Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Ez természetes? (Memóriazavar)

Ez természetes? (Memóriazavar)

Figyelt kérdés

Ez lehet hogy egy nagyon ostoba kérdés lesz, amiért előre is bocsánatot kérek, de eddig nem beszéltem senkivel a témában, nem tudom hogy ez mennyire általános jelenség.

Sajnos a Google se tudott túl sok használható infót adni ezzel kapcsolatban, gondoltam itt kérdezem meg.

Pár éve figyeltem meg hogy gondok vannak a hosszútávú emlékezőképességemmel. Képtelen voltam egy adot eseményt vagy időszakot felidézni az életemből, többnyire nagy vonalakban emlékeztem de a részletekre nem. Ha egy adott személlyel nem találkoztam hosszú ideig (fél évig nagyjából) akkor szinte teljesen elfelejtkeztem róla. A név, az arc, a személyes információk is mind kifakultak az idő előrehaladtával, fokozatosan, attól független hogy milyen kapcsolatot ápoltam vele.

Az embereket nagyon könnyen elfelejtem, viszont pár életeseményre vissza tudok emlékezni, de csak nagy vonalakban. De nekem valahogy nagyon "idegennek" tűnik az egész. Tisztában vagyok vele hogy ami megtörtént valós volt, tudom hogy velem történt de mégis nagyon-nagyon idegennek érzem. Olyan mintha egy másik személlyel történt volna, én pedig csak az események figyelője vagyok. Valahogy nem érzem őket a sajátomnak.

Próbáltam utánakeresni hogy pontosan mi lehet ez, de a legtöbb forrás még csak hasonlót sem említ. Alzheimer kór, demencia és egyebek pedig nem hiszem hogy fenyegetnek, fiatal vagyok.

Kíváncsi lennék arra hogy voltak-e valakinek hasonló tapasztalata, esetleg hozzátartozójának?

2021. dec. 7. 21:01
 1/3 anonim válasza:
100%
Követem, nálam is hasonló van. Az emberekre én mondjuk emlékszem, de nagyon nehezen és nagyon kopottak az emlékeim még akár pár hónapról ezelőttről is.
2021. dec. 7. 21:17
 2/3 anonim ***** válasza:

Én pl. akkor vettem észre magamon a nagyfokú elfelejtést, mikor anyukám meghalt, és emiatt ki voltam téve egy nagy érzelmi sokknak, traumának.

Ezt sikerült megszüntetnem, amint érzelmileg rendbe tettem magam és jobban odafigyeltem a cselekedeteimre. A mai napig viszont van, hogy inkább felírom a dolgokat, biztos ami biztos alapon.

Érdemes megvizsgálni az élethelyzeted. Végezz memóriajavító gyakorlatokat.

2021. dec. 7. 21:30
 3/3 anonim ***** válasza:

Csak eg yötlet, de sokszor a memóriaproblémáknak az a gyökere, hogy eleve nem vésődnek be a dolgok rendesen. Azaz figyelemzavar. Stresszes élethelyzet, vagy jobban mondva érzelmileg nagoyn intenzív helyzet (merthogy nem csak a stressz, de a szerelem is tud ilyen hatással lenni), vagy csak simán rendszeresen osztott figyelem (folytonos telefonozás pl párbeszéd közben is.

Ha nem is ez nálad a probléma gyökere, biztos vagyok benne, hogy a fókusz fejlesztése javíthat a problémádon egyszerűen azért, mert sokkal vastagabban íródik be az, ami aztán kikopik.

Erre van pár egyszerű életvezetési tanács és egy egyszerű meditációs gyakorlat is, ha érdekel, írj rám, fölöslegesen nem írnám le.:)

2021. dec. 7. 22:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!