Hogyan küzdjem le magamtól a szociális félelmemet?
Soha nem voltam pszichológusnál és nem is szeretnék menni pénz miatt. Mindig próbáltam "magammal megoldani" a helyzeteket, de egyértelműen soha nem sikerül. Pl: amikor kilépek a lakásból már jönnek a gondolatok, hogy a szomszéd biztoan figyel engem és megítél minden szempontból, ha csinálok egy rossz mozdulatot, miközben tudom, hogy a szomszéd tökéletesen lesz*rja azt is, ha elkezdek magamban beszélni vagy mittudoménmi. Tisztában vagyok vele, hogy senkit nem érdeklek se az utcán, meg sehol se, de mindig minden alkalommal félek az emberektől, ahol tudom, hogy láthatnak. Az iskolában, ha mondjuk az osztály elé kell kiállnom vagy ha egyedül beszélek és mindenki rám figyel, annyira félek/pánikolok, hogy mindent elfelejtek, elkezdek össze vissza beszélni, félig értelmes mondatokat mondok, előjön az a "sírhatnékom" hang amikor beszélek stb. Ez már akkor is előjön, ha a baráti körömben beszélek +2 személlyel. Iszonyatosan félek. Viszont, ha emberek között is vagyok, de leghátul, ahol csak a tanár láthat, akkor nincs semmi gond, tök nyugodt vagyok.
Szeretnék elkezdeni valami sportot is, de az meg alig jöhet szóba emiatt, mert már egy telefonhívástól/szimpla bemutatkozástól is rettegek, mintha az életem legfontosabb eseményére készülnék.
Bármi tanács/tapasztalat, ami segíthet?
Egyesével kell leküzdeni. Bemutatkozás, telefon hívás, mások előtt beszélni, barátkozni.
Nagyon nehéz és egy életre szóló dolog.
Sajnos teljesen nem lehet kinőni ezt a dolgot, de el lehet érni élhető színvonalat
Nálam is ugyan ez van/ volt. De rájöttem hogy egyszer élünk, úgy is meghalunk és idővel mindenki elfelejt, tehát akármit is teszel nem számít.
Ha ilyen stressz helyzetbe vagyok elkezdem ismételgetni magamban hogy egyszer élünk. Ez sokat segített.
18f
Szakember sem csinál nagy csodát, de jó ha van.
Igazából sok gyakorlás. Meg kell tanulni a különböző helyzeteket kezelni.
Pszichológus max a negatív gondolatokat "írja át" az ember fejében. A torz gondolatokat. Súlyos testi tünet esetén kell gyógyszer, ha másképp nem tudod bele vinni magad a helyzetekbe.
Pszichológus is azt fogja mondani, hogy gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!