Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Nagyon magam alatt vagyok,...

Nagyon magam alatt vagyok, mit tegyek?

Figyelt kérdés
16 éves lány vagyok. Egy elég erős gimnáziumban tanulok, és sajnos a jegyeim jelentősen leromlottak, pedig általános iskolában kitűnő voltam. Sokat tanulok, próbálok mindent megtenni annak érdekében, hogy sikerüljön javítanom, de már kezdek az egészbe belefáradni. Rossz jegyeim vannak, a krétába már egy hónapja nem mertem belenézni, mert félek, infarktust kapnék, ha rápillantanék. Az iskolában rosszul érzem magam, nehezen barátkozom, félénk vagyok és visszahúzódó. Önbizalmam szinte semmi nincs már, mindenkit felsőbbrendűnek érzek magamnál. Az órákon gyomorgörcsöm van és remeg a kezem, a tanárok nem győznek nyugtatgatni. Amikor hazaérek, kedvetlenül, sírva állok neki a tanulásnak, mert szinte látom magam előtt, hogy minden erőfeszítés hiába való. Egyébként szerető családban élek, szüleim mindent megadnak nekem, és mindig mondják, hogy nekik bármit elmondhatok, bármit megbeszélhetek velük. Van ezenkívül még 3 testvérem, ők is nagyon szeretnek. Viszont én egyszerűen utálom az életem, meg akarok halni. Többször gondolkoztam már öngyilkosságon, de aztán rájöttem, hogy azt semmiképp sem tehetem meg, mert ha nem is magamért, de a családom miatt muszáj élnem. Ezért itt keresek megoldást, hogy hogyan tehetném az életemet jobbá, elviselhetőbbé. Minden fajta segítségért hálás leszek! :)

2022. jan. 6. 00:09
 1/9 Bodnár Máté2 ***** válasza:
68%

Szia

Javasolnék pár nap pihit,

Amikor átt gondolsz mindent és erőt veszel magadon😁

Ha ez sem segit akkor fordulj szakemberhez😇

2022. jan. 6. 00:33
 2/9 anonim ***** válasza:
68%

Hát kezdésnek válts iskolát, mert ez egy iszonyat nagy stressz forrás neked, ami el is viszi a kedvedet láthatólag meg amit leírtál.

Fiatalságodnak nem erről kellene szólnia, hanem arrol h élvezed az életet addig amig nem vagy bekorlátozva munkával és fix kötelezettségekkel stb.

Azzal meg h visszahúzódó vagy meg félénk alapbol nincs semmibaj, de ha nagyon zavar akkor önfejlesztéssel túlléphetsz rajta.

Hidd el az élet lehet szép is, csak ebben a görcsös szorongós iskolai életben és változó tinikorban eléggé szar képet festenek most a dolgok. Hiba lenne eldobni mikor a java még elötted van a pláne a szép és jó részek. Annyi mindenért érdemes élni, de persze ehhez előszőr fel kell építened az életedet addig, de ez se kifejezetten nehéz pláne h ha visszatekintesz rá semmiségnek fog tünni pláne h jólétben és kényelemben élsz majd utána.

Gondolom még barátod se volt, v beteljesült szerelmed és kapcsolat ezek alapbol olyan dolgok amik nélkül kár meghallni mert a világ legjobb érzéseit ötvözik, a 18+as részről nem is beszélve. Jó körülmények között élsz, nem vagy bántalmazva semmilyen formában. Csak kicsit most kicsit magad alá kerültél, de ez időszakos és hidd el ez messze nem a vége vagy a legalja innentől már csal felfelé ível az élet. Még én aki kb egész életemben egyedül voltam, se vágyok arra h meghaljak mert még van pár aproság az életben ami tartja bennem a lelket. Te is keresd meg ezeket a dolgokat és élvezd őket, legyen az játék/animek/sorozatok/párkapcsolat/művészet/sport báááármi amitől jól érzed magad. F/28

2022. jan. 6. 01:13
 3/9 anonim ***** válasza:
62%
Irtad,hogy a szüleid mindenben segítenek.Szerintem látják rajtad hogy vmi nincs rendben, hiszen odafigyelnek rád.Velük kellene elsősorban beszélned,hogy menjetek el egy pszichológushoz.Ez így nem mehet tovább,minél előbb lépni kellene.Nincs valami hobbid? Vagy legalább egy igazi barátod?Valamiben csak jó vagy!!Mindenki jó valamiben,meg kell találni Te miben érhetnél el sikereket!!Nem szabad feladni,de tenni kell a változásért.Az élet nem lesz könnyebb,és még csak 16 vagy.Ha jön a munkahely ott is meg kell majd felelni,és az sem egyszerű.Úgyhogy szerintem egy doki jól jönne,aki rendet rak a fejedben,és segít leküzdeni a démonokat.A szerető szüleidnek pedig mondd el mi bánt esténként beszéld meg velük ,csak amikor 3an vagytok.Biztos aggódnak érted,keressetek egy dokit.FEL A FEJJEL!!!!MINDEN ROSSZ UTÁN CSAK JÓ JÖHET!!
2022. jan. 6. 09:05
 4/9 anonim ***** válasza:
91%

#1 A pihenés nem rossz ötlet, de csak akkor ha tényleg pusztán túlterhelés a probléma.

A pszichológus meg marhaság, minden apró dologért felesleges oda futni, főleg hogy jelenleg nem sokat tud tenni, nem lesznek tőle jobb jegyei és még megnyugvást sem feltétlenül fog hozni ha olyan személyiség. Mind e mellett nem tudjuk, hogy a kérdezőben rejlik-e a probléma.

#2 mielőtt az iskola váltásra buzdítanád, előbb inkább tudni kellene, hogy miért rosszak a jegyei. A kérdező nem buta, nem romlik le az ember kitűnőről épp hogy átmenőre egyik napról a másikra csak úgy. Ha a kérdezőben van a hiba, akkor meg felesleges váltogatnia az iskolákat.

"Fiatalságodnak nem erről kellene szólnia, hanem arrol h élvezed az életet addig amig nem vagy bekorlátozva munkával és fix kötelezettségekkel stb." - szerintem meg az életnek nem arról kellene szólnia, hogy munka meg kötelezettségek. Ezzel még engem is depresszióba estetsz.

"Hidd el az élet lehet szép is, csak ebben a görcsös szorongós iskolai életben és változó tinikorban eléggé szar képet festenek most a dolgok." - nem hinném, hogy a tinikor miatt nem látja szépnek az életet. Ne hazudozzunk össze vissza: az élet nem szép és sosem lesz az. Az életnek van egy kis szép és jó oldala, ezt lehet szemellenzővel nézni, meg fel lehet javítani "hű be szép" szintre, de ez pusztán személyes nézet lesz.

"Hiba lenne eldobni mikor a java még elötted van a pláne a szép és jó részek" - nem vagy te jós, fogalmad sincs milyen élete lesz a kérdezőnek. Azt mondod neki, hogy a jó része most jön, majd tíz év múlva ugyanitt lesz, depressziósan, mert az a "jó" amit ígértek neki sehol sincs...

Ez megintcsak szubjektív megélés, ilyenekkel csak ártasz neki.

"Gondolom még barátod se volt, v beteljesült szerelmed és kapcsolat ezek alapbol olyan dolgok amik nélkül kár meghallni mert a világ legjobb érzéseit ötvözik, a 18+as részről nem is beszélve." - újabb szubjektív megélések. Ezekkel a "hype"-olással azt éred el, hogy hatalmas, mindent megváltó elvárással állnak elébe, és ha ez nem teljesül vagy újra depresszióba esnek vagy egész életükben egy délibábot kergetnek amit sosem kapnak meg.

Kérdező:

A leírás alapján a jegyek pusztán tünetek, az ok(ok)ra neked kell rájönnöd, másképp nem lehet hatásos eredményt elérni.

Nincs motivaciód tanulni? Rosszul adnak le a tanárok? Az osztálytársak zavarnak be? Az iskola nem biztosít megfelelő körülményeket a tanuláshoz? Van olyan tantárgy amiben jó vagy, mindezek ellenére? A depresszió fest mindent feketére, ami miatt elégtelennek érzed magad? A kérdések sora meg hosszú.

"Többször gondolkoztam már öngyilkosságon, de aztán rájöttem, hogy azt semmiképp sem tehetem meg, mert ha nem is magamért, de a családom miatt muszáj élnem." - ettől az egy dologtól viszont óva intelek. Az életedet csakis magad miatt, általad alkotott cél és indok miatt éld. Más miatt nem érdemes, mert nem fog elégedetté és boldoggá tenni (hacsak te magad nem ezt választottad, tudva mindarról, ami ezzel jár).

Mert ha mások miatt élsz, hajlamos leszel a döntéseket is úgy hozni, hogy az másoknak tetszedjen, mások szeressék, míg te magad nem feltétlenül fogod. Hogyan nézz ki, hol és mit tanulj, milyen szakmád legyen, kit válassz párodnak. Ezekben a döntésekben hajlamosak vagyunk a külső hatásokra hallgatni, ami nem feltétlenül helyes. Szóval azt tanácsolom, hogy ha az öngyilkosságot mások miatt veted el, akkor mihamarabb találj egy saját okot is arra, hogy miért akarsz élni, más különben csak ideiglenesen orvosolod vele a problémákat.

2022. jan. 6. 09:27
 5/9 anonim ***** válasza:
73%

1. Beszélj a szüleiddel erről is.

2. Ha tehetitek, keressetek fel egy pszichológust, ha túl drága, akkor az iskolapszichológust. Nem vagyok szakember, de szerintem ez depresszió gyanús.

3. A jegyeid miatt ne aggodalmaskodj. A korodból kiindulva gondolom 10.-es lehetsz. Nem tudom, milyen terveid vannak a továbbtanulással, esetleg van-e már valami elképzelésed, de a 9.-10.-es jegyeid a kutyát nem fogják érdekelni, sehová nem fog számítani, 11.-12.-ben is csak az év végi és azok közül is a fő tantárgyaké, pl. az informatika vagy a fizika jegyed senkit nem fog érdekelni (hacsak nem azt választod természettudományos tantárgynak). És ekkor sem olyan hú de nagy mértékben számítanak a jegyek, persze majd tanulj rendesen meg minden, de az érettségi fontosabb. Már ha tovább akarsz tanulni, mert ha nem, akkor még az ottani eredmények sem fontosak, ha meg később kitalálnád, hogy mégis egyetemre akarsz menni vagy elsőre nem sikerül olyan jól, akkor fogod magad és elmész a következő érettségi időszakban. Nem dől össze a világ. Az iskolai jegyeid senkit nem fognak érdekelni az életben és nem ez határoz meg. A félévi jegyek meg pláne nem számítanak.

Egyébként miért mentél erős iskolába? Nem bántásból írom ezt és nem szidom ezeket a sulikat, mert nincs velük tapasztalatom, de szerintem nem igazán éri meg ilyen erős iskolákba menni, hacsak az embernek nincsenek nagyon komoly céljai, pl. hogy egy nívós külföldi egyetemre akar bekerülni, mert különben semmi értelme szenvedni emiatt. Egyetemi felvételinél senkit nem érdekel, milyen iskolába jártál, az érettségi meg amúgy is egységes, mindenki ugyanazt írja meg és sok minden attól függ, te mennyit tanulsz, te mennyit gyakorolsz, nem attól, milyen suliba jársz. A jegyek meg mint mondtam, nem számítanak.

Az, hogy általános iskola után gimiben romlanak valamennyivel a jegyeid, nem gáz, nem a világ vége, nem vagy egyedül ezzel. Több a tananyag, esetleg vannak új tantárgyak, eleinte újak a tanárok, ezekhez hozzá kell szokni. Én ugyan sosem voltam kitűnő, de nekem is romlott az átlagom gimiben az általános iskolai átlagomhoz képest.

2022. jan. 6. 12:15
 6/9 anonim ***** válasza:
100%
Na ezt most hagyd abba kérdező, ne görcsölj annyit a jegyeiden. Először is az érettségi számít. Nem kell ahhoz kitünő tanulónak lenned, hogy akár kitünő érettségit csinálj. Nálunk is hányan voltak, akik pl. kettesek voltak töriből, végül mégis 4-re érettségiztek. Én a matekkal voltam így, hogy mindig a bukás szélén táncoltam, végül 3-ra érettségiztem. Ha nem akarsz egyetemre menni, akkor az okj- k feltétele csupán az érettségi megléte. Ha egyetemre mennél, akkor a lényeg, hogy jól csináld meg az érettségit, ami simán menni fog, nem az évvégi jegyeken múlik, nem nehéz annyira. Ebben benne van a főiskolára elvárt érettségi is. Azokra hajts főleg, szóval ha pl. töri és biológia a felvételi tárgy, akkor mit számít egy,matek 2-es akár az érettségi biziben is. A kutyát nem fogja érdekelni, főleg amikor már a diplomádat veszed át. Szóval 16 évesen nyugodtan lazíts egy kicsit, nem a világ vége, ha a jegyeid nem annyira jók. Gondolom nem kaptok ösztöndíjat jegyek alapján, mert akkor még érteném is a hajtást.
2022. jan. 6. 22:27
 7/9 anonim ***** válasza:
100%

Szia ez elég komoly téma. Volt valami lelki traumad? Őszintr leszek. Uyganezt éltem át. Előre szólok nem vagyok 200%jol de mar a 80%a dolgoknak elmúlt és atmentem rajtuk. Az általános iskolában persze hogy jó jegyeid vannak. De hát általános hogy gimibe kerülsz és rosszabb jegyeid lesznek.ez teljesen normális mivel ott nehezebb és komolyabb a tempó. Ebből nem lesz semmi. Ajánlom a pszichológust. Sokat segít, ha a szüleidnek még nem mondtad el azt is ajánlom. Nekem is iylen a családom és jól fogadták. Remélem sikerül majd. De tényleg ne egyedül akard megoldani, abból egy végtelen spirál lesz. Próbálj barátkozni, nyitni. Lehet próbálták feléd de nem vetted észre a tanulás miatt. Pihenj, relaxalj engedj magadnak honaponta egy hétvégét a pihenésre és ne csak agyba-főbe tanulj. Rengetegszer próbálj pozitív lenni és arra gondolni hogy ebből csak jó jöhet,és lesz eredménye amit csinálsz. Remélem jobban leszel. De ha esetleg szeretnél beszélni vagy akárki szívesen meghallgatlak titeket. Nekem is egy idegen mentette meg au életem.

(privátba leirom az instagram elerhetosegem ha kell)

Szívesen válaszolok de írd le, hogy gyakorikerdesrol jöttél mert lehet először letiltanalak. Remélem jobban leszel. Es engedd hogy jojjon a sors. Az előre el van rendelve. Sokszor nehéz ez. De minél hamarabb kérsz segítséget,annál könnyebb lesz. Vigyázz magadra<3

2022. jan. 7. 22:07
 8/9 NTBS ***** válasza:
0%
Először is nyugodj meg. Miben vagy jó? Mert biztosan van olyan dolog, amiben jó vagy és abból alakíts ki magadnak egy hozzá kötődő hobbit. Ha lesz sikerélményed elmúlik a szorongásod és az élet kinyílik számodra is.
2022. febr. 16. 14:55
 9/9 anonim ***** válasza:
100%
Na végül mi a helyzet? A kérdező nagyon el van tűnve...
2022. febr. 17. 18:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!