Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Ez migrén, vagy sima tenziós...

Ez migrén, vagy sima tenziós fejfájás?

Figyelt kérdés

20 éves lány vagyok.

Régóta fejfájós vagyok, de amióta pánikbeteg lettem sokkal gyakoribb, vagy csak nehezebben viselem.

Havi pár alkalommal időszakosan előfordul, hogy akár a semmiből napokig fáj a fejem. Nem tudom az okát igazából, próbáltam megfigyelni, de semmi olyan tényezőt nem látok, amit régen máshogy csináltam volna.

Relatív egészségesen étkezem, inni néha elfelejtek, de ha fáj a fejem, próbálok mindig sok vizet inni.

Nem tudom azonban eldönteni, hogy ez migrén, vagy sima tenziós fejfájás? A migrénhez szorosan kötik a hányingert, hányást, fény-és hangérzékenységet, rám ezek közül egyik sem igazán jellemző (sőt, kimondottan szeretek ilyenkor nézni valami sorozatot, ami eltereli a figyelmem), tehát nem vágyom kimondottan sötétre és csendre.

Hányingerem nincs igazán, vagy max pszichésen, mert fóbiám van a hányástól, de ez még sosem következett be.

Neurológus még nem látott, ügyeleten többször mondták vizsgáltassam ki, menjek a sürgősségire, de egy sima fejfájással nem látom értelmét fél napot ott ülni más sokkal nagyobb beteg között.

A vérképem tökéletes szinte, nem vagyok vérszegény.

Kávézni nem kávézok, illetve nagyon ritkán, leszoktam róla mert a koffein fokozza a szorongásom. Néha legurítok egyet, pl. most hogy fájt a fejem megpróbáltam egy presszót, mert állítólag segít.

Sajnos elég mozgásszegényen élek, és dohányzom. Fogamzásgátlót és Frontint szedek. Ezek is rizikófaktorok tudom, de sajnos egyikről sem tudok/szeretnék még lejönni.

Ami viszont kellemetlen, hogy a fejfájásom gyakran egyoldali tompa vagy enyhén lüktető, van mikor mindkét oldalon fáj, elég zavaró (túl is reagálom talán, vagy csak nehezebben viselem a kis fájdalmakat is), de akkor is kellemetlen és aggaszt.

Általában időjárás változás, mensi váltja ki (vagyis nem mensi, hanem a gyógyszerszünetben jelentkező megvonásos vérzés).

Ételek, italok nem, legalább is nem találtam semmiféle összefüggést.

Sajnos régen elég sok féle gyógyszert bekapkodtam rá, talán ezért sem hatnak rá már úgy. Próbáltam Advilt, Apranax, Algoflexet, Panadolt, Flektort, egyelőre egy gyógyszer szokott néha segíteni: Qarelin, de ez sem mindig. Nem tudom mit tegyek, pokoliak ezek a napok. Elbasszák az egész kedvem, napom, és bár tudnám végezni a dolgom, rettegek, hogy valamiért hányni fogok és ezért inkább nem is kelek fel.

Ez valóban migrén, vagy csak tenziós inkább? Aurám nem szokott lenni, nem látok foltokat se semmi.

Remélem tud valaki valami okos tanácsot.

Próbáltam már alternatív dolgokat, mert most már ritkábban veszek be gyógyszert, csak ha muszáj: néha elmúlt egy-egy nyak és fejmasszázstól (sokszor rendellenes szögben áll a nyakam, mert a reflux miatt félig ülve alszom), próbáltam ilyenkor hideg-meleg vizet váltogatva, hajmosást, sok vizet, de ha már fáj, nehezen múlik el. Néha viccet félre téve a szoli vagy a mozgás segített, de ez sem mindig. A vérnyomásom elvileg okés, legalább is ahányszor megmérték okés volt.

Szemem elvileg jó, egyik kicsit gyengébb, de nem számottevően.

Gyomrommal a savon kívül nincs baj , mely szintén kezelve van, epebajom nincs.

Nem értem egyszerűen...

Mi lehet a megoldás?

Mi segíthetne, akár gyógyszer akár alternatív megoldás?

Illetve ez tényleg migrén vagy csak sima fejfájás, amit én nehezebben viselek a mentális bajaim miatt?

Köszönöm a segítő válaszokat!

2021. nov. 19. 12:16
1 2
 11/15 A kérdező kommentje:

A fejfájás ellen jelen helyzetben. Frontérzékenyek akkor fogadják el, hogy azok, és minden hónapban így kelljen akár napokig dolgozni, stb?

A pánikbetegségem ellen igenis sokat tettem. És nem csak gyógyszerekkel, 3 orvos kezelt, amiből kettő nem gyógyszerekkel hanem viselkedésterápiával és autogén tréninggel.

A logikus gondolkodás megvan, illetve fejlesztettem annyira, hogy nem kapok már rohamokat. Néha még nyilván szorongok, de már tudom mi történik és tudom kontrollálni.

Én sem csak Frontint szedek, hanem este kedélyjavító Yarocent. Ez nemrég lett beállítva, pont azért, hogy a nyugtatót elhagyhassam (idővel, idő míg beáll ugye). Addig még szedem, hogy tudjak enni, dolgozni, stb. Mert régen az sem ment.

És lefogom tenni mindkettőt, de nyilván nem ok nélkül szedem. Egy éve már húzódik ez, és rengeteget fejlődtem, de még kell segítség, mankó. Nem tervezem megszakítani a terápiát, nem vagyok okosabb az orvosnál.

És tudom, hogy lefogom tudni tenni, de még nem jött el az ideje.

A dohányzás pedig csak egy hülye szokás, de érzem, hogy szeretek cigizni, és csak egy döntés lenne és eltudnám hagyni. Az akaraterőmet még fejlesztenem kell, és menni fog az is, mert amúgy felesleges egészségrombolás és pénzkidobás.

2021. nov. 19. 13:41
 12/15 anonim ***** válasza:
2021. nov. 19. 17:41
 13/15 anonim ***** válasza:

Félig mintha magamat olvasnám..

Nekem a fogamzásgátló hozta elő a pánikot,szorongást.(hugom és anyukám is pánikbeteg) amióta abbahagytam,elmúlt nagyjából.

Fejfajasok hetente vannak,keverttípusú fejfájást állapított meg anno a neurológus,amire kaptam antidepresszánt,de 1 hónap múlva abbahagytam mert nemtudtam önmagam lenni,egyfolytában fáradt voltam tőle.

Konkrétan nem mondták meg,a háziorvosom szerint(Isten nyugosztalja) frontérzékeny vagyok,de fronttól függetlenül is fáj.

Ami nekem segített,az hogy bekentem a nyakamat voltarennel ,vizes ruhát tettem rá,ha muszály volt vettem be gyógyszert és pihenek fél óra,órát.

A mensid okozta fejfájás egyértelműen lehet pms tünet,a kérdés az hogy ugyanúgy fáj e akkor is mint amikor nem mensi miatt fáj?!

Van az a fejfájás is nekem például amikor gondolkodni sem hagy egyáltalán..amikor már nagyon durván fáj,olyankor már a gyógyszer sem segít.

Ezért ha időben beveszel valamit( tudom,nem akarsz gyógyszeren élni) akkor nem fogsz szenvedni ennyire.

2021. nov. 20. 10:37
 14/15 A kérdező kommentje:

Utolsó: hát a mensi miatti fájdalmat betudom határolni, szar közérzet alapból, plusz ilyen tompa nyilalló lüktető fejfájás. És mindig mensi előttől egészen a közepéig tart kb.

Máskor meg változó, ma is fájt. Reggel nem fájt, meg is örültem, aztán délután megint rákezdett de gyengén. Vettem be rá gyógyszert, de számottevő változás nem történt.

Estére pedig egyoldalra vándorolt (éppen a másikra, mint amikor a minap fájt), és lüktet. Borzasztóan ingerült vagyok tőle, de más tünet egyelőre nincs. Csak idegesít, ittam sok vizet, ettem, aludtam, nem tudom mi a szart tehetnék még...

2021. nov. 21. 01:11
 15/15 anonim ***** válasza:

Szia,

Mint tudjuk rengeteg minden okozhat fejfájást. Jómagam is fejfájós típus vagyok, migrénem van. Nekem is vannak pszhiés eredetű gondjaim amikkel orvoshoz jártam. Mostanra ezek lecsengőben vannak. Voltam neurológusnál aki beutalt egy kontraszanyag nélküli MRI vizsgálatra a saját nyugalmam érdekében. Ez március környékén történt, nem találtak különösebb eltérést az agyamban. Sokféle képpen fájhat a fejünk, nekem egy oldalt szokott hasítani a homlokomban élesen és a szemem mögött egyaránt. Néha a hangok és a fények csak felerősítik a fájdalmat. A dokik elmondása szerint pszhiés eredetűek a fájdalmaim, a trauma miatt ami történt velem. A nyakam is szokott fájni gyakran. Tanácsolom, hogy menj el kivizsgáltatni, már csak azért is, hogy megnyugodj. Én is szoktam szedni Frontint , de csak mértékkel, alkalmanként, mikor lazítani szeretnék. És ha el mész dokihoz, akkor segíteni fog, és a mozgásszegény életmódot kerülni kell (az orvos is ezt fogja tanàcsolni). Remélem tudtam segíteni. 26/F

2021. dec. 3. 05:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!