorul, nagyon kevés olyan van, aki épként kerül börtönbe. Nem tudják rendesen felmérni a tetteik következményeit, hevesebbek, furcsán gondolkoznak, egyszerűen kiborulnak, nem bírják a túlzott nyomást, ami rajtuk van. Nagyrészt nem tehetnek róla. Még a pedofilok sem, pedig mindet jól el kellene zárni. Így születnek, nekik nehezebb betartani a szabályokat, vagy az életkörülményeik bántak el velük.
Mind sajnálni való, tenni kell ellene, a gyermekvédelem/oktatás/pszichiátriai ellátás a kulcsa az egész bűnözésnek. Integrálni kell, érzékenyíteni, gyógyszeresen, terápiásan és anyagilag segíteni a családoknak, de nincs ilyesmire pénz, hogy az ember a jövőbe fektessen. És igen, olyan szülő vagyok, aki aggódik azért, hogy a gyereke börtönbe fog kerülni, mert egyszerűen nincsenek pénzért sem olyan helyzeteket, hogy ezt el lehessen kerülni. Elszigetelődik, a pozitív élményei csökkennek, bekerül egy spirálba, ami húzza lefelé, hiába a különóra, a programok, a szóbeli támogatás, minimális a pozitív társas visszajelzés iskolai szinten, megfelelő terápiás lehetőségek vagyonokért sem megfelelőek, nem hatnak és a gyerek ilyen furcsa gondolkozással született, a gyógyszerek egy része pedig szrt sem hat, szedálni meg nem akarom, amíg nem árt komolyan másnak.
Van injekció havi egyszer. El kell vinni havonta. Nem is értem miért nem volt ez eddig opció orvosi részről.
Én vagyok az, aki minden ilyen kérdéshez odaírja, hogy a nagymamám testvére a saját anyját(dédnagyimat) megölte, mert azt haluzta, hogy ő bántani akarja! Egy késsel elvágta a nyakát, levágta a fejét. Erre megkapom, hogy kamuzok.
Rettegek nehogy nálam előjöjjön ez a fos betegség. Nem szülök, nem örökítem tovább a hajlamot.(volt más skizo is ezen az ágon!)
Ez egy ön- és közveszélyes betegség!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!