Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Aspergerböl van kiút?

Aspergerböl van kiút?

Figyelt kérdés

Pszichiáter szerint gyanús vagyok, fogok menni felnöttkori vizsgálatra. Azért félek csak, mert ha bebizonyosodik rögtön felviszik a rendszerbe, hogy autista és ki tudja milyen bajom származik majd belöle.

Tüneteim gyerekkorom óta: mindig kilógtam a sorból, soha nem tudtam másokkal játszani, egyedül jobban éreztem magam. Aki barátkozni akart velem az elöl szó szerint elbujdokoltam. Szemkontaktust a mai napig nem tudom természetesen tartani, csak ha elöre rászólok magamra, akkor viszont túlságosan farkasszemet nézek, egyáltalán nem természetes. Mozgáskordinációs problémáim is vannak. Iskolában pl nem tudtam távolugrani, nem tudtam hogyan kell elugrani egy lábbal. Nem tudtam kosarazni sem, nem ment a lépés és pattogtatás egyszerre. Gyorsúszni se tudok a mai napig, túl sok a külön mozgás benne. A hangokra is érzékeny vagyok, föleg a magas hangokra. Barátaim sose voltak, jelenleg 32 évesen sincsenek barátaim, ismeröseim se nagyon. Lefárasztanak a beszélgetések, kimerülök. Szerencsére a munkám egy céges szuterénban van ahol adminisztrálok, csak néha jön le hozzám valaki. Párkcsolatom egyszer volt, de a furcsaságom miatt lett vége. Vannak olyan dolgaim is, hogy gyerekkorom óta nem értem a szabályokat, mert hülyeségnek tartom öket. Pl nem álltam fel soha a himnuszra mert a mai napig nem értem minek. Betanulok dolgokat de sokszor hülyét csinálok magamból. Pl aki volt barátnöm, neki a testvére viselkedését utánoztam társaságban. Ö lepusziszkodott a rokonaival, én meg friss elsö találkozáskor is puszilkodni akartam mert azt hittem ez az elvárt. Az alá-felé rendelt viszonyokat se értem meg teljesen, ebböl is van konfliktusom.

Szerintetek kijöhet a teszten pozitív eredmény? Ha igen, milyen bajom származik belöle? Látszani fog a munkahelyem elött, hogy a TB-nél én kedvezményes foglalkoztatási kategóriában vagyok? Fog nekik szólni a NAV hogy járna utánam pénz és így “lebukok”? Ha az, van ebböl gyógyulás?

2021. júl. 20. 23:42
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
Nincs, de ne aggódj
2021. júl. 20. 23:51
 2/5 anonim ***** válasza:
100%
Senki nem tudja, akinek te meg nem mondod. Elmúlni nem fog.
2021. júl. 21. 00:02
 3/5 anonim ***** válasza:
90%
Ez a diagnózis a magánéleted, csakis a súlyos autizmus számít fogyatékosságnak. Ha te el tudod rendben látni a munkádat, akkor senkinek semmi közé hozzá. Az autizmus nem betegség, hanem idegrendszeri eltérés. Nem mellesleg egy spektrumzavar, és úgy tűnik, te nem a súlyos kategóriába tartozol. Meggyógyítani nem lehet, viszont alkalmas terápiával kezelhető, segít könnyebben beilleszkedni a társadalomba, megértetni a szociális normákat, illetve segít könnyebben kifejezésre juttatni az érzelmeidet.
2021. júl. 21. 00:10
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

Nekünk a három gyerek közül kettő autista. A legnagyobb csak aspergeres, a kicsi súlyosabban érintett. Amíg velük jártuk a vizsgálatokat, a férjemről is kiderült, hogy aspergeres. Ezt a munkahelyén senkinek sem mondta és senki nem is tudja, csak a család.

Hacsak nem fűnek fának ezt újságolod, akkor a te környezeted sem fogja tudni. Azt meg hogy furi vagy eddig is tudták és mindenki betudta annak aminek akarta, ez ezután sem fog változni. Nálunk például a nagyfiam nem is kapta meg az SNI-t, mert nem olyan súlyos az autizmusa.

Nyugodj meg! A NAV-ot teljesen hidegen fogja hagyni a dolog. Mi közük lenne hozzá? A TB-seknek sem az a felafatok, hogy azt lessék, xy-nak mi a baja és azt jelentgessek.

Ha asutista vagy az megszűnni nem fog, de tudod magad egyedül vagy segítséggel fejleszteni.

2021. júl. 21. 06:46
 5/5 anonim ***** válasza:
Voltal azota kivizsgalason? Nekem is ugyanilyen tuneteim vannak, de nalam csak idegrendszeri eretlenseget es ugymond “sensory overload”-ot allapitottak meg.
2021. aug. 26. 12:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!