Mik az emberek leggyakoribb fóbiái? Folyt lenn.
Nektek milyen fóbiátok van?
Mit gondoltok mi az oka?
Milyen eszközökkel próbáljátok meg leküzdeni?
Van aki már beletörődött?
"Egyszerűbb" dolgokra is gondolok, pl. aki a rovaroktól fél, ilyesmi is érdekelne.
(Lehetőleg olyan írjon, akinek "tapasztalata" van.)
Pókok, és nem rajongok a sötétért.
Póknál, irtózom a vastag lábuktól (kaszáspók nem zavar, nem fogdosom, de felőlem boldog lehet akár a szobámban is).
Sötétség meg, mert túl jó a fantáziám, és nem zárom ki kategorikusan semminek a létezését/nem létezését.
Leginkább megpróbálom elfojtani, illetve szerencsére ritkán találkozom olyan vastag lábú pókkal ami elől visítva menekülök :D. Nem bántom őket, mert én vagyok a hülye nem ők, plusz nem mernék után ahhoz nyúlni amivel szétlapítom őket :) .
Sötétség meg, hát ez van, ha van annyi fény, hogy kb. látni lehessen akkor nem szívesen, de mászkálok, ha nincs akkor, meg így jártam.
Ha nagyon fontos úrrá tudok lenni mindkettőn. (persze ha ehhez pókot kell fognom, akkor ha elmúlt az ok, akkor utólag kiakadok, akár sírásig)
Régen minden póktol rettegtem, mostmár nagyon jó vagyok :D
Én félek a bezártságtól, a pókoktól, és a békáktól..
Mikor kicsi voltam, a tesóm játékból bezárt a szekrénybe, és abban a pillanatban, mikor bezárt én már torkom szakadtából kiabáltam, meg bőgtem, hogy engedjen ki..mikor kiengedett, annyira megijedtem, hogy bentmaradok, hogy elájultam...
Én azt tudom tanácsolni a bezártságtól félőknek (de nálam ez nem jött be), hogy őőő..volt 1x a Monk, a flúgos nyomozóban 1 olyan rész, hogy a Monk meg a barátja féltek a bezártságtól, és 1x meg elrabolták őket, és bedobták őket a kocsi csomagtartójába..és akkor azt gondolták, hogy ez a hely megvéd minket a gonoszaktól, a baciktól XD, a hülyéktől...meg ilyenek..ja, és legfőképpen a tejtől :DD
jah még 18:13-hoz
régen én is féltem az injekciós tűtől, de az rossz élmény miatt volt, ma már nem különösebben zavar.
18:14-es vagyok.
A magasságtól is félek..
szociális fóbia
mi az oka:hmm nem nagyon tudom, de sztem azért mert kiskoromban nem vittek közösségbe, sose tudtam beilleszkedni, sose tudtam barátkozni, talán ettől, de sztem már így születtem, vmilyen idegrendszeri-agybaj vmivell, azt fokozódott
már beletörődtem, próbálkoztam nyugtatókkal, alkohollal, de ennyi, már beletörődtem és megfutamodok, ha vmilyen kiselőadás vagy beszélgetés van stb stb
Pókok, tűk.
Hisztériásan félek a pókoktól, a tűtől pedig elájulok. ELég, ha ránézek, már dobok egy hátast.
A pókokról fogalmam sincs, hogy miéért félek tőlük. A tű pedig azt hiszem attól, hogy régen nem akartam oltást és lefogtak.
Sehogy nem akarom legyőzni, kerül, ahogy lehet.
Szerintem fontos, hogy megértsük, a legtöbb félelem nem velünk született. Nincs, olyan, hogy "én agybajos vagyok", és ezért vannak ilyen meg olyan félelmeim.
Az első válaszoló írta, hogy lehet, hogy azért félős, mert az anyukája is ilyen. A gyerek nagyrészt azt tanulja meg, amit a szüleitől lát, főleg kicsi korban. Meg hát igen, a traumák (pl. szekrénybe bezárás) is olyan erősek, hogy később is akadályozhatják az embert, hogy szabadon cselekedjen. Hiszen amég az ember fél vmitől, addig rabja is annak a dolognak, nem SZABAD.
A szociális fóbia is szerintem abból eredhet, hogy a gyerekek nem tanultak meg kommunikálni rendesen még családon belül sem, mindig attól féltek, ha mondtak vmit, hogy ezért a szüleik majd nem fogadják majd el őket, vagy kikapnak, ezért kénszeresen próbáltak mindig megfelelni nekik. Ez odáig is mehet, hogy zavarba jöttek már a szülők puszta jelenlététől, ami szinte megszokottá vált, ezért nem is tudatosult már egy idő után a szorobgó érzés.
Olvastam egy jó könyvet, ami nem fóbiákkal foglalkozik, hanem "hétköznapi" félelmekkel, amik szintén nem tudatosulnak számunkra, mint félelmek. Lehet, hogy az ember ezeknek a félelmeknek az okozójaként keres egy "bűnbakot" legyen az tű, pók vagy egyéb...
Én amúgy abban is hiszek, hogy egyes félelmeinket előző életekből hoztuk. Eszt van aki elhiszi, van aki nem.
A könyv címe amúgy:
SUSAN JEFFERS: ALAKÍTSD ÁT A FÉLELMET ERŐVÉ!
Én a bookline-on rendeltem (ott olcsóbb).
Szerintem aki igazán megérti miről szól a könyv, megváltoztathatja az életét, boldogabb lehet, egy teljesebb életet teremtve magának.
A lényege amúgy:
"ÉLD ÁT A FÉLELMET, DE TEDD MEG"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!