Borderline-osok! Hogy találtok vissza önmagatokhoz, ha úgy érzitek, hogy szilánkosra tört a személyiségetek?
Én is borderline-os vagyok. Régebben olyan szikla szilárdan tudtam, hogy ki vagyok és mit szeretnék. Teljesen önazonosnak éreztem magam. Viszont egy fél éve kb. mélypontra kerültem több dolog miatt is. Krízishelyzetben vagyok és bár funkcionálok az egyetemen, illetve a munkában is, teljesen gyökértelennek érzem magam. Képtelen vagyok reflektálni arra vonatkozóan, hogy mi lenne tőlem önazonos, mintha szilánkokra tört volna minden, ami belül, a lelkemben vagyok. Veszélyes, ismeretlen dolgokat csinálok, melyekért utálom magam, ugyanakkor nem tudom, hol kellene meghúznom a kontrollt, mivel nem vagyok tisztában vele. Értékrendileg ugyanez a helyzet.
Hogy tudnék visszatalálni az alapokhoz, hogy újra tudjam, ki vagyok valójában?
Szia!
Nem tudom mennyire lesz segítség.
Nem vagyok borderline-os, de két éve küzdöttem le egy depressziót és sajnos a gyerekkoromban is előfordult már depresszió egész fiatalon.
Szóval, nem megmondani akarom a tutit hanem a saját elmondani a saját példámat bemutatni.
1.) Tudd, hogy mit akarsz az életben és méginkább, hogy mit nem akarsz!
Szüleim tanyán nőttek fel, apám ahogy járni tudott, dolgoztatták, anyám egy toxikus házasságban, anyja alkoholista, apjának több szeretője volt őt meg fiúnak akarták, hogy szülessen...
Nos, nem tudták, hogy mit akarnak az életben, azt viszont nagyon, hogy azt amit ők kaptak gyerekként, azt semmi szín alatt nem adják tovább!
Nagyon fiatal vagyok, nem tudom mitakarok az életben. De már igen, hogy mit nem! 10év függőség és apám rákja utáni akut depresszió után tudom, hogy úgy, mint két éve, céltalanul, kiégve, egy inkompetens félresikerült agyalágyultnak érezve magam akinek egy fogmosás is nehezére esik - na azt soha többet!
2.) Tervezz!
Időt, energiát, pénzt... ebből mind kevés van, es nagyon fontos, hogy jól tudd eloretervezni. És vedd figyelembe, ha nehéz időszakon mész keresztül.
Olyankor egy egyébként átlag alatti teljesítményt kiadni magadból is embert próbálo lesz. De ez van.
3.) Legyen rutinod!
Nem tudom, hogy vagy vele, én jelenleg ébresztő nélkül kelek 5:30-és 6:00 között. Mikor hogy :)
Mert van rutinom. Kiserletezz, talald meg melyik a neked legjobb. Peldaul imadok olvasni - de amig fuggo voltam alig vettem kezembe konyvet. Amikor elkezdtem összekapni magam, akkor minden reggel ébredés után 30percet olvastam. Önfejlesztő irodalmat, idomenedzsmentet, edzessel, taplalkozassal foglalkozo konyvet. Jelenleg nem kivitelezheto de az uj alberletben mar igen :)
4.) Szellemileg légy rendben!
Sakkozz, játsz stratégiai játékot, sudokuzz, fejts rejtvényt, olvass - csinálj valamit ami leköti és fejleszti az agyad és ami NEM kötelező! Különben a felesleges szellemi kapacitásod arra megy el, hogy önmagad elemzed és marcangolod... én stratégiai játékokkal jatszom rendszeresen, és mióta kezdek egyenesbe jonni meg figyelek magamra - jobban vág az agyam, jobb döntéseket hozok.
5.) Napló
Amikor leszokóban voltam a függőségről, akkor csináltam egy excelbáblát ami naplóként funkcionál. Holott világéletemben kézzel szerettem irni a gondolataimat. De az exceltábla ott volt velem a zsebemben mindig
Valami nem hagyott nyugodni, akkor telefon elo es mar irtam is.
Aztan kiirtam magambol, megkonnyebbultam, par het mulva meg visszaolvastam mosolyogva, hogy milyen hülyeségek tudnak eszembe jutni sötétebb pillanataimban.
Kis kiegészítés:
*4.)természetesen nem a játékban hanem az életben hozok jobb döntéseket :D
6.) Sztoicizmus
Elkezdtem a sztoikus gondolkodók műveit olvasni. Marcus Aurelius, Epiktétosz, Seneca... a sztoicizmus lényege, hogy az ember tartson mértéket, függetlenedjen el az érzelmektől, törekedjen a racionalitásra, és ne boldog hanem elégedett akarjon lenni...
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!