Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Mik az emberek leggyakoribb...

Mik az emberek leggyakoribb fóbiái? Folyt lenn.

Figyelt kérdés

Nektek milyen fóbiátok van?

Mit gondoltok mi az oka?

Milyen eszközökkel próbáljátok meg leküzdeni?

Van aki már beletörődött?

"Egyszerűbb" dolgokra is gondolok, pl. aki a rovaroktól fél, ilyesmi is érdekelne.

(Lehetőleg olyan írjon, akinek "tapasztalata" van.)

2010. szept. 9. 17:42
1 2 3
 21/27 anonim ***** válasza:
Én a víztől félek és a haláltól. De nem tudom miért.
2010. szept. 14. 19:53
 22/27 anonim ***** válasza:
két veszedelmes, láthatatlan gyilkostól félek a legjobban: az áramtól és a mérgező gázoktól (szénmonoxid pl.). ha bemegyek egy üres helyiségbe, akkor mindig eszembe jut, hogy mi van, ha tele van mérgező gázokkal és még kirohanni se lesz időm, ott halok meg mindjárt. ilyenkor persze elkezdek szédülni, majd levegőt is alig kapok, tisztára, mintha tényleg mérgező lenne ott valami. ha teljesen elönt a pánik, akkor kirohanok, de ha van valami biztosítékom (pl. tegnap is voltam ugyanabban a helyiségben és nem haltam meg, vagy mások is vannak ott rajtam kívül), akkor próbálok arra gondolni, hogy nem fog történni semmi, ilyenkor egy idő után lenyugszom. de inkább kerülöm azokat a helyzeteket, ahol egyedül kell bemennem valahova. az árammal az a helyzet, hogy sokszor gumikesztyűt húzok a kezemre és úgy gépezek, vasalok, stb. nem tudom, mennyit használna, ha esetleg tényleg rázna a szerkezet, de engem megnyugtat. a fürdéssel vannak a nagyobb gondok. ugye víz és pára + árammal működő bojler + árammal működő lámpa. legtöbbször áramtalanítom az egész fürdőszobát, mert különben teljesen bepánikolok és érzem a testemben, hogy minden ráz. mostanában már a fürdőszoba kilincsét se merem megfogni gumikesztyű nélkül. nem tudom, hogy alakulhatott ki ez a két fóbia, soha rázott vagy mérgezett meg semmi... legyőzni se tudom őket, ugyanis NINCS rá biztosíték, hogy egyszer nem fog rázni valami vagy nem kerülök egy szénmonoxiddal teli szobába...
2010. szept. 14. 20:56
 23/27 anonim ***** válasza:
ja és trolibuszra, metróra és villamosra se merek felszállni az áram miatt. a metró még néha megy, mert ott legalább nem eshet rá az eső...
2010. szept. 14. 21:00
 24/27 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Nekem erős tériszonyom van és irtózok a pókoktól...Az első fogalmam sincs honnan ered,mivel gyerekkoromban simán felmásztam bármilyen magasságba (pl. fára,kerítésre,stb.) mindenféle félelem nélkül.Aztán nem is tudom mikor kezdődött,hogy elkezdtem szédülni magasabb helyeken,most pedig már ott tartok,hogy emeleti lakásban az ablakhoz sem nagyon merek menni.Ha felmegyek például a 10 emeletes panelházunk tetejére,hiába van egy rácsokkal teljesen körbekerített átjáró,mégis félek,kapaszkodok bármibe erővel,és ösztönösen "lapulnék a földhöz",mert szédülök,és attól tartok,hogy megszédülök,elájulok és lezuhanok.Borzasztó érzés:(

A pókiszonyom pedig valószínűleg abból ered,hogy gyerekkoromban az egyik ismerősünk két gyereke végigkergetett az utcán egy hatalmas keresztespókkal egy bot végén,és rám akarták dobni...Azóta irtózok tőlük...Egész közel merek menni hozzájuk,sőt,makrofotóztam is már alig 1 cm-ről pókot,csak hozzám ne érjen,se a pók,se a hálója...Irtózok a gondolattól is,hogy beleragadok egy alig észrevehető hálóba valahol,vagy hogy egy pók végigszalad rajtam aztán csüng lefelé egy hálószálon...Uhh,kirázott a hideg...:(

2010. szept. 15. 14:48
 25/27 A kérdező kommentje:

Hű sok "érdekeset" írtatok.

Én magam kapcsán is arra jöttem rá, hogy az ember egy idő után azért idézi elő magának a fizikai tüneteket (szédülés, hidegrázás, pánik), mert attól fél, hogy esetleg olyan helyzetbe kerül, ahol ezekkel kell szembenézni. És abszurd módon pont, hogy saját magát juttatja ez által hasonló helyzetbe.

Az viszont szinte egyértelmű, és gyakori, hogy az ember ha fél vmitől, akkor igazából halálfélelme van, fél, hogy vmi kár keletkezik benne.

Olvastam egy kis történetet abban a könyvben amit föntebb ajánlottam. Egy pánikbeteg nőről szólt, aki évekig nem mert kimozdulni otthonról, így a férje "pátyolgatta", ő csinált helyette mindent. A nő érezte, hogy ez így már nagyon nem jó, elege lett a betegségéből (neurózisából, amit saját magának idézett elő), ezért elhatározta, hogy ellátogat egy önismereti csoportba. A férje el is vitte őt. A csoport vezetője (a könyv írója) látta, hogy a nő nagyon szorong (szorongott is mivel félt, hogy pánikrohama lesz), ezért megkérte, hogy mutassa meg neki és a csoport többi tagjának, hogy milyen is egy pánikroham. Gondolhatjátok, a nő akárhogy próbálkozott, nem sikerült neki, és végül nevetésben tört ki :) Ekkor indult el a gyógyuláshoz vezető úton.

Amég az ember egy szituációban le akarja küzdeni a félelmet, és arra gondol, hogy jaj nincs semmi baj, nem félek, nem félek, addig nem is fog sikerülni. DE amikor az ember felismeri, hogy NINCS IS FÉLELEM, hiszen csak magának csinálja, akkor akár nevetségsnek is találhatja (tapasztalatból mondom). Ehhez viszont ki kell tudni lépni a félelemből való azonosulásból.

A másik, hogy a félelmünk mindig tanít minket valamire. A félelem világít rá az életünk egy olyan területére, amin van mit dolgoznunk.

2010. szept. 15. 21:47
 26/27 A kérdező kommentje:

És még egy dolog, amit a könyv is ír, milyen "hasznod" származik neked abból, hogy valamilyen komoly fóbiád van.

A pánikbeteg nőnek, akit fönt említettem, az volt a "haszna", hogy az által, hogy félt kimenni az utcára, félt emberek közé menni, kibújhatott az alól a felelősség alól, hogy a kezébe vegye az életét, hiszen sokkal kényelmesebb, ha a férje megcsinál neki mindent. A férje meg "örült" is ennek, hiszen így fontosnak érezhette magát, és biztos volt benne, hogy a nő soha nem hagyná el, hiszen szüksége van rá. Szerencsére a nő felismerte, hogy nem lehet ilyen az élet. Hiszen ha hisszük hanem, minden ember természetes állapota az öröm.

Ajánlom nektek Antony de Mellotól az Ébredj tudatára című könyvet, valamint Eckhart Tolle-tól a Most hatalmát.

Jah és ezt nézzétek meg, vicces lesz. Ajánlom a METRÓN FÉLŐKNEK.

http://www.youtube.com/watch?v=kKnY8tBLG3g

2010. szept. 15. 21:53
 27/27 anonim válasza:

Félek a bogaraktól, de olyan szinten, hogy ha meglátok egyet, rám jön a sírás, és nem kapok levegőt.

Elég vicces, de tényleg így van. :/:D

Meg tériszonyom is van, meg hát üldözési mániám...

2011. júl. 25. 22:12
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!