Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Hogyan ismerhető fel és...

Hogyan ismerhető fel és változtatható meg a tudat alatti viselkedés?

Figyelt kérdés

Sikerült megfigyelni magamon, hogy mindig mindent szeretnék helyre hozni/megjavítani, túl sokat segíteni. Volt hogy egy céges projekthez saját költségen közel 700ezer ft-ot költöttem (2 év alatt). Volt hogy heti 25-30 órát extrában programoztam, csak hogy másnak könnyebb legyen az élete.Mindig mindenkin segíteni akartam, kedves lenni, lábtörlőt csinálni magamból(ezt persze nem így láttam ezelőtt...). Soha semmit nem kaptam ezért. Sem elismerést, sem extra pénzt, sem extra figyelmet vagy előre léptetést, sőt az emberek még kevésbé foglalkoztam velem. Szerettem vagy inkább akartam ezt csinálni, de nem tudtam miért.

Rettentően sokat gondolkodtam, miért lehet ez, próbáltam nyitott szemmel járni és figyelni az embereket akik hasonló dolgokat csinálnak, és rájöttem ez rettentően idegesítő amit csináltam. Mindig ott lenni, segíteni, extra dolgokat bevállalni, túl kedvesnek és oda adónak lenni. Először amikor ezt felismertem az embereket okoltam, hogy nem képesek tisztelni a kedvességet. Aztán rájöttem, a probléma velem van/volt.

Szoktam néha gondolkodni a múltamon, főleg a gyerek koromon amikor még a szüleimmel laktam és iskolás voltam.

Mindig próbáltam mindent megtenni azért, hogy egy "kivételes" helyet tölthessek be a szívükben. Extra munkát csináltam, nézelődtem a ház körül mit lehet megjavítani vagy helyre hozni, segítettem amiben tudtam, és csak egy dolog miatt. Hogy elismerést kaphassak és úgy érezzem emiatt én különleges helyen vagyok, amiért megdolgoztam. Ez egy elképzelt és speciális pozíció volt a fejemben ahogy ez létezett tudat alatt. Mindig ezt az érzés próbáltam megtalálni. Mivel soha nem kaptam ilyesmit, és valami oknál fogva én mindig háttérbe voltam szorítva úgy néz ki hogy a személyiségem sínylette meg. Sokáig próbáltam megtenni mindent mindenkinek, extra dolgokat bevállalni, hogy az emberek számára értékes személy lehessek. Sokáig próbáltam egy speciális pozícióba kerülni ami más számára nem elérhető.

Amikor tudatosult bennem ez, teljes volt a kép végre és megértettem az egyik legnyomasztóbb tehetetlenséget az életemben. Ezután totálisan leálltam mindenféle extra segítség nyújtással. Sokkal több szabad időm van, sokkal több erőm is van. Úgy érzem teljesen megvilágosodtam és egy hatalmas kő esett le a szívemről hogy végre "szabad" lehetek, mert sikerült felébrednem.

Attól tartok, ha volt egy ilyen nagy hibám, valószínűleg van még több is ami gátol abban hogy teljes életet élhessek.

Véleményetek szerint, hogyan tudnám magamat teljesen feltérképezni és helyre hozni a személyiségemet?

2021. dec. 19. 21:18
 1/2 anonim ***** válasza:

Mivel senki nem állt elő konkrét válasszal, ezért írok valamit. Viszont ez egy "belső út". Nem kell benne hinni sem - csak kitartóan, és rendszeresen gyakorolni kell. Ez pedig a meditáció. Sőt én kifejezetten a zen-t ajánlanám erre.

A meditációban felvesz az ember egy ülést, és figyeli a légzést + a hangokat. Aztán jönnek a gondlatok. Amint észreveszi az ember hogy "elszállt" a gondolataival, egyszerűen visszatért a gyakorlathoz (tehát a légzés, hangok figyelésére). Azt gyakoroljuk tehát hogy tudatosan jelen legyünk (a felesleges gondolkodás nélkül). Ha ezt rendszeresen csinálja valaki, akkor egyre nagyobb tapasztalata lesz benne. Megtanulja a gondolatokból kivonni az energiát - és az azért is hasznos, mert később a meditáción kívül a fontos dolgokra jobban rá tud hangolódni.

Viszont itt jön képbe a "tudat alatti". Ha fel van függesztve a gondolkodás, akkor néha feljön 1-1 dolog a tudat alattiból. Ezek olyan dolgok lehetnek amiket eddig nem vettünk észre (nem tudatosultak) de a meditációban spontán megjelenhetnek (mivel épp dolgozni kell velük). Sőt megmutathatják azt is hogy miből keletkeztek, és most (a jelenben) milyen következményekkel járnak. Amikor láthatóvá válik teljesen a kiváltó ok, és az okozat - akkor egyszerűen fel lehet oldani ezekkel az azonosulást. Persze ehhez elég tisztán kell tapasztani a "nem gondolkodó" üres tudatot is. De ezért hívják gyakorlásnak, mert ezt gyakorolni kell. Mégis aki kitartóan tudja követni ezt a belső utat, és magáénak érzi - annál hatásos lehet.

2021. dec. 23. 10:36
 2/2 anonim ***** válasza:

Esetleg nézz bele ebbe is kérdező, ha érdekel ez a mediátció.

[link]

Sokkal jobban el van itt mondva a lényege, mint amit én írtam :)

2021. dec. 23. 10:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!