Írnátok nekem ilyen kérdéseket?
Olyanra gondolok, amit ha felteszek magamnak, azon mélyebben el kell gondolkodnom. Lehet ez önismereti vagy vélemény valamiről, esetleg motivációs.
Te milyen kérdést szoktál magadnak feltenni, ha mélyponton vagy? Min szoktál komolyabban gondolkozni?
16/l
A mentális egészség független az ember a világnézettől. Ilyen alapon az egyik nézet képviselő ki lennének zárva a mentális egészségből. A vallás nem a lélekkel foglalkozik, hanem az emberek uralásával. Ne gondolkodj, ne kérdőjelezz meg, csak higgy. Ne itt akarj boldog lenni, hanem majd a túlvilágon. Bűnös vagy, ezért fohászkodj hozzám és reszkess az ítéletemtől.
100 év alatt kissé eljárt egy adott kor filozófiája felett az idő.
10 vagyok, ajánlok pár könyvet is, közülük az első szerintem a kérdezőre lett szabva 5/5 csillagos könyv szerintem:
Vekerdy Tamás: Honnan hová?
M Scott Peck: A járatlan út
Platón: Szókartész védőbeszéde (.... időutazás 2400 évvel ezelőttre)
#12 amikor anno jártam pszichológushoz, életem mélypontján, öngyilkossági gondolatokkal küzdve, egy régebbi vágású hölgyhöz jártam, aki még a szocializmus idején végezte tanulmányait. Empatikus volt, és ezért jó pszichológusnak tartom, de nem volt hívő. Pofátlanul meg is kérdeztem tőle: hogy foglalkozhat lélekgyógyászattal, ha nem hisz a lélek létezésében?
Ez időtájt értettem meg mélyebben a kereszténységet, és nekem életmentő volt szó szerint. Felismertem a gondviselés létezését, a Zsoltárok könyvét olvasva. Ez volt a hiányzó láncszem, amitől 180 fokot fordult az élethez való hozzáállásom.
Komoly szellemi élményt nyújthat, bár a kérdező még lehet kicsit fiatal, ha elolvassa az Ószövetségből a Prédikátor könyvét. Ez az ún. bölcsességi irodalomhoz tartozik az ÓSZ-ből. Vitáztak rajta a zsidók, hogy bekerüljön e a szent könyveik közé, mert elég komor a hangulata. Mivel a végére van biggyesztve egy rövid summázat, bevették. Jól tették, csak tudni kell értelmezni.
Olyan mintha egy depressziós ember írta volna. Elég realistán leírja a világot. De Istenről nem ad teljes képet. Úgy mutatja be, mint aki nem avatkozik be a világba, csak annyi lenne a funkciója, hogy élete végén megítéli az embereket, cselekedeteik szerint.
Na ezután kell elolvasni kontrasztként a Zsoltárokat. Kiderül, hogy van egy rejtett valósága az életnek, ami csak azok számára tapasztalható, akik Istenhez fordulnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!