Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Mindenhonnan kiutálnak anélkül...

Mindenhonnan kiutálnak anélkül, hogy bármi rosszat tennék. Miért van ez?

Figyelt kérdés

Ha túl sok ideig vagyok egy helyen akkor mindig ez lesz, valamiért ellenem fordulnak és jönnek a támadások. Pedig semmit nem teszek.

Ezért minden 2-3 évben változtatnom kell a munkahelyem, ahol lakom, ahol edzem stb.

2022. jan. 17. 08:44
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:

9

Viccet félretéve ezek a vallásos szövegek adnak igazán reményt csak, hogy valami változni fog. A rosszindulat csak úgy nem fog kihalni az emberekből magától, ahhoz ragaszkodnak mindenáron.

2022. jan. 17. 12:44
 12/19 A kérdező kommentje:

1

Nekem vagy másnak?

Azt nem értem mi dolgozni valója van valakinek aki nem árt szándékosan másoknak, nem követ el bűntényeket.

2022. jan. 17. 12:45
 13/19 anonim ***** válasza:
100%

Ha neurodivergencia, az nem fog megoldódni csak úgy. "Dolgozni" se nagyon lehet rajta, mert nem fogod tudni átrendezi az agyadat...

Elnyomni tudod, ezt hívják úgy hogy masking, ami egy ideig működik, de nagyon csúnyán ki fogsz égni, és akkor nem lesz fenntartható. Szerintem ez a probléma, beilleszkedsz, próbálod előadni a "normálist" és egy idő után kiégsz, lecsúszik a maszk, és az emberek nem érti mi van.

Általában az autisztikus emberek brutálisan őszinték, és ezt sokan bunkóságként vagy rosszundulatként értelmezik.

Ha viselsz uniformist, az is lehet baj, pl egész nap irritál, nem tudsz koncentrálni miatt, és ebben is ki lehet égni.

Szociálisan pl a szemkontaktus, illetve mimika eljátszása is fáraszró, és sokan 12-14 óra után jönnek rá, hogy gázoltmacska vigyorral igyekeznek túlélni, már kifejezetten fáj az emberekkel való könnyed csacsogás ami szociálisan elvárt lenne.

Okozhat ilyesmit túlzottan nyüzsgő munkahely is, amit egy ahdh ember kifejezetten élvez...egy ideig, aztán átbillen és akkor már beáll a sensory overload.

Aztán van az a teszt is, hogy ha összeeresztenek más neurodivergens emberekkel, és jól kijöttök, akkor valszeg szintén zenész.

Szóval ha korábbról barátok, haverok is mutatnak autizmusra, ahdhra utaló jeleket...

És genetikus is, szóval figyeld meg anyádékat is, lehet rá fogsz jönni, hogy van egy ismétlődő minta.

Esetleg nagyon ragaszkodsz a rutinhoz, hogy minek hol a helye, mi mikor történik?

Szóval ha ezek ismerősek, akkor lehet nálad is van valami.

Tesztet pszcihológus tud csinálni, és segíteni abban hogyan ne égj ki.

2022. jan. 17. 13:13
 14/19 A kérdező kommentje:

13

Köszi a nagyon hasznos és nem csak élvezetből oltogató választ.

Biza, én is arra gondoltam, hogy nem sokat tehetek ha mégis kiderül, hogy nekem az van. A szüleimből ítélve meg lehet az esély rá. Azon kívül, hogy felvilágosítanék erről embereket nem tudom mit tehetnék, ha kiderülne hogy nekem is az van. És nem tudom mit érnék el vele. Még több kirekesztést talán? Hisz akkor már hivatalos lenne, hogy valami baj van velem, a szemükben.

Nagyon sokat igyekeztem mindig is játszani a normálist. Igazából sosem akartam tartozni sehová mert nem találtam hozzám hasonló embereket akikkel nyíltan, félelemmentesen, sértődésmentesen lehetne beszélgetni mélyebb dolgokról. És valóban kimerítő tud lenni ez, főleg annak tudatában, hogy a neurotipikus emberekben nagyon ott van a rosszindulatra való hajlam is( a jóra való hajlam mellett) és tudva azt, hogy ha elrontom a szerepem akkor rögtön retorziók fognak érni eléggé felemelte a stressz szintem mindig is.

Ami a barátaim illeti ők olyanok voltak, hogy valamiért nekik könnyen ment a neurotipikusokkal való kapcsolódás is. Tehát szerintem az elején jól eladtam magam mint neurotipikus aztán fokozatosan megismerve engem elfogadták a furcsaságaim. Szerintem ők nem autisták.

Igen szeretem a rutinokat, de tudtommal az kényszerbetegség is lehet nem?

Lehet tényleg jó lenne elmenni pszichológushoz, csak nem tudom attól jobban fogom érezni magam vagy csak árt ha tudom, hogy más vagyok.

2022. jan. 17. 14:29
 15/19 A kérdező kommentje:

13

Egyébként az autistáknak van empátiájuk?

Gyakran azt érzem, hogy csak logikailag tudom, milyen lehet a másiknak és azáltal vagyok tekintettel rá és segítem ahogy tudom, de nem tudom “átvenni” az érzelmeit.

Volt két kapcsolatom is, és akaratom ellenére sokat szenvedtek mellettem. Mert nem tudtam kimutatni “neurotipikusan”, hogy mennyire fontosak és szeretem. “Csak” őszintén megmondtam, hogy szeretem őket, bármit megtennék értük stb. De a megfelelő érzelemkifejezés nélkül ez nem volt elég.

2022. jan. 17. 14:34
 16/19 anonim ***** válasza:

Ha van valami, akkor ha a szőnyeg alá söpröd, a probléma attól még nem szűnik meg.

Mert ha van valami, akkor most ez a helyzet, nme veszel tudomást róla, és a kérdésből ítélve nem működnek a dolgok. 😏

Szóval ha sikerülne ezt kivizsgálni, és felvállalni, akkor továbbra is ugyanaz a munkavállaló lennél. Továbbra is képes lennél ellátni ugyanazokat a feladatokat.

A különbség max annyi, hogy ahelyett, hogy megmagyarázhatatlan viselkedések sorozatát hozod, érteni fogod miért reagál úgy a környezeted ahogy.

Illetve ha diszkriminálnak, akkor lehet emailt küldeni a hrnek, és írásban ha elkezdenek bacogatni, akkor fel lehet vele őket jelenteni.

2022. jan. 17. 14:42
 17/19 anonim ***** válasza:
A 13-as nagyon jól leírta, hogy élem én is a mindennapokat (masking). Viszont ezzel az a gond, hogy néha már annyira elfáraszt, illetve annyira túlfeszítem a húrt, hogy akkor jön egyfajta 'kikattanás', hogy nem tudom kontrollálni a feszültséget (és a földhöz vágok valamit, vagy ki kell mennem egyedül lenyugodni. Ilyenkor tartok tőle, hogy totál őrültnek néznek, az még rálapátol a feszkóra). Szóval, én úgy megfigyeltem az embereket és megtanultan, miket kell mondani. A könyvtárban is egész könyveket megtanultam a testbeszédről, társas kapcsolatokról (milyen kellene legyek, amilyen nem vagyok). Sok munkám van abban, hogy elsőre 'normálisnak' tűnök és idővel lassan hozzászoknak a dolgaimhoz, mert addigra már bírnak. Ez nagyon sokáig nem ment. A munka helyemet évente, félévente váltottam, de most olyan munkám van, ahol mindig ugyanazt kell csinálni (ezt imádom, nem szeretem a meglepetéseket, váratlan dolgokat, nekem a monoton tetszik) és csak egy közvetlen munkatársam van és ő is 'fura' mások szerint. Szóval még lehet tanulni, mit szeret az átlag ember, mit jelez a testbeszédével (bár itt még néha tévedek, ezt óvatosan kezelem),de az üres szöveget az időjárásról stb. egész jól csinálom már, még ha továbbra sincs értelme számomra. A viccet volt a legnehezebb megtanulni. Ésszel felfogom, de belőlem nem vált ki nevetési ingert és ezt sokáig régen vagy túltoltam, vagy sehogy a reakciót, sokszor ezen csúszott el a dolog (és kezdtek piszkálni).
2022. jan. 18. 02:19
 18/19 A kérdező kommentje:

Hát elég szomorúnak és magányosnak tűnik az élet ha az ember autista :(

Ha kivizsgálnak és kiderül akkor tényleg már csak a mindennapok túlélése lehet az egyetlen célja az embernek.

2022. jan. 18. 11:15
 19/19 anonim ***** válasza:

"Egyébként az autistáknak van empátiájuk?"

Persze.

Ez a tévhit általában abból ered, hogy sok neurodiverz ember amikor pl elmeséled nekik, hogy meghalt a kutyád, általában úgy reagálnak, hogy elmesélik milyen volt amikor 2 éve elpusztult a cicájuk.

Na most ez a legtöbbeknél úgy értlemeződik, hogy az autisztikus ember saját magára akarja terelni a reflektorfényt, önző és nem érdekli a másik.

A reakció háttere viszont pont az, hogy nem csak felszínesen udvarias, de átérzi és bele is akar látni a másik érzéseibe.

A másik ok meg a kendőzetlen őszinteség, az elvont szóképek szó szerint vétele, és a kegyes hazugságok elbénázása amit a legtöbb NT ember bunkóságnak, tapintatlanságnak érez.

"Hát elég szomorúnak és magányosnak tűnik az élet ha az ember autista :("

Egyáltalán nem az, különösen ha találsz valakit, valakiket akik szintén a spektrumon, és velük el tudod engedni magad.

Mivel a felszínes beszélgetések helyett érdemi kommunikáció van, és hasonló dolgaink vannak, mindketten el tudjuk engedni magunkat.

Pl nem néz a másik furán ha mondjuk örömében jobbra-balra ringatózik az ember az étkezésekkor, és az is minőségi együtt töltött idő, ha egymás társoságában, full kuśsban vagytok elfoglalva pl egy-egy hobbival.

2022. jan. 19. 00:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!