Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Hogyan lehet kezelni az...

Hogyan lehet kezelni az örökös, belém rögzült irigységemet, féltékenységemet? (ezzel a témával kapcs. jöhetnek könyvek is!)

Figyelt kérdés

Nem állandóan van, inkább úgy mondanám, néha előjön belőlem.

Egész gyerekkorom alatt azt éreztem, hogy nem vagyok fontos, nem mondhatom ki a vágyaim. Félénk voltam és utálatosnak éreztem magam, mert mindig figyeltem akartam (kisebb testvéreim mellett nem nagyon kaptam).

Emlékszem, hogy még az ovis legjobb barátnőmnek is "csúnyát" mondtam néha, mert a szülei foglalkoztak vele. Általános iskolában egyáltalán nem voltam népszerű, nem beszéltem, senkiben nem bíztam.

Aztán tinédzserkoromban (középiskolai évek) elkezdtem kinyitni az érzéseimet, ami leginkább a nagybetűs HARAG formájában jött ki belőlem. Olyan barátokat szereztem, akik szerencsétlenebbek, mint én, hogy ne érezzem magam csődtömegnek mellettük. A népszerű emberektől tartózkodtam, és azt gondoltam, jogtalanul egyszerű életük van. Azoknak, akik szeretetet, anyagi biztonságot kapnak.

Igazából most, huszonévesen jöttem rá, hogy foglalkoznom kellene magammal, és nem másokat nézegetnem. Úgyhogy ez alapján elkezdtem dolgozni a barátságaimon, a párkapcsolatomon, jó társaságba kerültem és elkezdtem azt tanulni, amit szeretek.

És hiába tudom, hogy semmi értelme, mégis néha hatalmas irigységet érzek. A kedves Facebook nevű boldogság- és sikerességmegosztó oldal folyamatosan kipiszkálja belőlem az elégedetlenséget magammal.

Például: van egy lány az ismerősi körömben, nagynéha találkozok vele. Egy nyitott spirituális lány, aki megtalálta a hivatását, folyamatosan utazik, érdekes jelenség, mindig körbeveszik az emberek és mindenhova hívják. Izgalmas nyitott kapcsolatai vannak, sehol nem köti le magát, mindent alárendel a szabadságának. És az emberek imádják.

Amikor ez a lány 2 napot a közelemben volt, egyszerűen szinte megszűntem létezni. Ezt mások is észrevették. Nem éreztem magam érdekesnek, szerethetőnek, és csak azt vártam, mikor megy már el.

Amúgy megpróbáltam vele összebarátkozni, de egyszerűen nem tudtam érdekes lenni számára.

És azóta utálom. Meglátom egy képét a Face-n és valami nagyon rosszat érzek. Utálom, hogy ilyen nagy könnyelműséggel hirdeti a nagy szeretetet, és hogy habzsolja az életet, ami nekem sohasem jutott.

Nekem vannak kötöttségeim, amikhez tartom magam: van egy kutyám, egy párkapcsolatom, keresem az utamat a nagyvilágban, szeretnék valami stabil pontot. Nehezen barátkozok, mivel egy nyugodtabb temperamentumú, nehezen megnyíló ember vagyok.

Szóval velem szemben kib*szott nagy pofátlanság egyes emberek könnyelmű létezése és boldogsága.

Nem tudom, hogy békélhetnék meg magammal?

Mindig van, aki jobb nálam. :(

2021. aug. 19. 17:50
 1/9 anonim ***** válasza:
55%

Gondolj arra, hogy mennyire nem vonzó az irigység.

Ismerem én is ezt az érzést,de kár ez ellen harcolni.

Helyezd át a fókuszt másra. Gondolj bele! Miért baj az, ha szebbek, okosabbak, ügyesebbek, gazdagabbak nálad "néhányan"?

Semmi nem történik.

Jobban kéne szeretnek magad, ne a hiányaidra koncentrálj.

Az a csaj pedig nem ártott neked, vagy ha ennyire nem bírod tiltsd le.

2021. aug. 19. 18:55
 2/9 anonim ***** válasza:
55%

Várj!

Eszembejutott egy trükk!

Ültesd le azt a lányt magaddal szembe képzeletben, és mondd el neki, hogy mit váltott ki belőled stb, de ne sértegesd hanem tiszta szívből jöjjön a szöveg és utána engedd el.

A szeretet(nem a nyáladzásra gondolok), mindent legyőz.

2021. aug. 19. 19:04
 3/9 anonim ***** válasza:
65%
Nem kell ezt kikezelni. A magyar emberek 90%-a irigy, nem lógsz ki a sorból.
2021. aug. 19. 19:15
 4/9 anonim ***** válasza:
73%

Face törlése és kész nekem sose volt Cs a K a baj van vele se tv de hírek se politika főleg nem magy műsor

Bár én már 55 vagyok nekem könnyű már nem sok van hátra

Szerencsére ebben a világban

De aki most 20 annak sz@rlesz

Végig kinlodni ezt a kib szőtt világot

2021. aug. 19. 20:42
 5/9 anonim ***** válasza:
67%
Erre nem jók a könyvek, videók, ugyanaz lenne a hatásuk, hogy felismered a problémát, de nem tudsz tenni ellene - mint most is, és ez csak még bosszantóbb. Az ilyet csak profi vezetővel tudod kivégezni, pl. pszichoterápián. De ha csak a kíváncsiságodnak kell, akkor bármilyen - gyermekbántalmazással kapcsolatos - könyv érdekes lehet, mert a te problémádnak is a hülye szülői viselkedés, kora gyerekkori érzelmi elhanyagolás a kulcsa. Pl. a Mérgező szülők c. könyv elég érdekes, ráébredhetsz, hogy az érzéseid, megéléseid, a külvilág viszonya hozzád, ill. a veled történő - látszólag független dolgok - már mind csak következményei ennek.
2021. aug. 20. 01:16
 6/9 anonim ***** válasza:

Ez egy olvasmányos, könnyen értelmezhető könyv a témában:

[link]

2021. aug. 20. 15:42
 7/9 anonim ***** válasza:

Majd elmúlik. Olvasom, hogy huszas éveidben jársz. Én majdnem 50 vagyok, mostanában jobb a helyzet. A fb-ot meg felejtsd el. Saját szemmel láttam, hogy a barátnőm hogyan tupíroz fel ezerszeresére egy dolgot azért, hogy begyűjtsön egy kis figyelmet.

Nekem van fb-om, de nincs ismerősöm, csak állatos képeket nézegetek meg cikkeket olvasok. Összesen talán 2-3 oldalt követek és 2-3 csoportban vagyok benne. Van egy privát messenger csoport, 8-an vagyunk benne, azt nagyon szeretem.

A féltékenység és irigység mostanra úgy jött le bennem, hogy nem mástól sajnálunk vmit vagy vkit, hanem magunknak szeretnénk. Azért ez nem akkora gáz.

2021. aug. 20. 17:52
 8/9 A kérdező kommentje:

Nagyon köszönöm a sokrétű válaszokat! Azért így egy kicsit könnyebb, hogy most már tudom, hogy nem kell magamra haragudnom (minek?) emiatt.

Én rengeteg oldalt követek fészen, ezért is járok fel oda, hogy minél többféle életstílust meg ötletet lássak. Az önposztolós fényezős embereket, lehet hogy tényleg el kellene felejtenem.. :D

Igazából meg vagyok elégedve az életemmel, csak néha vannak ezek az "igazságtalanság" rohamok. Emiatt nem akarok utálni senkit.

A könyvek nagyon jól hangzanak, a szüleim hanyag munkáját már meggyászoltam és távol, de békében élek velük, ahogy egészséges..:)

2021. aug. 21. 10:59
 9/9 anonim ***** válasza:
Gondolj arra, hogy valaki meg téged irigyelhet ugyanígy. Hogy van egy párod, kutyád, meg van módod tanulni a céljaidért, meg értelmes, intelligens vagy. Hogy hogy nézel ki azt nem tudom, de biztos a külsődön is van pár olyan dolog, amire valaki lehet irigy. Csak akkor gondolj arra, neked hogy esne, ha ezt látnád valakin, hogy ellenségesen viselkedik veled, vagy begubózik a te társaságodban. Ezért kell ezen dolgoznod neked is, hogy ne érezz így hosszútávon. És igen, másoknak rohadt nagy mázlijuk van néha, hogy volt gyerekkoruk, a mai napig van rendes családjuk akikre számíthat, esetleg anyagilag stabilabb, meg megvettek neki ezt-azt, de ilyen az élet, valaki nagyobb csomaggal érkezik, míg mások kisebbel. Mi nagy csomagosok szerintem lehetünk büszkék nagyon sok mindenre, főképp hogy nem csúsztunk le és értelmes, gondolkodó felnőttek lettünk dacára annak, ami történt a múltban. Nem tudhatod, hány ember néz fel rád emiatt. Szerintem az a sikeres lány akit mondasz, nem azért nem volt nyitott feléd mert kevesebbnek tart, hanem mert láthatta rajtad a feszültséget. Teljesen ismerős amúgy, érzem én is ezt többször mint kellene, még van hova fejlődni. És ez meg tudja az emberi kapcsolatokat mérgezni, simán elvághatod magad a külvilágtól, ha nem partnerként nézed az embereket, hanem vetélytárskent. A facebook/insta nagyon romboló egyébként, sok a külső és belső konfliktus miatta. Néha érdemes letenni kicsit, akár napokra. Teljesen letörölni! Sokkal jobb utána. :)
2021. aug. 31. 12:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!