28 évesen nem tudom elfogadni, hogy krónikus betegségeim vannak és valószínűleg többféle gyógyszert is kell szednem. Bármilyen segítség jól jöhet, mi a megoldás?
Kérlek, ne pár szóban válaszoljatok, hogy 'ez nem normális, pszichológushoz menj'. Egyfelől tudom, hogy nem normális, másfelől pszichológushoz más miatt is szeretnék majd menni.
A betegségeim:
- reflux, kb 12 éves koromban emlékszem az első tünetekre,
- valószínűleg emiatt váladékosság (váladékosnak érzem a torkomat, az is és krákogok is emiatt), talán krónikus orrmelléküreg-gyulladás is, anno vizsgált két fül-orr-gégész is, nem mondtak semmit (a váladékot látták), orrmelléküreg-röntgenek negatívak,
- magas koleszterinszint.
Főleg ezek, ezeken kívül kisebb gondok, például kisebb seborrhea, ezzel is múlt héten mertem elmenni bőrgyógyászhoz; szemüvegesség, szívzörej, amit most fognak másodszor vizsgálnak szívultrahanggal, fogakkal gondok...
A fentieket (reflux, krákogás) tinikoromban vizsgálGATták, de hipochonder vagyok, nem bízom teljesen a nyugati gyógymódokban sem és 'berágtam' azon, hogy félig-meddig megvizsgáltak majd begyógyszereztek. Nagy félelmem a szteroid, márpedig a fül-orr-gégészeti gyulladásokat azzal kezelik.
A váladékosságom nem változott, az orrlégzésem sokat javult, használok tengervizes orrspray-t (NEM okoz rászokást), párásítok, a refluxom javult/kevésbé zavaró.
Most rávettem magam, hogy kivizsgáltassam, magánban, persze ott meg az orvos még több helyre küld (refluxtól független bajokkal is), mert alapos. Egyre rosszabb a kedvem, amíg várom a vizsgálatokat, eredményeket és rohamosan fogyok is, bár az rám is fér.
Egyébként azt érzem, hogy pont, hogy akkor tudnám elfogadni a helyzetet, ha durvább betegségem lenne (ne adj' Isten, ne legyen!)!
Akkor rávenném magam a hamarabbi vizsgálatokra, így meg... dús és erős a hajam, sima és a striáktól eltekintve szép a bőröm, hat a sok sport, jól alszom, napközben nem vagyok álmosabb a kávézókhoz képest sem, nem fáj semmim, nincs panasz a kijövő dolgokkal, nem puffadok, rutin orvosi vizsgálatnál (megnyomkod, meghallgat) nem találnak semmit az enyhe szívzörejen kívül, a vérképeim közel se tökéletesek, de jók, antibiotikumot 3-4 évente kell szednem. Csak váladékos vagyok (azt se mindig érzem) és néha ég a nyelőcsövem meg kajálás után kerülöm a lehajolást. Így - számomra - tök nehéz elfogadni, hogy hamarosan 3 féle gyógyszert is szedhetek esetleg.
Szeretném egészségesnek tartani magamat, mint a korosztályomban még a többség.
Ráadásul a gyógyszer megterheli a szervezetet, úgy érzem, hosszútávon árt nekem (talán többet, mint használ?) és úgy érzem, hogy így már például hosszú életű se leszek.
A szteroidot valószínűleg tényleg alkalmanként, adott ideig kellene szednem, de annak már rövid távon is szoktak lenni káros mellékhatásai.
Viszont a sztatint és a protonpumpa-gátlót valószínűleg életem végéig...
Túl sok savad van, erre nem gondoltál? Természetgyógyászati megoldásokba, étrendbe, is ásd bele magad.
A torok probléma meg a reflux miatt van.
Ha átlagon felül szorongó vagy, akkor pszichés gyógyszer fogja megszüntetni ezt a pszichoszomatikus tünetet.
Pont a pszichével vagyok úgy, hogy egy pszichoterápia oldja meg, de leginkább élethelyzetbeli változtatás.
Közben ismét lett elhúzódó köhögésem is..
Szia!
A reflux oka a sok gyomorsav, az meg a stressztől van. Férfi vagy vagy nő? Van párod, barátaid, hobbid, állatod? Ezek elvonnák a figyelmed erről a sok hulyesegrol és gyógyszert sem kéne szedni..
Hát pedig sajnos betegségek ezek. Például a reflux (már ha tényleg csak az) felmarja a nyálkahártyát, folyamatos gyulladást okoz. Emiatt állandóan mindent elkapok, de amikor meg nem, akkor is azt hiszi a környezetem, hogy beteg vagyok.
Rákot is okozhat a reflux.
A koleszterin is betegség.
Hidd el, van társaságom, sokszor túl sok is.
Az egészséges életmód együtt jár az egészséggel való foglalkozással. Ha az egyik nincs, akkor a másik se.
Amúgy folyamatosan rosszul vagyok, fülzúgás, váladékok stb, akkor is, ha nem foglalkozom vele.
De a reflux nem csak úgy van. Azt a sok gyomorsav okozza, amit nem tud a gyomor feldolgozni és marja a légutakat. Nekem is volt, aztán elkezdtem lugositani és azóta rendben a gyomrom. A bélflórat kell helyreállítani és akkor nem fogekony az ember a betegségekre. Ginepp csepp sokat segít.
A koleszterin meg szintén nem csak úgy van, hanem elhizastol,sok cukortol, mozgásszegény életmódtól. Ezek nem olyan dolgok, amiken életmóddal ne lehetne változtatni.
22-es BMI-vel elhízás 😅 Szinte napi szintű sporttal mozgásszegény életmód. 😃
Nem, ezek azért vannak, mert az emberi szervezet közel se tökéletes.
Felsőlégúti fertőzésnek meg nincs köze a bélflórához.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!