Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Van itt olyan, akinek a...

Van itt olyan, akinek a pszichológus segített a szociális szorongásán?

Figyelt kérdés
Már régóta fennáll ez a probléma és egyre inkább úgy érzem, hogy így nem tudok kiteljesedni sem a karrieremben, sem a magánéletemben. Nagyon sokat gondolkodtam rajta mit tudnék tenni, de úgy érzem semmit. Csak néhány barátom van, de velük se igazán szoktam kimozdulni. Egyedül pedig nevetséges lenne elmenni szórakozni például, így viszont nem is fog javulni a helyzetem. Őszintén a pszichológusokkal szemben is vannak kétségeim, nem tudom egy ilyen problémán hogy tudna érdemben segíteni. Kibeszélhetjük a gyerekkoromat és a múltbeli traumáimat, de én is sejtem mi áll a szorongásom hátterében, tenni nem tudok ellene. Van valaki, akinek tudott segíteni a pszichológus? Ajánlást is örömmel fogadok.

2022. febr. 5. 16:42
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
23%
Ne keress kifogásokat! Nem kell tudnod, hogy hogy segít. Azt tudod, hogy a sebész milyen módszerrel veszi ki a vakbeledet? Már az segít, hogy egy másik élő emberrel kibeszéled, nem magadban forralgatod. És nem csak annyit csinál, hogy van egy füle, hanem agya és szakképzettsége is van, tehát tovább is tud lökni ezen az elakadáson, megerősíti az önbizalmadat a téves hiedelmeid leépítésével, és kísér a változás útján. Az ajánláskéréshez települést is írj, személyesen jobb, mint online.
2022. febr. 5. 16:49
 2/11 anonim ***** válasza:
74%

"Egyedül pedig nevetséges lenne elmenni szórakozni"

miert is?

"nem tudom egy ilyen problémán hogy tudna érdemben segíteni"

nyilvan, te nem vagy pszichologus, te nem tanultad. nem is kell tudnod. elmesz es segiteni fog, mert ehhez ert

2022. febr. 5. 16:58
 3/11 A kérdező kommentje:

1-es , igazad lehet de ez a szakma is felhígult. Személyes tapasztalatom nincs, de hallottam érdekes történeteket. Neked tudott segíteni? Budapesti vagyok.

2-es, még sokszor a saját ismerőseim és barátaim között se tudok rendesen feloldódni. Vadidegenek mellett teljesen egyedül pedig elképzelhetetlen. Sajnos ismerem magam ennyire. Távolságtartást sugárzok folyamatosan még ha nem is akarom.

2022. febr. 5. 17:06
 4/11 anonim ***** válasza:
35%

Nem pont szociális szorongáson, de igen. (1.) A szakembert, ha magánban mész, te választod ki. Olyanhoz mész, aki szimpatikus. Nem hígult fel a szakma, nem kell kifogásokat keresni, azzal nem oldódik meg a problémád.

Nem kell, hogy azonnal mélységekig tárulkozz. Egy jó szakember tudja a te tempódat tartani. Csak szólalj meg, és igyekezz egy szó helyett legalább egy mondattal válaszolni. Azt már tovább tudja bontani. Mitől félsz? A pszichológus nem ítélkezik, belőled él. Az a választott foglalkozása, hogy lelki problémákkal hozzá fordulóknak empatikusan segít.

2022. febr. 5. 17:12
 5/11 anonim ***** válasza:
59%

"de ez a szakma is felhígult. Személyes tapasztalatom nincs"

akkor hogy tudod kijelenteni hogy felhigult?

"de hallottam érdekes történeteket"

messzirol jott ember azt mond amit akar

2022. febr. 5. 17:13
 6/11 anonim ***** válasza:
66%
Most én online járok, ugyan nem szociális fóbiával. A nagyon mély problémáimig még nem jutottunk el, néha gondoltam is rá, hogy váltsak vagy kiszálljak, de valamilyen változást mégis érzek, azért maradok a terápiában benne. Sajnos a lakhelyemen elérhető pszichológusok ilyen, vagy olyan okkal kiesnek nálam, valakihez jártam már, és nem illettünk össze, valaki a kollégám, valaki pedig ismeri azokat az ismerőseimet, akik miatt többek között terápiára járok. Budapestiként egyszerű dolgod van, keresel egy számodra szimpatikus szakembert, és elmész hozzá. Ő pedig segít neked lassacskán megnyílni, és beszélni a problémáidról. Segít, hogy át tudd alakítani a gondolkozásodat, hogy másképp lásd akár a szociális helyzeteket is.
2022. febr. 5. 18:31
 7/11 anonim ***** válasza:
23%
Minden fóbia ellenszere, hogy szembenézel vele. Ha félsz a póktól megfogod, és az agyad rájön, hogy nem történik semmi veszélyes! Társaságba kell járni! Alacsony az önértékelésed. Félsz, hogy kinevetnek, meg bámulnak, stb. Ha rájössz, hogy nem történik semmi, ha emberek között vagy, nem fogsz szorongani. Nekem az apám tönkretette az önbecsülésemet, minden áldott nap szidott, éreztette hg szar vagyok. Féltem az emberektől, megszólalni se mertem. Elmentem kondizni, sok embert megismertem, a páromat is, elköltöztem, prímán vagyok! Nem szakember kell! Azt kell csinálni amitől félsz! Szedtem anno antidepresszáns, nyugtató, nem gyógyított meg!
2022. febr. 5. 19:20
 8/11 anonim ***** válasza:
43%
Fóbiákra elvileg a kognitív viselkedésterápia tartozik a legjobb módszerek közé, olyan terapeutát keress, aki ilyen módszerrel dolgozik.
2022. febr. 5. 19:35
 9/11 anonim ***** válasza:
100%
Szia! Nekem segített nagyon sokat, pedig csak egy éve járok még hozzá. Gyakorlatilag olyan dolgokat mondok el neki amit masoknak nem mernék. Teljesen megértő és normális ember. Egyre inkább merek több ember társaságában beszélni ami eddig nem fordult elő. És nem kényszerből beszélek hanem csak úgy jön és nagyon élvezem. De mindenképp fizetőshöz kell menni. Állami semmit se ér
2022. febr. 12. 12:03
 10/11 anonim ***** válasza:
100%

Sok ismerősöm járt pszichológusnál és kisebb-nagyobb mértékben mindegyiküknek tudott segíteni. A legtöbbjüknél már rövid idő után a környezetük számára is érzékelhető volt a változás. Persze az igazán komoly problémák megoldása nem azonnal és nem is feltétlenül látványosan történik.

A pszichológus nagyon sokat tud segíteni, de nem ő fog meggyógyítani. Ő csak segít benne, hogy te könnyebben megtaláld a megoldásokat, amik segíteni tudnak. Felügyeli a fejlődési folyamatodat és segít a megfelelő mederben tartani a fejlődésed, elkerülni a tévutakat.

Nem feltétlenül a gyerekkorodról fog beszélgetni, főleg, ha nem onnan gyökerezik a probléma. Először a problémával foglalkozik majd és azt fogja megkeresni, hogyan lehet megoldani. Aztán segít neked módszert találni hozzá, hogy meg tudj küzdeni a problémával és helyre tudd hozni az életedben, ami nem stimmel.

Nagyon sok ember képes akár pszichológus nélkül is megküzdeni a saját problémáival. Sok esetben a megfelelő családi háttér, barátok is elegendőek lehetnek. Sok helyzetben elég lehet egy baráti jó szó is, hogy helyre tudjunk tenni dolgokat. Sok esetben elég lehet, amit #7-es is ír, hogy magadtól is felismered a saját életedben, mivel megy nehezen a megküzdés és erőt veszel magadon, hogy meg tudj küzdeni vele.

Ami miatt bocs, de mégis kénytelen vagyok #7-est lepontozni, hogy ez nem mindenkinél működik egyformán könnyen, jól, hatékonyan, vagy egyáltalán. Nagyon sokan vannak, akik nem tudták hiánytalanul (vagy egyáltalán) elsajátítani a megfelelő megküzdési stratégiákat, vagy észre sem veszik a saját problémáikat külső segítség nélkül. Sok esetben egy együttérző barát is elég lehet, hogy adni tudjon egy megfelelő lökést. Viszont barátai sem mindenkinek vannak és megfelelő érzékű barátai sem mindenkinek akadnak. Nagyon sok esetben a család, barátok, vagy akár a saját helyzetfelmérésünk sokkal többet tudnak ártani, mint amennyit használnak. Az önértékelési problémák, testképzavarok, kognitív torszítások, személyiségfejlődési rendellenességek és még egy rakás másik pszichológiai probléma pont abból táplálkoznak, hogy bizonyos dolgokat nem megfelelően látunk, vagy ha megfelelően látjuk sem vagyunk képesek megfelelően viszonyulni hozzájuk, ami miatt nem vagyunk képesek a megfelelő lépéseket megtenni a leküzdésükre.

A pszichológusokat arra képzik ki, hogy felismerjék ezeket a problémákat és minél nagyobb szakmai tudás és tapasztalat birtokában a lehető leghatékonyabb segítséget tudják nyújtani benne, hogyan lehet ezekkel a problémákkal megküzdeni. Minden ember más és más, de kellően sokan vagyunk hozzá, hogy a problémáink kellően sok esetben közös gyökerekre lehessen visszavezethető. Nem mindenkinél ugyanarra, de nagyon sok embernél nagyon hasonló dolgokra. Ha pedig az okok ismertek és hasonlóak, akkor a megoldások is elképzelhető, hogy hasonlóan működőképesek. Ha a pszichológus kellően sok hasonló esetet és azok már bizonyított megoldásait ismerik, akkor lényegesen nagyobb eséllyel tudnak működő megoldási lehetőségeket kínálni. Ahogy azt is nagyobb eséllyel fogják felismerni, hogy valami pont nálad mennyire működik és ha egyik nem, akkor nagyobb eséllyel talál olyat, ami igen.

Ezzel szemben, aki kihagyja azt a tanulási folyamatot, amin a pszichológusok végig mennek, legfeljebb találomra fog próbálkozni. Lehet, hogy pont ráhibázik a megoldásra és akár ugyanolyan eredményes is lehet, mint egy szakember. De ha megalapozott tudás nélkül csak találomra próbálkozik, akkor véletlenszerűen akár olyanokkal is próbálkozhat, amik többet ártanak, mint használnak. Ez pedig akár annál is nagyobb problémákat eredményezhet, mintha semmi segítséget nem kapna valaki.

2022. febr. 17. 14:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!