Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Idegbeteg vagyok, mint az...

Idegbeteg vagyok, mint az apám. Mit lehet tenni?

Figyelt kérdés

Apám és az ő apja is idegbeteg volt, bármin képes problémázni, kiszámíthatatlan, nyugtatókon él évek óta, folyamatosan ideges, feszült. Ha nem az van amit ő akar, akkor érzelmileg zsarolja/manipulálja a környezetét. Tönkretette anyámat és á családot. Mindig megfogadtam, hogy sosem leszek olyan, mint ő, viszont több éves kapcsolatom van, és sajnos egyre jobban olyanná válok mint ő. Már én így elgondolkodtam a nyugtatón, mert állandóan frusztrált, feszült, ideges vagyok, képtelen vagyok kontrollálni az indulataimat. Egy színtiszta görcs. Rettegek, hogy olyan leszek, mint ő, de képtelen vagyok féken tartani magam, vagy a hatalmas haragot eltűntetni magamból. Mi segíthet? Volt valaki hasonló szituációban?

Köszönöm

2021. dec. 25. 09:32
 1/8 anonim ***** válasza:
93%
Első körben keress egy pszichológust.
2021. dec. 25. 09:40
 2/8 anonim ***** válasza:
81%
Erre a legjobb megoldás az adott környezetből való kiszakadás, akkor kiderül, hogy az öröklődés vagy a környezet hatása nagyobb-e.
2021. dec. 25. 10:28
 3/8 Phoney ***** válasza:

Ez valóban könnyed öröklődik a generációk közt kulturális mintaként (mármint nem tényleges idegbetegség, hanem neurózis, szorongásos zavar, amit a köznyelvben "idegbetegnek" neveznek). Elég szorult helyzet, mert vagy tényleg olyan leszel, mint ő (aztán jó eséllyel a fiad is), vagy egy bizonyos szintről újra kell épülnie a személyiségednek.

Erre nincsenek egyszerű trükkök, nem lehet simán csak eltüntetni azt, ami már te vagy (még ha nem is vagy hajlandó azonosulni ezzel a részeddel), az ilyesmi átdolgozásához komoly pszichoterápiás munka kell – és talán korai ezt kijelenteni, de a te esetben szerencsésebb lehet egy férfi terapeuta.

2021. dec. 25. 10:57
 4/8 anonim ***** válasza:
6%

úgy unom azokat az embereket akik behányják, h keress fel pszichológust. ennyit raktok bele az életetekbe is?

kérdező-mozgás-mindennap izzadásig. vitamin és magnézium pótlás. minőség egyedül eltöltött idő, bármi olyan hobbi amivel lekötöd magad és ami feltölt. Természet, új dolgok , nyelvek tanulása. bármi ami téged érdekel.

a félelemmel bevonzod, fogadd el, hogy a szüleidre fogsz hasonlítani, de attól még nem kötelező ugyanazt az életet élned. mennyi munka ez? nagyon sok, napi szinten újra kell programoznod magad. a negativitást is tanuljuk, ergó újra is tudod magad építeni. a társadat ha szereted akkor vele együtt új életet kezdjél. attól még, hogy a családod nevelt fel, nem vagy köteles a s-ggükbe lenni. külön életet fel tudsz építeni. sok sok munka. és igen, szakemberhez is mehetsz. de a változást csak te egyedül fogod meglépni. a nyugtató hosszabb távon kapufa. inkább ne itt keress válaszokat, írj naplót, ismerd meg magad. és tegyél mindennap kis lépéseket arra felé amerre menni szeretnél. a mentális egészségért is meg kell harcolni.

2021. dec. 25. 11:02
 5/8 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat. Egyébként nő vagyok, bár nem biztos, hogy sokban befolyásolja a dolgokat. Már a külföldi életen gondolkozok, az országon belül nincs olyan pont, ahol elég távol lehetnék,az érzelmi zsarolás itt is megtalál:miért nem megyek minden héten, miért nem dolgozunk innen home officeból, miért nem megyünk hét közben is, ha pont szülinap van, miért nem az ő ezer éves hagyományaihoz igazodunk a párommal meg az ő egész családjával... Sajnos még egyetemre járok, ezt befejezem itt, aztán megpróbálok elszakadni ebből a környezetből. A jövőbeli gyerekvállalásomat is gátolja sajnos ez a dolog, belehalnék, ha olyan szülője lennék, mint nekem ő, aki ezernyi szorongást és komplexust nevelt belém. De megfontolom mindenki tanácsát, köszönöm
2021. dec. 25. 19:26
 6/8 anonim ***** válasza:
64%

Egyetértek azokkal az előttem válaszolókkal, akik a környezetből való kiszakadást és a pszichoterápiát javasolták. Komoly munkát kell belefektetni, de át tudjátok írni a szakemberrel ezeket a viselkedésmintákat. Részben emiatt járok klinikai szakpszichológushoz, úgyhogy személyes tapasztalatom alapján én is csak ajánlani tudom.

Kedves 4#. Én pedig úgy imádom azokat az embereket, akik komoly problémák alá behányják a "vitamin pótlás, mozgás, keress új hobbit és tűzz ki új célokat" tanácsaikat. Mintha azt feltételeznétek, hogy a kérdező agyilag nem jutna el idáig... Én is folyamatosan csinálom mindegyiket, de minimális pozitív hatása van. Ezek közül egyik sem fogja megoldani a problémát... Szakember segítségével és saját részről, rohadt sok munka segítségével lehet változást elérni.

2021. dec. 25. 21:53
 7/8 anonim ***** válasza:
78%

És amíg nem döntöd el, hogy mi legyen, ajánlom a Nyitott Akadémia kiadót, akik szakmailag is elismert pszichiáterek, klinikai szakpszichológusok, mentálhigiénés szakemberek stb. könyveit publikálják, illetve előadásaikat szervezik.

[link]

Vágyi Petra: Sémáink fogságában

Lukács Liza: Hogyan szeretsz?

Ezek a könyvek mindenképp hasznosak lehetnek, jó pár részükben magadra is ismernél. (6#)

2021. dec. 25. 22:00
 8/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen :)
2021. dec. 26. 12:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!